Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Sombor obeležava godišnjicu dobijanja statusa slobodnog grada

Sombor obeležava godišnjicu dobijanja statusa slobodnog grada

  • PDF

Grad Sombor će 17. februara 2016. godine, obeležiti 257. godišnjicu od sticanja statusa slobodnog kraljevskog grada. Svečana akademija tim povodom, biće održana u Narodnom pozorištu, istog dana, u 13 časova. Akademiji će prisustvovati i predstavnici Ambasada i delegacije prijateljskih gradova, organizacija i ustanova.

Pre svečane akademije, na Trgu Koste Trifkovića, u 11:30 sati, biće otvorena izložba NAJ@SOMBOR (legat Sombora), koja će predstaviti sadržaje zastupljene na Trgu umetnosti. Otvaranje izložbe pratiće i kulturno umetnički program u izvođenju kulturno-umetničkih društava.
Grad će, i ove godine, svojim sugrađanima i njihovim gostima, povodom obeležavanja ovog značajnog datuma, pokloniti i večernji koncert. Na Trgu Svetog Trojstva, sa početkom u 21 čas, nastupiće poznati beogradski bend Van Gogh.
Istovremeno, iz Turističke organizacije Grada Sombora, najavljuju da je dogovorena saradnja i data puna podrška na većoj promociji i unapređenju Somborskog polumaratona – najstarije ulične trke u Srbiji, koja će ove godine biti održana po 37. put, u nedelju, 15. maja.
Sombor je grad koji je posebno ponosan na svoju kulturu, tradiciju, zelenilo i naravno na sve svoje građane. Još jedna od stvari koja Sombor čini tako posebnim i mestom u koje se svi vraćaju jeste i velika tradicija sportskih uspeha i manifestacija koje su doprinosile dobrom i pozitivnom imidžu ovog kraja.
Davne 1980. godine, u pionirskom poduhvatu, održan je prvi Somborski polumaraton koji je označio početak jedne velike tradicije i uspeha koji u to vreme niko nije mogao ni da naslućuje. Globalni trend popularizacije trčanja, posebno onog rekreativnog utiacao je da se u celom svetu, ali i kod nas broj trkača – rekreativaca sve više povećava. Vremenom rastao je i broj trka, ali su samo trke koje pružaju kvalitet, tradiciju i druge posebnosti mogu da opstanu i da povećavaju broj učesnika i gostiju iz godine u godinu.
Nakon 36 godina – Somborski polumaraton sa ponosom ističe da je najstarija ulična trka – najstariji polumaraton u Republici Srbiji. Manifestacija koja ima dušu i koja je posle 36 godina dobila epitet jedne od najbolje organizovanih trka u državi, a svakako najomiljenija za sve trkače i njihove goste koji se uvek vraćaju u Sombor privučeni čuvenim gostoprimstvom i reputacijom najboljih domaćina.
Somborski polumaraton danas nakon više decenija tradicije i uspeha u organizaciji ove manifestacije, može sa ponosom da kaže da je ova trka jedan od masovnijih polumaratona u našoj državi, a sa sigurnošću ovo je sportski i rekreativni događaj sa najviše učesnika u gradu Somboru.
Turistička organizacija grada Sombora je prepoznala jedan opšti trend kod ovakvih manifestacija da one poprimaju sve više i turistički karakter i da gosti dolaze i dan, dva ranije pre samog događaja kako bi uživali u ponudi koja je na raspolaganju. Zajednička vizija organizatora Somborskog polumaratona i Turističke organizacije jeste da u budućem periodu ova manifestacija bude jedna od prepoznatljivosti grada Sombora, kao što je to njegovo zelenilo. Tradicija u organizovanju ove trke, gostoprimstvo i lepota Sombora biće najbolja pozivnica za sve trkače, ali i brojne njihove pratioce i druge goste da tog dana svi zajedno budu deo jedne bogate i velike zajednice. Masovnost, održivost i sve veća ponuda u ovkiru ove trke biće i najbolji poziv svim gostima, ali i našim sugrađanima da zajedno realizujemo jednu pozitivnu manifestaciju na dobrobit svih.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com