Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Vuk Vujko: Vinski put jednog hedoniste

Vuk Vujko: Vinski put jednog hedoniste

  • PDF

"Vučji podrum" Vuka Vujka iz Sombora ima sve predispozicije da postane jedan od brendova ovog grada. U ovu mladu vinariju, osnovanu 2012. godine njen vlasnik, diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva (Poljoprivredni fakultet Univerzitet u Novom Sadu), uvezao je svoje ljubavi i znanja i osmislio jednu kompleksu priču. Ona je ispričana kvalitetnim vinima, originalnim etiketama, velikim brojem prijatelja i pratećih elemenata. Pa da pođemo redom. Vinarija „Vučji podrum“ (Sonćanski put 16, Sombor) smeštena je u porodičnoj kući. Kapacitet podruma je do 10 hiljada litara, a trenutno je uskladišteno 5,5 hiljada litara vina. Do prošle godine su količine dostizale svega 2-3 hiljade litara, a plan je da se sa proširenjem vinograda dostigne količina kapaciteta podruma. Vina se plasiraju u tri restorana, a oko 700 litara namiruje potrebe porodice i prijatelja.

Na oko dva hektara vinograda zastupljene su: Chardonnay, Sauvignon Blanc, od belih i Merlot i Cabernet Sauvignon od crnih sorti. Ove godine zasađeni su Tamjanika bela (koja se u ovom kraju pokazala izuzetno dobro) i Tamjanika crna. Plan je da se jedna parcela zasadi Probusom, sortom nastalom na Institutu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima i jednom od njegovih perjanica. Spoj vladajućeg trenda svetskih sorti, sa institutskim i autohtonim, koja daju vina sa karakterom ovog kraja, kombinacija je koja mnogo obećava.
U okviru podruma nalazi se opremljena degustaciona sala koja može da primi i preko 30 gostiju, ali gospodin Vujko tvrdi da je idealna za dvanaestoro uživalaca u istraživanju dobrog ukusa, jer je za „čoveka najbolje da život provodi u dobrom raspoloženju“ (Demokrit). Zato se još uvek dvoumi, da li da krene put vinskog turizma ili da zadrži današnju koncepciju baveći se vinom na način umetnika.
Nekadašnji vlasnik umetničke galerije, gospodin Vujko, svoje sklonosti preneo je i na vinske etikete, pa vina Vučji Chardonnay, Vučji Cabernet, Vučja krv, Vučja ..., njih sedam, nosi potpis - etikete inspirisane slikama sedmorice poznatih somborskih slikara. To su: Sava Stojkov, Pavle Blesić, Srđan Bulat, Milenko Mito Buiša, Miloš Pejović. Stipan Kovač, i najpoznatiji Milan Konjović, za čiju sliku je bila potrebna posebna dozvola Galerije.
- Da bi nosila takve etikete i vina moraju biti na visini zadatka. Obaveza je predstavljati takva imena, a mi se trudimo da sva naša vina budu akademska. Takvo će biti i ono osmo, Tamjanika, koju već čeka etiketa sa slikom još jednog poznatog somborskog slikara – objašnjava gospodin Vujko.
Naš sagovornik je izneo podatak da je 2010. godine u Somboru živelo 37 akademskih slikara, pa se Sombor može nazvati i gradom slikara. Sombor se nekada nazivao i vinskim. Vinogradi su se prostirali na površini od 100 hektara, danas na svega 30. Svoje vrhunske domete, vinogradarstvo u okolini Sombora doživelo je u XIX veku. Grofovska porodica Kovač posedovala je oko 200 jutara vinograda u Riđici (Riđičko vinogorje), a Telečka visoravan je bila deo Subotičko-horgoške peščare. Vinogradi se protežu i u okolini Bačkog Monoštora, gde su situirani i vinogradi porodice Vujkov. I upravo se somborski vinari trude da povrate i nadmaše sve one hektare izgubljene tokom brojnih ratova i kriza na ovom području.
„Najbolje je da čovek provodi život u dobrom raspoloženju“ i još boljem društvu. Vino je i umetnost i poziv na druženje, a porodica Vujkov je uvek okružena prijateljima. Tako je bilo i na VII „Rvangrad Wine fest-u“, održanom krajem prošle godine, u organizaciji Turističke organizacije Grada Sombora, na kojoj je štand porodice Vujko bio posećen od strane velikog broja prijatelja. Jedni su dolazili, drugi odlazili. Šandor, vlasnik pekare u Subotici i Bačkoj Topoli, ali ne i u Somboru, doneo je cipovku pečenu u od blata zidanoj peći, vlasnik „Fijakera“ izneo ponudu svog restorana, kažu najboljeg u gradu, sve kako bi Vuku Vujkovu pomogli da svoju vinsku priču što verodostojnije ispiča. Jer, Sombor je mali grad i dobri ljudi se lako nađu.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar