Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Vojvođanski klaster približava organsku proizvodnju potrošačima

Vojvođanski klaster približava organsku proizvodnju potrošačima

  • PDF

Početkom septembra 2014. godine osnovana je dobrovoljna, neprofitna i nevladina organizacija - Vojvođanski klaster organske poljoprivrede sa ciljem povećanja proizvodnje organske hrane i stvaranja uslova za njen ekonomski i održiv razvoj. Dve godine kasnije, Aleksandra Karan, menažder Vojvođanskog klastera najavila je početak saradnje Klastera i web dizajn i development kompanije – Eton Digital iz Novog Sada, čiji je zadatak da poveže informacionu tehnologiju i organske poljoprivredne proizvode, kako bi bili dostupniji krajnjim potrošačima. Start up projekat Organic Net je platforma za prodaju organskih proizvoda koja će imati karakter društvene mreže i biće jedan od informativnih i edukativnih portala, namenjen kako potrošačima tako i proizvođačima, sadašnjim i budućim. Ideja je da Organic net postane evropska platforma i posle Srbije, planira se njeno širenje na region i druge evropske zemlje.

- Organic Net će tako pored informativne i edukativne funkcije biti i on-line pijaca na kojoj će svaki proizvođač imati svoj individualni profil na kojem će postavljati svoje proizvode, sa sertifikatima i ostalim podacima koji prate određeni proizvod. Na taj način kupci će znati šta i od koga kupuju, a proizvodi će im biti isporučivani na kućnu adresu. Tako će potrošači organskih proizvoda udaljeni od proizvođača, Pijace organske hrane u Bloku 44 na Novom Beogradu, Riblje pijace u Novom Sadu i još nekolicine zelenih pijaca gde se sporadično mogu naći organski proizvodi, na ovaj način biti pristupačniji. S druge strane, proizvodnja organskih poljoprivrednih proizvoda odvija se na malim, porodičnim gazdinstvima, i prisustvo na jednoj, odnosno više tezgi u isto vreme, predstavlja veliki problem za proizvođače.
Mreža je namenjena svim organskim proizvođačima sa teritorije Srbije, a prvi korak u postavljanju mreže će se obaviti kroz saradnju Klastera i Eton Digital-a gde će Klaster obučiti svoje članove da koriste platformu, pružiti pomoć u prezentaciji i upravo će oni biti prvi predstavljeni na mreži. Ideja je da se napravi šira prodajna mreža koja će osim teritorije Srbije, jednog dana pokrivati i region, pa i teritoriju Evrope, kao i šansom za nalaženje ino partnera.
- U ovom trenutku najbitnije je da organsku hranu učinimo dostupnom što većem broju ljudi, da se gradi poverenje, ličan odnos između potrošača i proizvođača, jer će zahvaljujući platformi i informacijama koje ona omogućava da se podele, kupci imati prilike da upoznaju proizvođače poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda personalno, njhove porodice i na tome graditi odnos i poverenje u sam sistem organske proizvodnje - objasnila je gospođica Karan.
Ona je istakla da Vojvođanski klaster organske poljoprivrede trenutno broji 50 članova, uglavnom iz Vojvodine, da su članovi i veći sistemi, strukovne institucije i udruženja na teritoriji cele Srbije, s obzirom da velika većina članova klastera najveći promet ostvaruje na beogradskom tržištu. Klaster uvek ide korak ispred i jedan od zadataka je da anticipira koje su to dobre prilike da pomogne svojim proizvođačima da se predstave široj javnosti.
Vojvođanski klaster se trudi da osnaži pre svega male proizvođače, da im bude na usluzi, da im pomogne u prvim koracima koji su najteži, a greške najskuplje. Pruža im strukovnu pomoć, lobira za njihove interese, zastupa ih na raznim sajmovima, manifestacijama, traži bolje uslove za plasman njihovih proizvoda, pokušava da razume njihov zajednički interes, pomaže im da individualno rastu i da se njihovi prihodi povećavaju. Klaster je angažovao sve raspoložive snage i na edukaciju tržišta, informaciju kupaca, trudeći se da utiče na svest potrošača i razbija zablude o značaju i mogućnostima organske hrane u cilju približavanja krajnjem kupcu koji je i najbitniji u celoj priči, pružajući mu dovoljno pravih informacija iz realih izvora koje će ga opredeliti da za sebe i svoju porodicu bira organske proizvode.
Organska prozvodnja više nije budućnosti, već sadašnjost u kojoj treba delovati. U organskoj poljoprivrednoj proizvodnji Srbija ima ogromnu šansu za ravzoj, a Organic Net je značajan iskorak u realizaciji te šanse.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com