Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Tomislav Ilić, gradonačelnik Kraljeva, laureat povelje Dolina kraljeva 2016

Tomislav Ilić, gradonačelnik Kraljeva, laureat povelje Dolina kraljeva 2016

  • PDF

U dolini reke Ibra i Raške, od Kraljeva pa na jug, do ispod Novog Pazara, ređena je srpska srednjovekovna država. Neki je zato zovu Dolinom kraljeva, a drugi Dolinom jorgovana, ali je sigurno, da je ovo dolina sa nekim od najvrednijih srpskih srednjovekovih manastira.

Kralj Uroš I Nemanjić (1243-1276), u znak dobrodoščice svojoj budućoj neveseti, francuskoj princezi Jeleni Anžujskoj, naredio je da se celom dolinom Ibra, od Raške do Kraljeva, posade sve poznate vrste jorgovana. Tako je buduću srpsku kraljicu, ali i sveticu, dočekala – Dolina jorgovana, cveće koje je vesnik proleća.
Početak putovanja kroz Dolinu kraljeve je grad Kraljevo, jedan od znamenitih gradova središnje Srbije, koji je današnje ime dobio 1882. godine, kada je obnovljena Srbija proglašena za kraljevinu, a kralj Milan Obrenović, u obližnjem manastriru Žiča, krunisan za prvog kralja novovekovne Srbije.
Manastir Žiča, karakteristične crvene fasade, nazivaju još i „Majkom svih crkava“ jer se u njoj za prvog srpskog kralja krunisao njen ktitor Stefan Prvovenčani. U njoj će se, kaže legenda, krunisati još šest kraljeva i za svakog će biti otvorena, a zatim i zazidana po jedna vrata, te otud potiče poetičan naziv – sedmovrata Žiča.
Na osnovu ovih činjenica „Etno centar Gegula“ je ustanovio i doneo odluku o dodeli povelje – Dolina kraljeva. Povelja će se dodeljivati znamenitim pojedincima i privrednim subjektima za doprinos razvoju agroprivrede, turizma i kulture.
Povelju udruženje „Etno centar Gegula“ – Centar za uspešni razvoj turizma i poljoprivrede Kraljevo, dodeljuje svakog prvog meseca u godini Gospodnjoj, u vreme trajanja Međunarodne naučne agrobiznis konferencije – MAK.
Laureat za 2016. je gospodin Tomislav Ilić
Rođen 25. septembra 1960.godine u Pančevu. Osnovnu i srednju školu završio je u Kraljevu. Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu i stekao zvanje diplomirani biolog. Zaposlen je u Zavodu za javno zdravlje Kraljevo. Od 2008 - 2009. obavljao je poslove pomoćnika gradonaćelnika za zaštitu životne sredine.
Na funkciju predsednika Skupštine grada Kraljeva, izabran je 2010., a funkciju zamenika predsednika Skupštine grada Kraljeva od 2012-2014. godine. Danas je gradonačelnik grada Kraljeva.
Spaja mnoge regione kroz privredu i sve njene grane. Pored velikih političkih , poslovnih i drugih obaveza, uvaženi gospodin Ilic je uvek dostupan svim žiteljima grada Kraljeva. Poštujući veru i tradiciju svog naroda, sa velikim entuzijazmom i predanošću, pruža podršku svim projektima, manifestacijama, konferencijama, a u cilju što boljeg kotiranja regiona i privlačenja stranih investitora.
Zahvaljujući njegovom angažovanju, Kraljevo je danas i sportski grad poznat po organizaciji najvećih sportskih događaja, (Davis i Fed cup), a njegovim ličnim doprinosom u DOLINI Kraljeva ostvaruje se san svih građana Kraljeva kroz projekat “Kraljev grad” na Magliću.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar