Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Uspešno završena III Međunarodna agrobiznis konferencija MAK 2016

Uspešno završena III Međunarodna agrobiznis konferencija MAK 2016

  • PDF

Na „krovu Srbije“ – Kopaoniku, tokom vikenda, 29. i 30. januara održana je III Međunarodna naučna agrobiznis konferencija MAK 2016, i tokom dva dana bila mesto razmene ideja, iskustava, kontakata, dogovora o poslovnoj saradnji. Gosti skupa bili su: pomoćnik ministarstva poljoprivrede u Vladi Republike Srbije, gospodin Dragan Mirković, zamenik župana Primorsko-goranske županije, gospodin Petar Mamula (Hrvatska), ambasador italijanske kulture i menadžer za odnose Udruženja Italija - Srbija u Trstu i Beogradu, gospođa Rosa Zammutto Schiller, konzul Republike Kube, gospođa Melba Rosa, predstavnici i gosti iz Republike Srpske i Rumunije, predstavnici opštine Lajkovac, predsednik opštine Trstenik, gospodina Miroslav Aleksić, predsednik opštine Kraljevo, gospodin Toma Ilić, predstavnici opština Bogatić i TO Bogatić, predstavnici opštine Vrnjačka Banja, grada Kruševca, predstavnici TO Srbije, PK Srbije, PK Beograda, RPK Zaječar i predsednik Dejan Tošić, sponzori, pokrovitelji, predstavnici medija...

Predsednica Organizacionog odbora MAK 2016, gospođa Marija Jovičić, je prilikom otvaranja istakla da Etno centar „Gegula“ već neloliko godina organizuje događaje u regionu na temu poljoprivrede i turizma, u nastojanju da da naučnu podršku uspešnoj evropskoj integraciji Srbije. Konferencija pod nazivom „Zapadni Balkan i Evropa“, imala je za cilj predstavljanje, predlaganje i pružanje podrške individualnim proizvođačima, privrednicima, institucijama, obrazovnim i državnim organizacijama, kako bi se proces uključenja zemalja zapadnog Balkana u EU odvijao bez poteškoća, a tranzicioni procesi doveli do finala. Kopaonik je bio idealno mesto ovakvog susreta, jer je u svojoj strategiji razvoja poljoprivredu i turizam prepoznao kao dva osnovna potencijala.
Na Konferenciji svoje radove su prezentovali doktori nauka, univerzitetski profesori, eksperti iz oblasti vezanih za ove teme: prof. dr Predrag Dašić, prof. dr Marko Todorović, dr Danica Mićanović, dr Tatjana Beuk Pirušić, doc. dr Rifat Redžović, Hadži Miloš V. Vidaković, prof. dr Rade Biočanin, prof. dr Dragan Bataveljić, prof. dr Miloš Tucović, msc Jelena Čeperković i mnogi drugi. Oni su govorili o Srbiji i zapadnom Balkanu kao organskoj bašti, Slow food pokretu, o pokazateljima turističkog razvoja Zlatibora, Vrnjačke Banje i ostalih srpskih banja, ali i banja u okruženju, o kooperativi kao spasu sela, normativnim aspektima ekološke bezbednosti, procesu evropskih integracija, eko inovacijama u funkciji održivog agroboznisa i zaštiti životne sredine itd.
U godinama koje slede Srbija će postati deo Evropske unije, a cilj ovakvih skupova je da pripremi zakonske osnove sa precizno regulisanim tržišnim mehanizmima i kvalitetom proizvoda i usluga kojima raspolaže. Naučni odbor, na čijem čelu je prof. dr Rade Biočanin će u najkraćem roku zaključke sa ove Konferencije poslati na adresu Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava, kako bi neke od odrednica dobile i praktičnu primenu.
Umetnički deo programa svojim duhovnošću i glasom uveličao je melod i pojac srpski, gospodin Ljubomir Ljuba Manasijević, a centar druženja, kao i uvek kada su u pitanju reprezentativni skupovi u ovom turističkom planinskom centru, bio je hotel Rtanj i „Odžaklija“, koji su poslovično domaćinski ugostili učesnike kongresa, u skladu sa temom, sa svim proizvodima iz potkopaoničkog kraja.
MAK 2016 je prva Konferencija održana u novoj multimedijalnoj vrhunski opremljenoj konferencijskoj sali „Karaman“ u hotelu „Grand“, koja je ispunala sva očekivanja.
Organizatori skupa bili su: Opština Raška, Etno centar Gegula – centar za uspešni razvoj turizma i poljoprivrede Kraljevo, SACEN Internacional – Međunarodni centar za razvoj i unapređenje turizma i ugostiteljstva Beograd i Udruženje privatnih poslodavaca Republike Srpske, uz pomoć pokrovitelja: Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Privredne komore Srbije, Privredne komore Bograda, Vlade Republike Srpske, sponzora i prijatelja: MK Mountain Resort, NIKOM Auto – Fiat, Jeep, Alfa, Beogradske autobuske stanice, Generali osiguranja, Agro klaster Pešter Novi Pazar, NIS-a, Jazak vode, Hotel Rtnja Kopaonik, Nerc kompanije Šabac, Hotela „Turist“ Kraljevo, RVM preduzeća iz Kraljeva, Etno restorana Brvnara iz Kraljeva, Vikom hoding kompanije Banja Luka (RS) i Heineken company.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com