Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Prof. dr Vladimir Medović o projektu Žan Mone

Prof. dr Vladimir Medović o projektu Žan Mone

  • PDF

Na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu 03. decembra održana je konferencija za medije povodom projekta „Accession of Serbia to the EU“ u okviru Žan Mone Modula, Erasmus + programa, kofinansiranom od strane Evropske unije i Education, Audiovisual and Cultural Agency. Projekat je uspostavljen1989. godine i nazvan je po Žan Moneu (Jean Monnet), jednom od „arhitekata“ Evropske unije i posvećen uvođenju studija evropskih integracija na univerzitetima kroz podršku početnim inicijativama.

Projekat “Žan Mone“ na Univerzitetu Privredna akademija započeo je 1. septembra ove godine i trajaće do 31. avgusta 2018. godine. Za tri godine trajanja obuhvataće četiri ciklusa predavanja, tri radionice i jedan istaživački projekat. Ovo je jedini projekat odobren u ovom pozivu u Republici Srbiji čime se dodatno potvrđuje ugled i stručnost Univerziteta Privredna akademija, Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u oblasti istraživanja evropskih integracija. Predavači koji će na modelu - pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, raditi sa mladima su prof. dr Vladimir Medović (rukovodilac projekta) i prof. dr Jelena Vapa-Tankosić.
Tom prilikom je dr Vladimir Medović, vanredni profesor Fakulteta za ekonomiju i inžernjerski menadžment Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, detaljnije predstavio projekat, njegove ciljeve i aktivnosti.
Dr Medović je objasnio da je projekat zamišljen kao multidisciplinarni i da će imati dve komponente: ekonomsku i pravnu. Prva dva ciklusa predavanja će obuhvatati pravnu problematiku: pridruživanje Srbije Evropskoj uniji. Druga dva ciklusa predavanja odnosiće se na efekte primene sporazuma o stabilizaciji, dobiti i gubitaka od ovog sporazuma, kao i na efekte uvođenja evra u susedne države, imajući u vidu interes Republike Srbije, odnosno zapadnog Balkana.
Cilj projekta je da podstakne interesovanje kod različitih ciljnih grupa, pre svega se tu misli na mlade, studente, ali i na profesionalce, novinare, zaposlene u javnim preduzećima, članove nevladinih organizacija, i pružanje relevantnih znanja vezanih za proces prisutpanja Srbije EU. Ovim projektom će studentima, kroz proces interaktivne, a ne formalne, klasične akademske nastave, biti pružena neophodna teoretska, praktična znanja i veštine, iz procesa pridruživanja Srbije Evrospkoj uniji neophodna za njihov karijerni razvoj i usavršavanje, posle čega će biti osposobljeni da sami, u svojim krugovima, vode rasprave na osnovu relevantnih a ne rekla-kazala informacija, koje se pojavljuju u nekim medijima.
Dr Medović je istakao da je ono što ovaj Univerzitet razlikuje od mnogih je blagovremeno integrisanje u sve savremene tokove nastavno-obrazovnog rada visokoškolskih institucija. Primer za to su ne retka gostovanja eminentnih predavača, ambasadorima stranih zemalja u Srbiji čime se pružaju bitne, značajne informacije o procesu evrospkih integracije Republike Srbije studenata, ali i svih drugih, pre svega mladih ljudi, asistenata, saradnika, profesora.
Univerzitet Privredna akademija je i domaćin stranim studentima, a njihovi ispiti i naučnu radovi, rađeni na ovom fakultetu, priznati su u njihovim matičnim zemljama.
Da li je i koliko naša zajednica, svesna ove činjenice dr. Medović odgovara:
- Mislim da na nivou čitavog društva nismo dovoljno svesni. Srećna okolnost je što na ovom Univerzitetu takva mogućnost dobro osmišljena i da smo krenuli sa takvim aktivnostima pre drugih, i s te strane zaista je zadovoljstvo biti na Univerzitetu koji je predvodnik jednog takvog procesa.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com