Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Milan Spasić: Ne želimo da vinarija Acumincum bude jako velika, već jako dobra

Milan Spasić: Ne želimo da vinarija Acumincum bude jako velika, već jako dobra

  • PDF

Sa vinima iz Vinarije Acumincum Snežane i Milana Spasića iz Starog Slankamena, retko imate prilike da se družite po festivalima, manifestacijama, sajmovima... Jedan od razloga je taj što je poseta samoj vinariji posebna atrakcija, a drugi je, kako navodi gospodin Spasić, zbog međusobnog uticaja određenog prostora i vina koje se u njemu degustira.

A kada odu na manifestaciju razlog za to nije puka promocija, već potreba za druženjem, ostalog iz vremena kada je vino bilo hobi. Cela priča o vinu vezana je za ljude i druženje sa njima. Zato izbegavaju „high class“ događaje i uštogljenost, i one na kojima se ne osećaju kao među svojima. Zato su i odabrali „Ravangrad Wine Fest“, odražan 5. decembra u Somboru, na kojem je učestvovalo preko 40 vinarija iz svih krajeva Srbije, i koji je ispunio (po mnogima i premašio), sva očekivanja.
Vinarija Acumincum se nalazi na najistočnijoj tački Fruškogorskog vinogorja, koje se diči belim sortama grožđa od kojih se proizvode bela vina. Za razliku od drugih, u vinariji Acumincum se proizvode isključivo crvena vina i to: Frankovka, lokalna sorta, Cabernet Sauvignon, standardno crveno vino, pod imenom Bonvivan, i dva vina iz premijum klase, Pinot Noir i Shiraz, pod imenom Nomad. Zaštitni brend vinarije je Shiraz, od (ili zbog) kojeg je sve počelo.
U vinariju Acumincum se ne dolazi isključivo zbog vina. Ostaci turskog kupatila starog 450 godina, jednog od dva sačuvana na tlu Vojvodine, 250 godina stara kuća (Župni dom) podignuta na njegovim temeljima, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštištu spomenika, naslonjena na rimokatoličku crkvu Svetog Nikole Biskupa nad kojom se uzdižu ostaci antičkog utvrđenja i srednjovekovne tvrđave – Acumincum (Gradina), blizina Dunava, sve je to nešto što ovaj prostor čini atraktnivnim i daje mu neku posebnu draž. Istorijski i kulturološki momenat vinarije bitan je i za degustaciju samog vina. Drugi momenat bitan za dobar ambijent u vinariji je stav gospodina Spasića da su ukus vina i ambijent u kojem vina nastaju i u kojem se pije tesno povezani, i nalaze se u saglasju, kao deo celine. Na ukus vina utiče i neposredni kontakt. A gospodin Spasić objašnjava:
- Meni je jako bitno da u priči o vinu budu ljudi, i u tom slučaju vino će da pomogne priči da se bolje razume, a priča vinu da se bolje oseti.
Vinarija Acumincum ima 1,5 hektara rodnog vinograda. Dalji razvoj vinarije je dostizanje planiranog maksimuma od tri hektara rodnih vinograda, željenog kvaliteta i njegovo održavanje. -To je cela priča oko razvoja. Nemamo nameru da rastemo, ne želimo da budemo jako veliki, samo želimo da budemo jako dobri - kaže naš sagovornik.
A koliko su već dobri potvrdili su na EXPO 2015. u Milanu, gde su kao predstavnici Srema, opštine Inđija, prezentovali vina iz svoje vinarije i bili deo onoga što je Srbija imala da pokaže svetu na svetskoj izložbi. Nastup, planiran za jedan dan, ponovljen je i sledećeg, kada su nastupile i druge vinarije, što je svakako bilo priznanje supružnicima za kvalitet njihovih vina. Za nezaborav su i berbe u vinariji Acumincum. Svake godine okupi se stotinak berača, koji su po pravilu prijatelji, rođaci, uzrasta od 3 do 73 godine. Berba traje od 08:00 ujutru do 09:00 uveče i sastoji se od 2-3 sata efektivne berbe, radnog doručka, pauze za kuvano vino, svadbarskog kupusa, jednog od brendova berbe, pa ražnja, muzike i dokle ko izdrži. O tome koliko to utiče na kvalitet vina, naš domaćin kaže:
- Mnogo. Pozitivna energija bukvalno utiče na sve, pa i na vino.
Na ljubiteljima vina je da to provere, najbolje u samoj vinariji. Vina iz ove vinarije mogu se naći i u svim većim restoranima, uskoro i u nekim vinotekama, ili naručiti online na sajtu: www.vinarija-acumincum.com.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com