Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM ZDRAVSTVENI TURIZAM Nizom akcija Merkur obeležio Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Nizom akcija Merkur obeležio Svetski dan borbe protiv dijabetesa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju “Merkur” u Vrnjačkoj Banji, kao Nacionalni edukativni centar, organizovala je niz aktivnosti.

U restoranu Merkura pacijentima obolelim od dijabetesa koji se trenutno nalaze na programu edukacije, poslužen je specijalno osmišljen obrok u skladu sa njihovim potrebama, na kom su im se pridružili lekari, medicinsko osoblje i zaposleni Merkura.
Za građane i goste Vrnjačke Banje, na promenadi Vrnjačke Banje kod Vrapca, organizovano je besplatno merenje nivoa šećera u krvi od strane medicinskog osoblja Merkura, uz savetovanje lekara.
„Merkur“ je avgusta 2008. godine postao prvi Nacionalni edukacioni centar za obolele od šećerne bolesti na insulinskoj terapiji i ujedno prva ustanova takvog tipa u ovom delu Evrope.
Program edukacije u Merkuru traje 10 dana. Svi oboleli od dijabetesa koji su na insulinskoj terapiju imaju pravo da koriste program edukacije jednom svake četvrte godine.
Cilj edukacije je sticanje znanja o svojoj bolesti i o različitim problemima koji se javljaju tokom njenog trajanja, a radi postizanje kvalitetnijeg načina života. U tom smislu je u ovoj ustanovi sproveden kompleksan pristup koji obuhvata: edukaciju, prevenciju komplikacija i lečenje u okviru timskog rada različitih specijalnosti i užih specijalnosti.
U trenutku kada u svetu 366 miliona ljudi boluje od te bolesti, a u Srbiji oko 710 000 i kada broj obolelih ubrzano raste, aktivnosti o podizanju svesti široke javnosti o značaju prevencije i kontrole dijabetesa svakako su neophodne. Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležen je danas u više od 160 zemalja članica Ujedinjenih nacija, a pod okriljem Međunarodne federacije za dijabetes.
Beljić Bojana, master ing. organizacionih nauka, PR i referent marketinga

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com