Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Dr Jovana Grahovac, prva žena laureat Za žene u nauci sa Univerziteta u Novom Sadu

Dr Jovana Grahovac, prva žena laureat Za žene u nauci sa Univerziteta u Novom Sadu

  • PDF

Doc. dr Jovana Grahovac sa Katedre za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo, Tehnološkog fakulteta, jedna je od tri laureatkinje stipendije za 2014. godinu koju dodeljuje Nacionalna komisija za saradnju sa L'Oréal-UNESCO-m L'Oréal Balkan, pod nazivom „Za žene u nauci“ i prva mlada žena sa Univerziteta u Novom Sadu koja je dobila ovo prestižno priznanje.

Ova mlada naučnica dobitnik je i nagrade „Dr Zoran Đinđić za mladog naučnika i istraživača" za 2012. godinu za izuzetne rezultate u oblasti nauke i istraživačkog rada na području Vojvodine. Nacionalna stipendija L'Oréal Balkan programa "Za žene u nauci" iznosi 5.000 evra, a dr Jovani Grahovac osim finansijske podrške omogućila je da sa svojim timom proširi i unapredi planirano istraživanje. Pored toga što predstavlja značajnu referencu u biografiji, budući da je ova stipendija prepoznatljiva u naučnoj zajednici širom sveta, jer se dodeljuje u pedeset zemalja, i pored priznanja odnosno pohvale za dosadašnji naučni rad, omogućila je i promociju rezultata. Jer, tek tada kada se rezultati istraživanja prikažu naučnoj javnosti širom sveta, oni dobijaju pravi značaj. Osim toga, putovanja na kongrese, naučne skupove su izuzetno skupa, te je, po rečima naše sagovornice, ovo najveći praktični doprinos ove stipendije.
- Nagradu sam dobila za 2014. godinu kada sam bila u osmom mesecu trudnoće. U trenutku kada su preda mnom bili veliki izazovi u pogledu nastavka bavljenja naukom, s obzirom da su me očekivali izazovi na privatnom planu, do izražaja je došao značaj timskog rada, budući da mi je za realizaciju projekta koji sam prijavila za ovu stipendiju bila potrebna podrška moje ekipe koja se bavi biohemijskim inženjerstvom. Našli smo se korak bliže ostvarenju našeg cilja, a to je da proizvodnju biofungicida dovedemo do industrijskog nivoa – objasnila je dr Grahovac i dodala da u grupi u kojoj radi, u timu koji se bavi biohemijskim inženjerstvom, nikada nije osetila diskriminaciju zbog toga što je žena. Naprotiv, žena u njenom timu je više. Ipak, priznaje da je teže biti žena u nauci zbog usklađivanja privatnog i poslovnog života. Nauka ne podrazumeva fiksno radno vreme, često se na poslu ostaje i van radnog vremena, nekada se radi od kuće, ali i vikendom, i uz nezbežna putovanja u inostranstvo, te stoga smatra da je ženama zaista teže ostvariti sve te rezultate.
- Nagrađen projekat pod nazivom: „Proizvodnja biofungicida sa delovanjem protiv izazivača truljenja jabuka u skladištima“ bavi se proizvodnjom, praksom, i krajnji cilj je da dođemo do rešenja koja bi mogla da se primene u industriji, a trebao bi da utiče na unapređenje naše industrije. Ovaj projekat konkretno rešava pitanje povećanja razmera sa laboratorisjkog nivo na veći nivo, sa namerom da se približimo potencijalnoj industrijskoj proizvodnji - objašnjava dr Jovana Grahovac.
A na pitanje, šta znači biti prva žena na Univerzitetu u Novom Sadu dobitnik prestižne nagrade, odogovorila je:
- Izuzetno sam ponosna zbog te činjenice, a posebno mi je bilo drago kada sam čula da je i ove godine takođe koleginica sa našeg Univerziteta - dr Jelena Aleksić, sa Departmana za matematiku i informatiku, Prirodno-matematičkog fakulteta, dobila nagradu i nadam se da će se ta praksa nastaviti u budućnosti jer smatram da s obzirom na kvalitet istraživanja koja se sprovode na Novosadskom univerzitetu mi to zaista i zaslužujemo – zaključila je Jovana Grahovac.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com