Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Javor Radovanković, najuspešniji Srbin u Rumuniji

Javor Radovanković, najuspešniji Srbin u Rumuniji

  • PDF

Javor Radovanković je rođen 1961.godine u Beloruski, malom srpskom mestu na rumunskoj obali Dunava. Živi i radi u Temišvaru, najvećem kulturno-istorijskom centru Srba u Rumuniji i sedištu Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve.
Čast nam je i zadovoljstvo što možemo reći da je gospodin Radovanković jedan od najuspešnijih Srba u Rumuniji. Vlasnik je više firmi i to: RBM COMPANY, METRO RUMUNIJA i PLASTIK METRO. Ali u narodu je najpoznatiji kao vlasnik jednog od najboljih ugostiteljskih objekata „Lloyd“ koji se nalazi u srcu Temišvara.

Ovaj uvaženi inženjer elektrotehnike već više od 25 godina pomaže razvoju privredne saradnje između Rumunije i Srbije. Ekonomski spaja Temišvar sa nizom gradova u Srbiji kao što su Vrnjačka Banja, Vršac i Kikinda. Promoviše srpski turizam u Temišvaru i celoj Rumuniji. Ponosan na srpsko poreklo nesebičnim zalaganjem radi na unapređenju sportske saradnje između Temišvara, Beograda, Vršca i Novog Sada, posebno u košarci. Sponzorstvom i donatorstvom pomaže srpske izdavačke i medijske projekte u Rumuniji, te s ponosom i velikim zadovoljstvom možemo reći da je gospodin Radovanković uspešni biznismen i pravi srpski mecena i rodoljub – stoji u obrazloženju organizatora, Marije i Milana Jovičića iz Udruženja „Etno centar Gegula“ - Centra za uspešni razvoj turizma i poljoprivrede Kraljevo, koji su ovom ugledniku dodelili povelju „Dolina kraljeva“. Povelja „Dolina kraljeva“ dodeljuje se svakog prvog meseca u godini Gospodnjoj zaslužnim pojedincima i privrednim subjektima za doprinos razvoju u oblasti agroprivrede, turizma i kulture.
Gospodin Javor Radovanković, počasni ambasador turizma, zajedno sa predsednikom Udruženja Srba Rumunije, početkom februara bio je gost opštine Raška. Direktor Turističko sportske organizacije Raška, gospodin Radenko Cvetić, je tom prilikom istakao da je uspešna promocija Kopaonika na rumunskom tržištu dala rezultate, jer je ove godine povećan broj stranih turista prvenstveno onih iz Rumunije, a koji su došli nakon prezentacije ove planinske lepotice u Temišvaru.
Na Temišvarskom trgu je prošle godine upriličena promocija čuvene 30. kikindske manifestacije “Dani ludaje“. Javoru Radovankoviću je pripala čast da bude domaćin jedne od omiljenijih manifestacija rumunskim turistima, koji dolaze od Temišvara do Arada i Rešice na jugu. Gospodinn Radovanković je redovan gost i Vinofesta u Vršcu, sve popularnijem međunarodnom festivalu vina, vinarstva i vinogradarstva u Srbiji, ali i regionu, koja će se ove godine, 18. i 19. marta u Sali hotela „Srbija“, gde planira da predstaviti paletu svojih vina. I na ovoj, kao i na Grožđebalu, i drugim vršačkim događajima, iz godine u godinu primetan je porast gostiju iz Rumunije, a deo zasluga za to nesumnjivo prirada i gospodinu Javoru Radovankoviću.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar