Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Spektakularna završnica Nacionalne nedelje mode

Spektakularna završnica Nacionalne nedelje mode

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Serbia Fashion Week još jednom je pokazao da stoji rame uz rame sa velikim svetskim nedeljama mode. Oko 30 000 modnih sladokusaca uživalo je u kolekcijama preko 70 dizajnera sa četiri kontinenta! Prestižni inostrani i brojni domaći mediji preneli su slikom i slovom najlepše utiske iz Novog Sada, a o nekim modnim revijama još dugo će se pričati.
Tokom završne večeri Srpske nedelje mode, ovacije publike izazvala je čuvena španska dizajnerka Agatha Ruiz de La Prada. Njena vesela i raznobojna kolekcija, kao i koreografija koja je umesto standardnog cat walka, podrazumevala veselo skakutanje manekenki s kraja na kraj piste, uz pozdravljajanje sa okupljenima, ali i međusobno, oduševilo je prisutne. Taj gest oraspoložio je i na noge podigao publiku koja je zajedno sa devojkama koje su se nalazile na pisti, đuskao uz tonove pesme "Girls just wanna have fun".

Jesenje izdanje Srpske nedelje mode zatvorila je revija Bate Spasojevića. Pošto je Agatha Ruiz de la Prada zagrajala publiku, Spasojević jenapravio žurku u svom stilu. Sa više od 40 muških i ženskih modela pokazao je kako treba da izgledaju hrabri i samouvereni predstavnici jačeg pola, ali i odvažne i smele dame. Kombinujući materijale od krzna do čipke, Bata je pokazao da je najbitnije uvek imati svoj stil i izraz, bilo da krećemo u šetnju sa prijateljima ili na crveni tepih.
Inspirisana ljubavlju, Danijela Božić, predstavila nam je kolekciju venčanica i svečanih haljina. Reviju je otvorila glumica Iva Štrljić u haljini namenjenoj jednom od najlepših dana u životu svake žene. Na pisti su se smenjivali čipka sa cvetnim motivima, ukrasi u kosi, velovi i damske rukavice,a sve sa ciljem da upotpune prefinjenost haljina od kojih je damama zastao dah. Osim bele boje, Danijela je koristila i bledo rozu i bež jer je, kako sama kaže, mislila i na moderne mlade.
Reviju Ivane Đurić otvorile su jarke boje - žuta, zelena i plava i ružičasta, a svaka haljina bila je upotpunjena šeširom odgovarajuće boje. Ženstvene kreacije ukrašene karnerima, faltama i naborima, po rečima same kreatorke atipični su za nju, koja više voli krute i čvrtse materijale.
- "Rise and shine" simbolizuje buđenje i prirodu koja se budi, zato je moja revija počela jarkim bojama, a zatim sam prešla na kombinaciju crne i bele boje, kao i zmijskog printa - objašnjava Ivana i dodaje da je prezadovoljna revijom i da se nada da će imati priliku da svoje modele prikaže i na nekim inostranim nedeljama mode.
Sanja Jocić prikazala je više od 15 novih modela košulja, šorceva i suknji sa ogrtačima, u kombinaciji bele i sive boje sa crvenim detaljima kao što su trake u kosama manekenki ili torbice. Tokom večeri videli smo i kolekciju dizajnerke iz Francuske, Sandrine Philippe, koja je u Novi Sad donela kolekciju namenjenu jačem polu. Svaki komad odeće koju je ovom prilikom prikazala bio je crn i propraćen tamnom šminkom na licima manekena.
- Bila sam inspirisana idejom da ljudi treba da zaštite sami sebe, to pokazuju oštri krojevi, crna boja i jaka muzika koju sam odabrala za ovu priliku. Sve je to deo takozvanog human shield-a koji sam zamislila - kazala je Sandrine.
Dašak Češke u Novi Sad donela je Jirina Tauchmanova. Duge svečane haljine lepršale su za menekenkama, a svaku haljinu pratio je odgovarajući aksesoar u vidu bisernih i kristalnih ogrlica, narukvica i minđuša. Uz kompoziciju "Vltava" savršeno su se uklopili modeli šampanj roze i zelene boje, sa motivima galaksije i univerzuma.
Romantičnu, a snažnu kolekciju predstavila je Gulshan Tagi iz Azerbejdžana. Bajkovite haljine i dvodelne kombinacije u vedrim bojama na sebi su imale print devojačkog lica koji se nalazio i na plaštevima koje je svaki model sadržao.
Dokaz da srpska moda ima svetlu budućnost su upravo učesnici Fashion Talents Designers Competitona koji su oduševili publiku ali i strani i domaći žiri svojim, do sada neprikazanim modelima. Ova tri mlada dizajnera takmičila su se u prolećnom izdanju Serbia Fashion Weeka i kao nagradu dobili priliku da svoje kreacije pokažu na jesenjem. Program je počeo revijom Ivane Mišić koja je prikazala haljine u sirena stilu, crne boje, sa perlicama, resama i naramenicama. U nastavku je prikazana jedina kolekcija za decu, dizajnerke Slavice Ilić. Sledeći kreator, Predrag Striković, prikazao je svečane crne haljine, kombinezone i kapute za njega prepoznatljivog kroja. Po rečima inostranog žirija među kojima je bio i gospodin Donald Potard, nekadašnji generalni direktor modne kuće Jean Paul Gaultier, kreacije naših mladih dizajnera ostavile su ih bez daha, dok je predsednica Serbia Fashion Weeka, Svetlana Horvat, uzbuđeno izjavila da se takav talenat retko viđa i da je to definitivno znak da srpska moda ima svetlu budućnost.
U konkurenciji inostranih dizajnera nagrađene su tri dame - Patricia Blin koja je prikazala haljine tamnih boja i mantil za svečane prilike, zatim Elena Zemtsova kod koje je preovladavala bela boja, sa veoma sličnim plavo-sivim printom kao lajt motivom i za kraj, Galinda Drozd koja je predstavila svoj brend pod nazivom "Metrika", koji je zapravo skup elegantnih belih haljina sa zlatnim motivima.
U ponedeljak, 16. novembra, održana je večana dodela nagrada, Serbia Fashion Awards tokom koje su dodeljene nagrade u 9 kategorija - najbolja internacionalna kolekcija, najbolja domaća ženska kolekcija, najbolja domaća muška kolekcija, najbolji maneken, najbolja manekenka i druge. Pobednicima će nagrade dodeliti gosti iz inostranstva i Srbije, kao i poznate ličnosti u sferi mode i kulture.

Jelena Bumbić

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com