Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Uspeh ARILJSKE MALINE i na domaćem i na stranom tržištu

Uspeh ARILJSKE MALINE i na domaćem i na stranom tržištu

  • PDF

Ariljska malina na domaćem tržištu beleži nagrade, a na stranom rekorde. Na 10. jubilarnom Sajmu etno hrane i pića, koji je od 25. do 28. novembra u Hali 3 Beogradskog sajma okupio preko 400 proizvođača iz Srbije, Indije, Grčke, Makedonije, Republike Srpske i Italije, izloženo je preko 2.000 proizvoda. U okviru četvorodnevne sajamske priredbe održano je i takmičenje u nekoliko kategorija, a odluku je doneo petočlani stučan žiri. U robnoj grupi - Sokovi od voća i povrća, podgrupa sokovi od voća, za sok od maline nagrađena je Opštа zemljorаdničkа zаdrugа Agro eko voće iz Arilja.

Direktor Zadruge, Božo Joković, afirmativno je govorio o veoma zapaženom učešću predstavnika zаdruge Agro eko voće na ovom Sajmu. Domaćimi su pozamašnim količinama suvog voća, koje su delili posetiocima, privukli veliku pažnju i ne retko su se mogli videti oni koji zadovoljno grickaju ove ukusne i zdrave poslastice.
Agro eko veće bilo je zapaženo i po predstavljanju široke lepeze proizvoda, sokovima od jabuke i maline, kompota od maline, sušenim programom jabuke i šljive i bogatim pratećim proizvodima, svežim jabukama i dr.
- Iako je nagrađen proizvod od maline, zadruga ima zaokruženu priču. Ona deluje u okviru celokupnog voćarstva i u narednom periodu planiramo da napravimo jednu širu koncepciju. Mi smo možda jedina Zadruga u celoj zemlji sa nacionalnim karakterom. Povezani smo sa zadrugarima iz nekoliko opština i regiona, pa smo tako ostvarili izvanrednu saradnju sa zadrugama iz Žagubice i Kučeva, Topole, Ivanjice, Arilja i mislim da zavređujemo pažnju kako Vlade Republike Srbije, tako i drugih institucija naše zemlje. Potrebna nam je pomoć kako bismo finalizirali ove naše proizvode i dobili jedan gotov proizvod sa kojim bi nastupili na tržištu -objasnio je gospodin Joković.
Po njegovim rečima Zadruga je danas jedini siguran vid udruživanja malih proizvođača. Udruženje je udruženje, ali preko njih se ne mogu steći uslovi za dobijanje subvencija za npr. nabavku repromaterijala, a ni plasirati finalni proizvodi koje ova zadruga namerava da u narednom periodu ostvari. A kada se govori o finalnim proizvodima konkretni se misli na kompot i sok od maline, sušenu šljivu i sušenu jabuku, kao i druge proizvode proizvedene na kvalitetan način koje bi prema planu, trebalo da budu plasirane na domaćem i stranom tržištu. Za nastup na strana tržita od presudnog značaja će biti povezanost regiona, čije će zadruge okupljene oko Agro eko voća obezbediti potrebne količine gotovih proizvoda.
Ove godine Opštа zemljorаdničkа zаdrugа Agro eko voće iz Arilja ulazi u proces organske proizvodnje. Ovaj pionirski poduhvat moguć je samo uz podsticaj od strane države.
Zemljoradnička zadruga Agro eko voće je pri kraju dobijanja sertifikata ovlašćenog korisnika oznake geografskog porekla - ariljska malina kao jednom od brendova svetskog karaktera, radi sticanja prava upotrebe oznake u prometu. Zahtev za zaštitu upućen je Zavodu za intelektualnu svojinu i naišao je na veliko razumevanje od strane kako Zavoda tako i od strane Ministarstva poljoprivrede.
Šta je to što ariljsku malinu čini posebnom?
- Malina je udarna igla celokupne priče o voćarstvu ovog kraja. Srbija će do kraja ove godine, sa oko 100.000 tona izvoza biti uspešnija od dosadašnjih lidera, Poljske i Čilea, a država će ostvariti dobit od prko 250 miliona evra i to ne treba ispuštati iz ruke. Par godina smo zagovorali ideju nužnosti podizanja proizvodnje i standada u proizvodnji, podizanja svesti proizvođača, pogotovo kada je reč o bezbednosti hrane, gde zajedno sa inspekcijskim službama, Ministarstvom i svim drugim nadležnim organima treba da delujemo u pravcu proizvodnje što bezbednije, kvalitetnije hrana, kako ne bi imali problema pri izvozu. Jer, reklamacija od strane kupca obija se o glavu i proizvođaču i izvozniku - rekao je na kraju Božo Joković.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com