Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Vindulo vinski put kojim se ređe ide

Vindulo vinski put kojim se ređe ide

  • PDF

U domaćinskom, prijatnom ambijentu vinskog salaša „Vindulo“ 15. januara 2016. godine susreli su se vinski eksperti i vinoljupci, prijatelji kuće sa dobrim vinom. I veče je ispunilo očekivanje.

Za istim stolom našli su se imena poput prof. Vladimira Kovača, prof. Petra Cindrića, prof. Nade Korać i drugih koje za vinske znalce nije potrebno posebno predstavljanje. Svi oni imali su jedinstvenu priliku da degustiraju Bačku, Kosmopolitu, Petru, Petku, Moravu, Frajlu, vina proizvedena na Institutu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, u slučaju vinarije „Vindulo“ i od ekološko uzgojenih sorti grožđa.
- Smatram da mi je bila obaveza da pozovem sve aktere koji su učestvovali u oplemenjivanju sorti od kojih Vinski salaš „Vindulo“ proizvodi vina, od sorti koje se nalaze u našim vinogradima. Mislim da je njihovo mesto večeras bilo ovde. Pogrešio bih da nisam nekog od njih pozvao. Pozvao sam još nekoliko ozbiljih aktera iz tog društva, ali nisu mogli doći. Svi koji su večeras ovde učestvovali u stvaranja našeg vinograda. Pre svega u biranju sortimenta koji smo zasadili, a posle proizvodnje kvalitetnih vina od tih sorti. Njihovi stručni saveti su bili nesebični, izrazito povoljni za nas. Nekoliko puta proizvodnja je zbog loših vremenskih uslova „zapela“, bilo je problema i sa proizvodnjom vina, ali je sve to prebrođeno i danas imamo izrazito kvalitetna vina - rekao je gospodin Dujmović, čovek koji kada se zauzme za neki posao i odluči da će se nečim baviti onda to sprovede do kraja. Tako je u stomatologiji, njegovoj osnovnoj profesiji, tako je i u vinogradarstvu i vinarstvu, za koje planira da će jednog dana ispunjavati sve njegovo vreme.
- Treba biti istrajan, inertan prema neuspesima, i ako slučajno padneš, ustani, obriši prašinu i idi dalje. Jer ima i toga. Smatram da sve poslove u životu čovek treba da radi s ljubavlju. Naravno, ako želi da radi dobro, mora da zna, jer bez znanja nema ništa. A znanje, istrajnost, ljubav prema tom poslu doneće uspeh – objašnjava domaćin i dodaje da je biti prvi u nečemu uvek nezahvalno. Iako ne želi da priča o novcu, kaže da je potrebno dvanaest-trinaest godina od sadnje ovih sorti da bi se došlo do pozitivnih ekonomskih rezultata.
Vinarija „Vindulo“ se prostira na nešto više od šest hektara gde se uzgajaju instututske sorte grožđa, od kojih se po prvi put ove godine proizvedena sortna vina. Do sada su to bile, zbog nedovoljne količnine grožđa, uglavnom kupaže.
Vina vinarije „Vindulo“ kad god izađu na megdan, na domaćim ili međunarodnim vinskim takmičenjima, osvajaju prva mesta ili su među prvima. Na neki način to je pokazatelj kvaliteta ovih vina i da ne treba uopšte stvarati problem da li može u Temerinu da se uzgaja kvalitetno grožđe i proizvodi kvalitetno vino (za one koji ne znaju svaka kuća u Temerinu je nekada imala svoje vino, a ima i danas, uglavnom za svoje potrebe). Za sada, ova vinarija uspeva da proda sve količine proizvedenog vina, naročito je velika potražnja za belim i rose vinima.
Frajlu, vino nastalo od istoimene, tek priznate sorte (2015) stvorene na Institutu za voćarstvo u Sremskim Karlovcima, smatra izuzento vrednom, pre svega zato što se može uzgajati bez hemijske zaštite, što znači da je otporna i tolerantna na štetočine i bolesti. Rano sazreva, nakuplja puno šećera, mirišljava je i daje kvalitetno vino. A tu su i Morava, Kosmopolita, Petra, Petka i Bačka, svaka sa nekom svojom pričom, vrhunskom a našom.
- Moja supruga i ja još uvek ne živimo od vinarije, već od osnovne struke, stomatologije. Zato sam mogao malo i da se „poigram“ sa tim sortama i primim ruzik na sebe - sadnju sortimenta koju niko pre nas nije prihvatio. Mi smo tu bili na neki način „pokusni kunići“. Nisam želeo da napravim bogatstvo unutar vinarije niti se to može napraviti za nekoliko godina, ali smatram da smo sa tim vinima i tim sortama na pravom putu jer su to sorte i vina budućnosti. U čašama imate čisto ekološko, vrhunsko, unikatno vino. Vino koje nigde osim u ovoj vinariji ne možete naći - dodaje gospodin Dujmović.
A šta je sledeće?
- Proširenje zasada vinograda prvenstveno sa gore nabrojanim sortama, i mislim da ćemo neke, već zasađene menjati sa ovim sortama koje su pokazale visoku otpornost ili tolerantnost. Na kilometar i po od salaša imamo još jedan eksperimentalni vinograd sa sortama o kojima za sada ne bih da pričam, ali koje već pokazuju svoje prve rezultate i mislim da će ući u ovaj osnovni vinograd – rekao je na kraju Laslo Dujmović.
Vinski salaš „Vindulo“ otvoren je svakoga dana osim nedelje od 08:00 - 18:00. Zakazivanje poseta i vinskih tura svakog dana na telefon 063/523 673

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com