Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Petar Mamula: Razmena iskustva o pitanjima agrara dragocena za zemlje zapadnog Balkana

Petar Mamula: Razmena iskustva o pitanjima agrara dragocena za zemlje zapadnog Balkana

  • PDF

Dvodnevni međunarodni naučni skup na temu agrobiznisa i turizma - MAK 2016, održan 29. i 30. januara u hotelu "Grand" na Kopaoniku, u organizaciji Opštine Raška i Etno centra "Gegula" iz Kraljeva, u potpunosti je uspeo jer je na jednom mestu okupio i ukrstio različita mišljenja, iskustva, stručnjaka iz agrara i turizma, iz različitih miljea koji se sa različitih aspekata bave ovim oblastima. Oko sto stručnih i naučnih radova pristiglo je iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore ovom skupu dalo je dodatnu “težinu”, a svojim prisustvom su ga uveličali gosti iz Italije, Republike Hrvatske, Republike Srpske, BiH, Crne Gore, Rumunije... Skup je pratila i konzul Republike Kube, gospođa Melba Rosa.

Gost iz Hrvatske, dožupan Primorsko-goranske županije, gospodin Petar Mamula, član Hrvatske mreže za ruralni razvoj ispred koje je učestvovao na brojnim domaćim i međunarodnim skupovima (PREPARE, ENRD, ELARD, DG AGRI) na temu ruralnog razvoja, član Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije i Grada Vrbovskog i Srpskog privrednog društva Privrednik – regionalne organizacije za Liku, Kordun i Gorski Kotar i dugogodišnji član srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ i dr., domaćinima i učesnicima skupa preneo je pozdravne reči sa Kvarnera, iz Rijeke, Opatije, ukratko sa područja iz kojeg dolazi. Pohvalio je temu Konferencije - ZAPADNI BALKAN I EVROPA i izrazio zadovoljstvo učešćem u jednom ovakvom skupu na kojem su razmenjena iskustva zemalja regije po pitanju, po njegovom mišljenju, najvažnijim resursima zemalja zapadnog Balkana, a to je poljoprivreda i proizvodnja hrane:
- U današnjem svijetu ima previše hrane, a opet premnogi gladuju – konstatovao je gost iz Hrvatske. Gospodin Mamula je prisutnima pokušao da prenese iskustva Republike Hrvatske, najnovije članice EU o predpristupnim pregovorima i svemu onome što je prošla u prethodnom periodu, pristupanja i pregovaranja, i upozorio na to da se obrati velika pažnja na taj proces. Po njegovom ličnom mišljenju, Hrvatska to nije dovoljno dobro uradila. - Evropska pravila su vrlo brzo došla, police u trgovinskim centrima su se ispunile brojnim jeftinim, dostupnim proizvodima iz uvoza, a naš se poljoprivrednik našao u najvećem delu, u po malo "neobranom grožđu". Istina, imamo jako dobre primere ljudi koji su se puno okoristili prelaskom u sustav zajedničke poljoprivedne politike EU, međutim, u najvećem delu smatrao sam da smo to mogli napraviti još bolje - rekao je, između ostalog, gospodin Mamula. Smatra da Republika Hrvatska može i mora biti pozitivan partner i saradnik svim zemljama zapadnog Balkana u njihovom procesu pridruživanja EU, na putu kojim je i Srbija krenula. Između ostalog, govorio je i o važnosti pristupnog pregovora i pregovaranja na temu poljoprivrede i ruralnog razvoja. S posebnom pažnjom ukazao je na problem alokacije sredstava za poljoprivredu i ruralni razvoj na drugi, profitabilniji posao itd. Gospodin Petar Mamula bio je raspoložen da razgovara sa svima, odgovara na pitanja i, ukoliko je za to bilo potrebe, da predlog i savetuje, a sve na osnovu iskustva svoje matične zemlje, koja je prošla put koji Srbiju tek čeka.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com