Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA IV Međunarodna manifestacija Manić -Tisa 63 može da počne

IV Međunarodna manifestacija Manić -Tisa 63 može da počne

  • PDF

Zimski ribolov uz tradicionalni vojvođanski svinjokolj od 11. – 13. decembra 2015. godine, okupiće rekordan broj takmičara i gostiju na IV Međunarodnoj manifestaciji „Manić-Tisa 63“ u Novom Bečeju. Zimi, kada većina ribolovaca odlaže svoje pecaroški pribor, u Klubu prijatelja reke Tisa - Tisa 63, zahvaljujući ribi - fenomenu naših voda Maniću (Lota lota), prava sezona tek počinje i zahvaljujući njemu nikada se ne prekida. Ima li lepšeg načina za strastvene ribolovce da na ovaj način zaokruže ribolovačku sezonu?

Druženje, razmena iskustava, nova prijateljstva, ribolovačke priče, tradicionalni običaji, tamburaši, srdačni domaćini, dovoljan su razlog da se i ove godine ljubitelji manifestacije i oni koji će to postati, okupe na obali Tise u velikom broju. Manić je riba iz porodice bakalara, koja je migracijom došla iz Severnog ledenog mora i nastanila naše vode. Po saznanju organizaotra manifestacije, opštine Novi Bečej i Kluba Tisa 63, ovo takmičenje, koje se odvija na 63 km reke Tise, nizvodno od brane kod Novog Bečeja, jedinstveno je u svetu i odvija se po jasno utvrđenim pravilima koje propisuje organizator uz saglasnost sa upravljačem vode.
Uporedo sa takmičenjem na obali će se odvijati i „Tradiconalni vojvođanski svinjokolj“ sa prikazom obrade svinjskog mesa na tradicionalan način i pripremom svinjokoljskih specijaliteta. Svima onima koji se ne takmiče u pecanju manića, biće omogućeno da uz simbolično učešće uživaju u neograničenoj konzumaciji specijaliteta od svežeg svinjskog mesa baš onako kako najviše vole (obezbeđena su tri tovljenika). Za tu priliku biće uređen „amfiteatar“ od bala slame i logorsku vatru, a čitava scenografija uređena u stilu seoskog dvorišta.
Čitav događaj pratiće bogat kulturno-umetnički program gde će se kroz pesmu, igru i običaje prikazati duh tradicije naroda koji žive na ovim prostorima.
Promoter manifestacije biće proslavljeni sprotista, reprezentativac, Mladen Krstajić, takođe strasni ribolovac. Nakon takmičenja svi učesnici će se okupiti na zajedničkoj svečanosti u hotelu „Tiski cvet“ i uz dodelu priznanja najboljima i prigodne poklone, nastaviti druženje uz muziku i specijalne goste do duboko u noć. U muzičkom programu će učestvovati: KUD „Bećarac“, KUD „Teodor Pavlović“, Šidski trubači, grupa Zemlja, Laki keš i specijalni gost Music Drive Bend iz Slovačke.
Svoje učešće su potvrdili i takmičari iz Subotice, Valjeva, Beograda, Bajine Bašte, Novog Sada, Novog Kneževca, Apatina, Kanjiže, Crvenke, Zrenjanina, Niša, Inđije, Kikinde, Loznice, kao i gosti iz Nemačke, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Italije, Slovačke, Češke, Engleske i BiH. Opština Novi Bečej je prepoznala manifestaciju Manić-Tisa 63 kao izuzetan zimski turistički događaj koji je nedostajao da se zaokruži sveukupna turistička ponuda grada na Tisi, te je prihvatila ulogu generalnog pokrovitelja.
Organizatori poručuju: “Svi vi koji niste osetili šta znači zima pod niktima, grejali se kraj vatre, slušali huk brane, doručkovali s nogu, prepremali ražnjiće na štapu, pecali manića, sedeli na slami, gazili blato..., ovo je jedinstvena prilika i pravi trenutak da to iskusite. Privilegija za mali broj srečnika, videćete. “
Ulaz na manifestaciju je besplatan.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar