Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Starosrpski kačamak i sušeni paradajz - Zdravo i lako za pripremu

Starosrpski kačamak i sušeni paradajz - Zdravo i lako za pripremu

  • PDF

Na desetom Sajmu etno hrane i pića održanom u Beogradu od 25.-28. novembra, bili su predstavljeni nacionalni specijaliteti, hrana vezana za uža geografska područja koja se pravi po posebnim recepturama i ograničenoj količini za tržište, kao i specifična tradicionalna jela. Ovaj Sajam bio je prilika da se rame uz rame sa tradicionalnim proizvodima, predstave i noviteti na našem tržištu, ali opet sa ukusom tradicionalnog.

Kompanija SEVO d.o.o. iz Žablja, koja na tržištu egzistira godinu dana, sajamskoj publici predstavila je svoje top proizvode: starosrpski kačamak i sušeni paradajz. Kada je reč o kačamaku ili „specijalitetu nad specijalitetima“ kada je u pitanju naša, ali i druge svetske kuhinje (poznata i kao pura, palenta i sl.) SEVO d.o.o. tržištu je ponudio originalan način i jednim ukusnim, zdravim proizvodom (bez glutena, masti, konzervansa), koji se lako priprema, unese raznovrsnost na srpsku trpezu. Starosrpski kačamak iz ovog pogona, može se naći u svim velikim prodajnim lancima kao što su: Idea, DIS, Mercator, Unverexport. u pakovanju od po 500gr. A način pripreme: iseći na kockice ili kriške, peći na roštilju ili u tiganju sa malo ulja ili maslaca, par minuta sa obe strane. Može biti ukusan obrok ili njegov deo: hajdučki kačamak, sa sirom, kajmakom ili kobasicama, uz gulaš, čak i kao slatka varijanta sa medom i pekmezom od šljiva, i zavisno od vaše mašte, može da se pripremi na još milion načina (više o tome može se pročitati na sajtu: www.kacamak.rs ). Kapacitet proizvodnje je 480 kg na sat što znači da u toku jedne smene može da se proizvede blizu 4 tone kačamaka.
- Naši najbolji kupci su restorani (oko 80% su to novosadski restorani). Potrebni su nam distributeri po gradovima, kako bi pokrijemo južnu, istočnu i centralnu Srbiju, Beograd, Niš. Novi Sad, Kragujevac, Loznicu, Šabac, a imamo nameru da se predstavimo i u inostranstvu - objašnjava Zoran Vujanić, komercijalista SEVO d.o.o. i dodaje, da bi potrošnja kačamaka trebala da bude masovna, na nivou hleba, jer to nije ništa drugo nego kukuruzni hleb. On se teško kvari pošto je pasterizovan. Ne mora da se drži u fržideru, dovoljna je sobna temeperatura. Vrlo brzo se i lako priprema, a cilj proizvođača je da jednim dobrim delom zamene pšenični hleb koji bi trebao da bude znatno manje zastupljen nego što je za sada.
SEVO d.o.o. je predsavio još jedan zanimljiv proizvod – sušeni paradajzom, idelan sastojak sve popularnijih svežih salata, donedavno sasvim nepristupačan za potrošače u Srbiji. Za sušenje se koristi vrsta San Marzano, koja se gaji na četiri hektara plodne zemlje u okolini Žablja. To je vrsta paradajza sa dosta suve materije, jako malo vode i semena. A koliko je naše tržište željno ovakvih proizvoda dokaz je da je za tri sata od otvaranja Sajma prodato šest gajbica sušenog paradajza, doduše ovoga puta po sajamskim, promotivnim cenama od 500 dinara (redovna cena kreće se oko 10 evra). Sledeće od ove firme na tržištu će se pojaviti kukuruzni medaljoni (pohovani kačamak) iz programa zamrznute hrane, a planira se i distribucija njoka sa sirom i druge testenine, pršute, maslina i maslinovog ulja (od hladno ceđenih, za prženje, do extra devičankog za salate i deserte).
Za ovu neobičnu paletu proizvoda koja se pojavila na srpskom tržištu glavni krivac je gospodin William Sciardis, vlasnik SEVO d.o.o., Italijan koji poslednjih 15 godina živi i radi u Novom Sadu. Naime, on je i vlasnik preduzeća Novotap d.o.o. osnovanog 1998. godine, specijalizovanog za proizvodnju gajbica za voće i povrće od topole. SEVO d.o.o. proistekao je iz potrebe da se na naše tržište plasiraju interesantni, a zdravi proizvodi, sa cenama „da se nikome to ne isplati da radi kod svoje kuće“.
- Moto naše firme je da se bavimo proizvodima koje niko ne radi na ovim prostorima i da to potrošačima bude isplativo. Planiramo da budemo jedan mali distributivni centar i na Balkan unesemo duh Apaninskog poluostrva, ali i Grčke i drugih zemalja. Nastupamo polako, i želja nam je da steknemo poverenje potrošača, da uspostavimo tradiciju i da širimo ponudu naših proizvoda. Da ne jedemo jednoličnu hanu ni onda kada nemamo mnogo vremena za pripremu, već zdravu i raznovrsnu, a opet maksimalno prijemčivu, kada su u pitanju finansije. Treba nam još jedan mali korak da to dobije očekivani format koji smo sebi zacrtali. Trudimo se da budemo korektni u svakom pogledu poslovanja i vanredno kvalitetni u ponudi - izjavio je gospodin Vujanić.
Stari, dobro poznati proizvodi upakovani na nov, ukusan i praktičan način na ovom Sajmu izazvali su veliko interesovanje, a nadamo se da će i posle njega njihova upotreba biti masovnija, pogotovo u vremenu kada je briga o zdavlju primarna.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com