Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Organski proizvodi iz Srbije na Sajmu u Nirnbergu

Organski proizvodi iz Srbije na Sajmu u Nirnbergu

  • PDF

Od 10.-13. februara 2016. godine u Nirnbergu (Nemačka) se održava 27. Međunarodni sajam organskih proizvoda „Biofach“. To je vodeći međunarodni sajam organskih proizvoda, koji se svakog februara organizuje pod pokroviteljstvom IFOAM-a (Međunarodnog pokreta za organsku poljoprivredu). Ove godine se očekuje prisustvo oko 2.500 izlagača i 44.000 posetilaca iz celog sveta.

Ovom najvećem svetskom događaju, kada je u pitanju organska proizvodnja, zahvaljujući Nacionalnom udruženju za razvoj organske proizvodnje „Srbia organica“ i Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine - sektora za organsku proizvodnju, kao i šest prethodnih godina, svoje predstavnike imaće i firme iz Srbije. Pravo učešća imaju proizvođači, prerađivači, preduzeća (koji poseduju sertifikaciju za organsku proizvodnju i organske proizvode), udruženja i klasteri.
Među učesnicima ovogodišnjeg Sajma u Nirnbergu naći će se i četvoro predstavnika Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede. Aleksandra Karan iz klastera kaže da je to prilika da se u epicentru dešavanja upoznaju sa novim trendovima, tehnologijama, jer organska poljoprivreda suprotno nekim važećim mišljenjima, nije vraćanje na staro već korišćenje starih znanja uz nove tehnologije na napredan način.
- Na takvom jednom sajmu se predstavi veliki broj naučnih radova i naučnih dostiguća koji podižu nivo organske proizvodnje i čine je uspešnijom, bezbednijom i profitabilnijom. Ovo je lepa prilika da se nakon sajma obratimo našim proizvođačima sa novim idejama, sugestijama i u ovom trenutku najsvežijim znanjima. Postoji velika potreba da se u sistem organske poljoprivrede uključi nauka i struka u mnogo većoj meri kako bi je učinili profitabilnijom, pa ćemo na licu mesta moći da vidimo kakvi su to prodajni trendovi, trendovi ponude i potražnje i naravno čućemo poslednju reč nauke kada je u pitanju ovaj sektor – naglasila je gospođica Karan.
Ovom posetom, predstavnici Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede iskoristiće ono što čuju u poboljšanje rad članova Klastera i doprinesu da naše kompanije imaju informaciju o tome šta znači biti konkurentan i van granica naše države.
- Mi na žalost, u sistemu imamo previše malih proizvođača koji se bave samo primarnom proizvodnjom. Prerada je na niskom nivou, izvoz nije zadovoljavajući. Mogao bi da bude mnogo veći, ali problem su male količine. Ukoliko proizvođači shvate interes udruživanja i usklade svoje kapacitete nekoj vrsti, sorti koja ima izvozni potencijal, nije nemoguće izvesti organske proizvode čak i u nekim količinama koje su dosta male u poređenju sa izvoznim količinama kada je konvencionlna poljoprivreda u pitanju. Ali, i sa ovim što se ovde proizvodi sigurno može da se napravi veći korak ka izvozu ukoliko bi se malo pratili trendovi, dobile sveže informacije sa evropskog tržišta – poručila je Aleksandra Karan.
Ostaje nam samo da našim predstavnicima poželimo sretan put, da dođu do korisnih informacija i ostvare mnogo kontakata. Jer, bez organske poljoprivrede razvoj našeg agrara bio bi ne samo nepotpun već danas, ne bi imao ni smisla.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com