Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Udruženje građana Duga iz Koluta, reprezent stvaralaštva seoskih žena

Udruženje građana Duga iz Koluta, reprezent stvaralaštva seoskih žena

  • PDF

Udruženje građana „Duga“ iz Koluta (opština Sombor), koje se bavi organizacijom seoske slave, mesnih manifestacija, radnih akcija, izložbi ručnih radova, pripremanjem nacionalnih jela, bilo je učesnik prvog Sajma ruralnog turizma i privrede, održanog 13. i 14. novembra u Edukativnom centru u Novom Sadu.

Njihov džem od šipaka, poneo je oznaku "Regionalni brend Bačka". Gospođa Milica Zorić, zastupnica Udruženja „Duga“ kaže da je ovo samo početak i da sve što proizvedu ove vredne žene zaslužuju da se nađe među proizvodima ocenjenim najvišom ocenom. Udruženje je osnovano pre šest godina u kojem je aktivno dvanaest žena koje se bave proizvodnjom od zimnice do kolača, ukratko, svega onoga što se može prodati. Pokušale su da se predstave i sa ručnim radovima, ali je prodaja išla slabo.
- Ljudi moraju da jedu, a bez ručno izvezenih stolnjaka i miljea se može živeti - kaže gospođa Zorić i objašnjava da se od prodaje onog što naprave finansiraju. Sva sredstva prikupljena od prodaje svojih proizvoda na manifestacijama na kojima učestvuju, a koje se organizuju u skoro svakom od petnaest sela somborske opštine, idu u zajedničku kasu. Od toga članice kupuju osnovne sirovine, brašno, šećer, margarin za kolače, voće i povrće koje ne raste u njihovim baštama, ali sve proizvode: ajvar, pinđur, ljutice, paprike u paradajzu, pekmez i džemovi od malina, jagoda, šipka, kajsija, šljive, slatka od dunja, trešanja, smokava, nekoliko vrsta sireva: kravljih i kozjih, tvrdih sa bosiljkom, kao i kravlji krem sir – basu, recept iz njihove postojbine Like, proizvode same, složno i sa zadovoljstvom.
Kolut, naselje od svega 1.000 stanovnika, slavi seosku slavu, Svetog Iliju 2. avgusta i to je prilika da UG „Duga“ ugosti sva udruženja iz mesta u kojima gostuju. Ove godine centralni događaj ove svetkovine bilo je takmičenje u kuvanju riblje čorbe. Takmičarskim ekipama je bilo obezbeđena riba, hleb, testo, drva i muzika, a one su samo trebale da donesu kotlić i nogare. Napravljena je žurka za pamćenje u kojoj su najviše uživali meštani.
Udruženje građana „Duga“ nosilac je svih aktivnosti i kulturnog života u Kolutu. Svake godine, u Domu kulture organizuje se proslava 8. marta. Od menija na kojem je obavezna žuta domaća supa od mešanog živinskog mesa sa rezancima, glavnog jela i štrudli i prigodnog zabavnog programa do tombole, za koju, svake godine neke od 500 nagrada obezbeđuju somborske zlatare, sve je podređeno jednom lepom, prigodnom druženju.
Ove žene upravo su pokrenule i folklornu sekciju za sve zainteresovane građane, pre svega za školsku decu i omladinu, koju će voditi članovi poznatog GKUD-a „Ravangrad“ iz Sombora. Redovne su učesnice na svih sedam do sada održanih Sajmova stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini (15. oktobra) koji afirmišu potencijale i stvaralaštvo žena iz ruralnih područja sa ciljem promovisanja ženskog aktivizma na lokalnom nivou i obezbeđivanja značajnog doprinosa seoskih žena lokalnim zajednicama i razvoju. Godine 2009. održan je prvi Sajam u Novom Sadu. Sledili su sajmovi u Somboru, Inđiji, Subotici, Kikindi, Apatinu, i ove godine u Bačkoj Palanci, a njihovi nastupi, između 250 vojvođanskih udruženja, su uvek bili zapaženi.
Od preostalog dela sakupljenih sredstava od prodaje svojih proizvoda, UG organizuje za svoje članice i meštane Koluta, ekskurzije. Ove godine put je vodio u Loznicu, Tršić, manastir Tronošu, Banju Koviljaču i na Drinu. Organizovan je izlet u Zagreb na izložbu cveća. Posetili su Titel, vozili se brodom po Tisi do ušća u Dunav. Obilazile s fruškogorske manastrire, a jednom prilikom obišle Petrovaradin, Sremske Karlovce. Svi se raduju tim izletima, a posebno oni koji nikada ranije nisu napuštali Kolut ili opštinu Sombor.
Nema odmora za vredne žene koje žive na selu, i nema onoga što njihove ruke ne umeju da naprave. U AP Vojvodini je registrovano više od 400 ženskih organizacija, od čega najviše (300) u seoskim sredinama, što svedoči o tradicionalnom organizovanju žena oko zajedničkih potreba i interesa, a Udruženje građana „ Kolut“ je reprezent najvećih kvaliteta njhovih mogućnosti i umešnosti.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com