Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Poseta predstavnika gljivarskih društava iz Srbije kolegama u Grčkoj

Poseta predstavnika gljivarskih društava iz Srbije kolegama u Grčkoj

  • PDF

Jedan od zacrtanih pravaca Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, osnovanog početkom septembra 2015. godine, bila je saradnja sa gljivarskim udruženjima susednih zemlja. Druženje među gljivarima je specifično, i uglavnom se svodi na razmenu iskustava vezanih za čudesan svet ovih po broju vrsta najrasprostranjenihih organizama na Zemlji. Gljivarsko društvo „Kopaonik“ iz Raške je u vreme izuzetno posećene manifestacije - Dana vrganja, uspelo da okupi bezmalo sva gljivarska društva Srbije i veliki broj iz okruženja.

Tom prilikom ostvareni su kontakti i uspostavljena saradnja sa gljivarskim udruženjima iz Grčke. Nedugo zatim stigao je poziv od Udruženja gljivarskih društava Makedonije (dela Grčke), koje obuhvata šest opština (Bitolj, Florinu, Kastoriju i dr), da ih posete predstavnici MGSS, GD „Kopaonik“ i GD „Niš“. Tokom četiri dana oni su sakupljali utiske i beležili iskustva svojih grčkih kolega. Gljivari iz Srbije imali su štošta da vide i nauče. Otišli su s jednom namerom, a vratili se sa pregršt novih. Prva stanica njihovog puta bila je Florina (Lerin), centar istoimene opštine u kojem stanovnici žive od gljiva, a na gradskom trgu podignut je spomenik u obliku gljive. Jedan od preduzetnika koji se dugi niz godina bavi gljivarstvom, sakupljanjem i preradom šumskih gljiva, razvio je porodični biznis (desetak zaposlenih i veliki broj najamnih radnika u vreme sezonskog branja, prebiranja i čišćenja gljiva), i svojim proizvodom snabdeva veliki deo Evrope. On je pokazao da za ozbiljan biznis nisu neophodna enormno velika ulaganja, što se tiče prostora i opreme, a država, kao članica EU maksimalno je uprostila zakonske regulative dobijanja dozvola i laboratorijskih analiza. Dok se u pogonu suše samo gljive prve klase i pakuju po 25gr (za koje se postiže cena od 5-6 evra), od vrganja druge klase proizvodi se testenina.
To je bio samo jedan primer kako je hobi prerastao u unosan posao, a grčki prijatelji su podržali naše gljivare da krenu njihovim primerom i obećali im svesrdnu pomoć.
Ovo dragoceno iskustvo bilo je povod za drugo. Jedan od osnovnih ciljeva MGSS je osnivanje Muzeja gljiva na Kopaoniku. Do sada su takvi muzeji bili samo u Londonu, Zagrebu, a odnedavno, podno živopisnih Meteora, na putu koji vodi kroz grad Kalambaka u centralnoj Grčkoj, na površini od 1.000m2 otvoren je Natural Histori Museum of Meteora&Mushroom muzej, koji osim velikog broja gljiva čuva preko 300 vrsta prepariranih životinja. Nikos Pallas, jedan od trojice osnivača muzeja, takođe je nesebično ponudio srpskim prijateljima pomoć pri formiranju zbirke gljiva i njenog izlaganja.
Predsednik MGSS, gospodin Zoran Jelenković, kaže da je poseta kolegama u Grčkoj bila od višestruke koristi, jer da bi znali kako da se dalje radi mora se videti i kako to rade drugi, sabirati pozitivna iskustva i uraditi najbolje na ostvarivanju zacrtanih ciljeva. On je posebno naglasio nameru da se realizuje projekat osnivanja muzeja gljiva koji su inicirala gljivarska društva Srbije okupljena u MGSS, a srećan splet okolnosti je i dobra volja i podrška Ministarstva poljoprivrede i Zavoda za zaštitu prirode da se podigne vizitorski centar u turističkom delu Kopaonika, čiji će jedan deo biti opredeljen za muzejski prostor, između ostalog i za muzej gljiva. Time će troškovi biti umnogome svedeni i tokom sledeće godine planira se početak njegove gradnje, a tokom 2017. godine i završetak. Savez se uveliko priprema da spremno dočeka otvaranje. To podrazumeva sakupljanje, popis gljiva i njihovo fotografisanje na mestu gde su nađene i njihova naučna obrada od koje će se formirati baza podataka. Paralelno sa njom izrađivaće se modeli gljiva. U Grčkoj je naša ekipa stupila u kontakt sa ljudima koji to rade na vrhunskom nivou, i koji sposobni da od specijalne plastike, gipsa ili voska načine modele identične onima iz prirode. Tako da kada prostor bude spreman biće spreman i MGSS da ga kvalitetno opremi.
Grčki prijatelji su našim gljivarima obećali i pomoć u nabavci stručne literature, a ovom prilikom i omogućili da vide dostignuća njihovih gljivarskih društava u nauci i edukaciji, ali i pružili priliku da se upoznaju sa načinima ekonomske opravdanosti gljivarenja.
Saradnja će biti nastavljena, a sledeći sastanak zakazan je na Kopaoniku.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar