Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Mačkovim Portugizerom obeležen Dan mladog vina

Mačkovim Portugizerom obeležen Dan mladog vina

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Vinarija “Mačkov podrum” obeležila je na početku Zmaj Jovine ulice, osmu godinu za redom, Dan mladog vina, koji se proslavlja na svim meridijanima – od Francuske do Japana.
Mlado vino se slavi trećeg četvrtka u novembru, a na Fruškoj gori je to Svatovac – mlado vino od grožđa Portugizer. Iz Mačkovog podruma, na centralni novosadski trg stigla su i prva burad svatovca, pa su posetioci vinske svetkovine u četvrtak, 19. novembra 2015. besplatno degustirali ovogodišnji portugizer i popili 500 litara vina na „sremskom ostrvu“ u centru Novog Sada.

Kako tradicija nalaže, „Mačkov podrum“ je i ove godine dobio Viteza mladog Portugizera. Prokonzul Evropskog vinskog viteškog reda „Sveti Georgije“, Saša Kojić, proglasio je novinara i publicistu Vanju Bulića za ovogodišnjeg Viteza mladog Portugizera. Njemu je prošlogodišnji nosilac ove titule, muzičar Slobodan Trkulja predao viteški plašt, a Bulić je izgovorio zakletvu:

„Zaklinjem se da ću čuvati fruškogorske
vinograde od čvoraka,
i da ću piti vina iz Mačkovog
podruma dok sam živ!“

Vitez mladog Portugizera može biti bilo ko čiji je doprinos kulturi, umetnosti, nauci, i drugim humanim delatnostima značajan. To mora biti osoba od ugleda i integriteta, a dužan je da brine i čuva ugled Portugizera do sledećeg Dana mladog vina, kada dužnost zaštitnika predaje novom vitezu.
Na konkurs za najlepšu pesmu o vinu i ljubavi, koju Vinarija „Mačkov podrum“ organizuje u saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga, prijavilo se oko 100 autora, a brojni radovi su pristigli iz susednih zemalja. Prvu nagradu osvojila je Gordana Ivanović Šarić iz Šimanovaca, drugu Goran Ćurčić iz Zrenjanina, a treću Nevenka Bošnjak Čolić iz Beograda. Pobedničke pesme recitovao je glumac Srpskog narodnog pozorišta Miodrag Petrović.
Izuzetno veliki broj posetilaca, osim vina, uveseljavali su je tamburaški orkestar „Rumske lole“, te članovi SKUD Železničar „Vila“.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com