Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA LIČNOSTI Lepota i toplota poruke Branislava Radoševića

Lepota i toplota poruke Branislava Radoševića

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Zakoračivši u Galeriju ITD – Institut za transfuziju dizajna na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde je u petak, 18. decembra, otvorena restrospektivna Izložba plakata Branislava Radoševića, svi gosti, više nego ikada ranije, zakoračili su u svet poznatog.

Plakati, iz mnoštva osmišljenih tokom 40-togodišnjeg rada ovog vrsnog novosadskog afirmatora umetnosti i kreativnog stvaraoca Branislava Baneta Radoševića izabrani - njih 98. Sabrani na jednom mestu bili su setna šetnja po sećanjima na kulturna događanja tokom četiri decenije, čiji su deo, kao aktivni učesnici ili svedoci, bili i prisutni.
Prekaljeni šarmer, Bane Radošević, je rekao da je izložba zapravo izgovor da na kraju kalendarske godine napravi žurku za prijatelje. Otvarajući ovu restrospektivu autor se zahvalio svima koji su došli, svim saradnicima koji su mu pomagali proteklih 40 godina da iznedri ove plakate. Od prve štamparije u kojoj se zarazio mirisom otiska (Šamparije „Stojkov“), zavoleo sito štampu u kojoj je, posle 10-15 godina kada su prešli na drugu vrstu tehnologije, počeo sam da radi jer je postao „ovisnik“ sito otiska. Zato je najveći broj izloženih plakata realizovanih u sito štampi, deo u ofset štampi i jedan broj u digitalnoj tehnologiji. Ali, bez obzira na vrstu štampe, do danas, Branislav Radošević ostao je veran sebi, svojim idejama i smislu za lepo.
Tom prilikom, književnik, poeta, scenarista, publicista - Pero Zubac, dugogodišnjem prijatelju, saradniku posvetio je reči:
- Po plakatima Branisalva Radoševića moglo bi se, u vedrom sećanju, reprodukovati prohujalo vreme naše novosadske mladosti, sazrevanja, suočavanja sa rastom grada i laganim odmicanjem od brojnih vrednosti koje je grad, zahvaljujući svojim umetnicima, baštinio. Bogatija vremena, bogatija dešavanjaima, nezaboravnim letnjim festivalima Kulturnog centra i njegovim inovatnim i za ono vreme hipermodernim Igrama sa suncem, velika i mala pozorja, izložbe najpoznatijih slikara ondašnje domovine, mladi u naletu ka afirmaciji, a sve podržano unikatnim Radoševićevim plakatima koji, ako se i odmakne od likovnog značenja, uvek nose literarnu poruku, prepoznatljivu svakom ko se zamisli nad likovnim simbolima odvojenim lepotom likovnog znakovlja od skivene misli koju autor emituje, uglavnom iznoseći svoj stav o projektu koji obeležava plakatom kao umetničkim delom koje će ostati u vremenu. Lepota i toplota poruke zrače sa Radoševićevih plakata. Kako onda tako i sada.
Teško da se 40 godina plodnog rada može sabiti u nekoliko redova. Ali, nije zgoreg podsetiti se, da Branislav Radošević niz godina aktivno učestvuje u kulturnom životu grada, svojevremeno kao likovni urednik studentskog lista „Indeks“, Studentskog kulturnog centra, Kulturnog centra omladine „Sonja Marinković“ i Kulturnog centra Novog Sada. Autor je total dizajna brojnih kulturnih manifestacija, kao što su: Igre sa suncem, Brankovo kolo, projekat Tvrđava, Mlad otvoren teatar u Skoplju, Malo pozorje, Novosadski jazz festival... Dizajnirao je plakate i grafički ih realizovao za Novosadsko pozirište – Újvidéki Színház i Pozorište mladih. Autor je znakova za brojne privredne i druge organizacije: MK Komerc, Regionalne privredne komore Novi Sad, štamparije Daniel Print, COMEX, Evrotom iz Rume, Pokrajinske agencije za energetsku efikasnost, Agencije za energetsku efikasnost Srbije, AKUD Sonja Marinković, Najbolje iz Vojvodine, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, Zavoda za kulturu Vojvodine... Autor je Urbane grafike, projekta Virtualna restauracija starog gradskog jezgra, Galerije Sećanja (o novosadskim mostovima), skulpture Novi pogled na Novi Sad... Autor je autentičnog novosadskog suvenira Novi Sad - Gernika, vojvođanskog suvenira „Vojvodina“ i evropskog suvenira „Leonardo“ (skupa znakova, likovnih priča, poruka izrečenih internacionalnim likovnim jezikom, razumljivim u svakom delu planete.
Iza 40 godina stoji 27 samostalnih izložbi i brojne nagrade iz oblasti kojima se bavi ovaj umetnik bavi.
Organizator Izložbe plakata Branislava Radoševića je Mali umetnički kolektiv (Udruženja za afirmaciju multimedijalnih umetnisti) Galerija ITD, uz podršku Uprave za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com