Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Prvi dan Sajma ruralnog turizma i privrede u Novom Sadu

Prvi dan Sajma ruralnog turizma i privrede u Novom Sadu

  • PDF

Tokom dva dana 13. i 14. novembra, u Edukativnom centru u Novom Sadu, osnovanom od strane Vlade AP Vojvodine, održava se prvi Sajam ruralnog turizma i privrede sa ciljem promocije autentičnih bačkih proizvoda: od kozjeg i kravljeg sira, do neštinskih vina kako bi brže stigli do kupaca, potencijalnih uživalaca u tim proizvodima.

Podršku prvom Sajmu ruralnog turizma i privrede koji organizuje Regionalna razvojna agencija Bačka, dao je Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama i gospodin Budislav Medurić, direktor Centra, je tom prilikom istakao njegovu misiju besplatne obuke nezaposlenih lica sa teritorije AP Vojvodine, kao i podršku preduzetništvu. Tokom 2015. godine kroz Centar je prošlo 2.000 ljudi, a od osnivanja (2012) 5.000 od kojih se 2.500 našlo zaposlenje posle obuke, čime je dato objašnjenje zašto je Sajam organizovan upravo na ovom mestu.
Sajam je organizovan u partnerstvu sa Destinacijskom menadžment kompanijom Dunav koja objedinjuje turističku ponudu na području južne Bačke i severnog Srema uz Dunav, Tisu i Frušku goru. Devet opština u Vojvodini (Bačka Palanka, Bač, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Srbobran, Sremski Karlovci, Žabalj i Titel) učestvuje u projektu razvoja turizma. Menadžerka DMC Dunav, Jasmina Beljan Iskrin, rekla je da su prednosti osnivanja ovakve jedne destinacije za opštine, tj. za turističke subjekte, mala i srednja preduzeća, kao i za poljoprivredna gazdinstva, pružanje stručne podrške na terenu i profesionalnog makretinga. Mr Srđan Vezmar je saopštio da je sama ideja za projekat proistekla iz potrebe povezivanja turističkog i proizvođačkog sektor sa prostora Bačke u jednu celinu u cilju stvaranja dodatne vredosti i podrške lokalnog ekonomskog razvoja Bačke i opština uključenih u ovaj projekat. Sve to u skladu je sa vladajućim svetskim trendom podrške malim proizvođačima, kupovanja domaćih proizvoda gajenih u zdravim uslovima. Ideja RRA je da sve ono što Bačka ima dobro, a ima mnogo toga, objedini u jednu celinu, u brend Bačke, i da angažuje profesionalni menadžment koji će se dalje baviti promocijom i prodajom ovih proizvoda.
Mr Ivana Pajić, koordinatorka projekta „Regionalni brend Bačka i sajam ruralnog turizma i privrede“, koji se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, objasnila je da je suština projekta oznaka regionalnog brenda. Sajam je druga i završna faza u ovom delu bavljenja bredniranjem i prilika da se predstave regionalni brendovi i izlagači, nosioci tog brenda.
Znanja i iskustva iz Slovačke vezana za brendiranje sa prisutnima je podelila dr Monika Mumbalova, sa Slovačkog univerziteta za poljoprivredu iz Nitre, Fakultet za evropske studije i regionalni razvoj, posle čega se pristupilo svečanom činu potpisivanja sporazuma o partnerstvu između RRA Bačke i Slovačkog univerziteta u Nitri. Osim ovog potpisan je još jedan sporazum, čime je u konzircijum, koji je u procesu nastajanja, uključeno i Ortačko advokatsko društvo Gucunja iz Novog Sad, a u planu je i potpisivanje ugovora sa Fakultetom za sport i turizam (TIMS) iz Novog Sada.
Prvog dana Sajma prikazan je i četvorominutni film o vinskom regionu Fruška gora koji je od preko 40 vinarija prikazao četiri: Vinariju „Mačkov podrum“ iz Iriga, Vinariju „Bajilo“ iz Sremskih Karlovaca, Vinariju „Gaston Wine“ iz Neština i Podrum „Stojković“ iz Banoštora, posle čega su se predstavili proizvođači lokalnih brendova iz Bačke: Jelena Marić (Carpe Diem kozji sir), Miroslav Medurić Čika (Turijska kobasica) i Milan Kurilić (rakije i vina iz Neština).

Više fotografija sa prvog dana sajma ruralnog turizma i privrede, možete da pogledate na Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com