Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Zoran Jelenković o aktivnostima Mikološko gljivarskog saveza Srbije

Zoran Jelenković o aktivnostima Mikološko gljivarskog saveza Srbije

  • PDF

Kraj kalendarske godine je vreme za sumiranje rezultata, analizu urađenog i pripremanje planova za narednu godinu, pa i onih koji su ove godine osnovani. Aktivnosti Mikološko gljivarskog saveza Srbije (MGSS), konstituisanog početkom septembra 2015. godine na Kopaoniku, od prvog dana su brojne. Predsednik Saveza, gospodin Zoran Jelenković kaže da je i cilj njegovog osnivanja bio da se kroz ovu krovnu instituciju rešavaju određeni problemi i preduzimaju novi poduhvati.


Za nepunih pet meseci staža MGSS, članovima Izvršnog odbora podeljeni su zadaci obnavljanja i intenziviranja kontakata sa asocijacijama gljivara na nivou Balkana sa ciljem uspostavljanja Balkanske federacije (ili saveza) gljivara. Već se na proleće očekuju prvi konkretni dogovori sa svih potencijalnih deset članica. Do sada je kontaktirana asocijacija grčkih i hrvatskih mikologa i njihove reakcije su pozitivne. Saglasnost se očekuje i od ostalih: GD Slovenije, GD Republike Srpske, GD Bosne i Hercegovine, GD Crne Gore, GD Albanije, GD Rumunije, GD Makedonije. - Značaj ovakvog Saveza bio bi višestruk. Gljive sa ovog terena su uglavnom iste, a skoro svako od ovih gljivarskih društava se nalazi mnogo ispred nas, i nama, kao Savezu bi mnogo koristilo iskustvo kolega iz drugih zemalja koji traju 20-30 godina. Oni imaju uređeniju i zakonsku regulative, a nama je to vrlo potrebno. Osim toga, pošto je većina tih zemalja deo EU, sve projekte bi mogli da radimo u saradnji sa njima, a pošto Evropa veliku pažnju posvećuje ekologiji, mislim da bismo i u tom pravcu mogli mnogo da napredujemo. Moramo dosta da uradimo u smislu zaštite staništa gljiva, jer gljive su vrhunski čistači prirode. Ako štitimo gljive u prirodi, štitimo i prirodu, mesta gde gljive rastu, tako da je to jedan vrhunski ekološki proizvod koji ćemo dobiti kroz formiranje tog saveza. Nadam se da će budući Muzej gljiva na Kopaoniku biti sabirni centar gljiva Balkana. S druge strane mi smo nova, mlada snaga i kada nešto radimo, radimo to kako treba. Dajemo sebe u celu priču da je dovedemo do kraja - objasnio je gospodin Jelenković.
Paralelno sa tim nastojanjima, MGSS uporno radi na projektu: „Smanjenje gojaznosti popularisanjem skupljanja samoniklih jestivih biljaka i gljiva i njihovog korišćenja u sopstvenoj ishrani“ autora Vladana Đorđevića i Vladimira Ljubičića. Ova studija usmerena je ka informisanju stanovnika o samoniklim biljkama i gljivama, konzumiranju organske hrane iz prirode kao dopunske ishrane i altarnativi nezdravim štetnim navikama, povećanju fizičke aktivnosti i širenju ekološke svesti putem učenja. Da bi se počelo sa njenim sprovođenjem potrebno je prebroditi još dosta zakonskih regulativa, pa se na tome intenzivno radi.
Jedna od bitnih preokupacija MGSS je i usaglašavanje kalendara izložbi GD, kako ne bi dolazilo do preklapanja. S tim u vezi, vredno se pripremaju projekti na nivou društava za nabavku opreme (mikroskopa, sušara i dr.) i to preko Saveza koji će od Ministarstva poljoprivede i zaštite životne sredine, sektora za ekologiju pokušati da obezbedi 120 hiljada po društvu, što je za deset društava, sadašnjih članica MGSS, ukupno milion i dvesto hiljada dinara. Ta sredstva bi doprinela, nabavci mikroskopa, a ovi bržoj determinaciji gljiva. Pozitivno je to što bi mikroskopi, osim za potrebe mikoloških društava koristila i svim drugim udruženjima na nivou opštine, a ne samo za potrebe gljivara. Na taj način obezbeđena oprema, doprinela bi boljoj organizaciji izložbi gljiva, koje bi mogle biti urađene na stručniji način: kada je reč o determinaciji gljiva i njihovom prijavljivanju Savezu, zarad stvaranja baze podataka gljiva Srbije.
- To je jedini pravi put da spremno, kao Mikološko gljivarski savez Srbije dočekamo i budući vizitorski centar i muzej gljiva na Kopaoniku, da permanetno upotpunjujemo naučnu bazu kako bismo bliže znali koje su gljive retke, koje su zaštićene, a koje ne, jer sadašnja baza ne odgovara stanju na terenu. Na ovaj način kroz Savez ćemo moći sve to da isproveravamo kada budemo dobili sredstva da nabavimo osnovnu opremu za rad - rekao je gospodin Jelenković i na konto velikog angažovanja MGSS, dodao:
- Kada nešto krene, treba mu zamah. Mi upravo hvatamo zamah. Ako ovo što smo do sada uradili, a nije malo, smatramo zamahom, onda ćete tek videti šta će se dešavati u narednom periodu. Pre mesec dana je osnovano Gljivarsko društvo Požarevac, koje zajedno sa Gljivarskim društvom Banja Koviljača, vrlo brzo očekujemo da postanu deo MGSS, a i svi ostali su dobrodošli.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar