Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Premijerna pešačka tura obilaska znamenitosti Petrovaradinske tvrđave

Premijerna pešačka tura obilaska znamenitosti Petrovaradinske tvrđave

  • PDF

Na inicijativu NVO “Cerkin”, a u saradnji sa Muzejom grada Novog Sada i Udruženjem vodiča grada, kreirana je tura „Obilazak Petrovaradinske tvrđave, podzemnih vojnih galerija i podgrađa“, namenjena pre svega Novosađanima koji žele više da znaju o ovom biseru grada. (Za strane turiste će biti nešto kraći obilazak). Prvi komercijalni polazak, zakazan je za nedelju, 08. novembra 2015. godine.

Tura počinje obilaskom Vojne bolnice, inače najstarije aktivne vojne bolnice u svetu. Obići će se i grobno mesto jednog od graditelja Petrovaradinske tvrđave, generala Vamberga, čije je grob u unutrašnjosti same bolnice na jednom neobičnom mestu. Zatim se obilazi Pravoslavna crkvu sv. Apostola Pavla koja ima zanimljivu istoriju. Sledi dolazak do tzv. Crvene kapije, ali ne i dalje, jer ona predstavlja ulaz u novosadski „Zabranjeni grad“.
Učesnici ove pešačke ture posetiće potom najlepšu kuću Podgrađa, koja je ujedno i rodna kuća bana Jelačića, zatim zgradu Šajkaškog bataljona čiju fasadu krase dva lava sa zanimljivom pričom koju nose. Laganom šetnjom će se stići do Trga vladike Nikolaja gde se nalazi zgrada stare Maltarnice i neobeleženi grobovi stradalih ruskih vojnika. Štrosmajerovaom ulicom se dolazi do najlepše barokne crkve u našoj zemlji, crkve jezuitskog samostana posvećene Svetom Jurju. U crkvi će moći da se vidi i jedinstvena kriptu u kojoj su sahranjene mnoge značajne ličnosti, a na način kao što se to radilo u rimskim katakombama.
Potom sledi šetnja uz stepenice do ulaza u tunele koji vode kroz podzemne vojne galerije. Po izlasku iz tunela pravi se kraći krug po Petovaradinskoj tvrđavi i obilazak se završava na platou kod sata.
Po završetku zvanične ture turisti će moći da posete i muzej grada kao i renovirani veliki ratni bunar, novu atrakciju Petrovaradinske tvrđave. Trajanje ture je oko 3 sata.
Organizatori pozivaju sve zainteresovani da učestvuju u ovoj premijernoj šetnji i proprate ovaj jedinstveni događaj i da prenese neke zanimljivosti sa ture svojim prijateljima i poznanicima i tako doprinesu promociji ove ture kojoj je cilj da i na ovaj način obogati turističku ponudu grada Novog Sada.
Cena razgledanja tokom promotivnog perioda je 590 dinara (za predstavnike medija besplatno), a ona uključuje ulaz u crkvu Sv. Jurja i kriptu, podzemne vojne galerije i stručno vođenje vodiča iz Muzeja grada, lokalnog licenciranog vodiča. Uz kartu je obezbeđen i ulaz u Muzej grada po posebnoj ceni od samo 100 din.
Tura će biti u ponudi svake subote ili u drugim terminma na upit za minimum 15 osoba.
Tura se može rezervisati online preko sajta: www.SerbianAdventures.com.
Kontakt: Bojana Šćekić 065/6719416.
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
0 #1 Julijana 08-11-2015 18:04
Bila 08.11.2015 sve pohvale
Lepo organizovano i ispostovano :D :D
Citiraj
 

Dodaj komentar