Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Priča o humanosti tri Britanke dovele princa Čarlsa u Novi Sad

Priča o humanosti tri Britanke dovele princa Čarlsa u Novi Sad

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

Britanski prestolonaslednik princ Čarls, vojvoda od Velsa i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola u okviru šestodnevne turneje po Balkanu posetili su u četvrtak, 17. marta, Novi Sad. Jedan od povoda za dolazak u ovaj grad bio je otkrivanje spomen ploče na ulazu u zgradu u Katoličkoj porti br. 6, gde su živele.
Na ploči piše: “U ovoj kući živele su Britanke Margareta Polemis, Rina Marinković i Meri Lorbek. Večito zahvali građani Srbije, Britanska ambasada, Grad Novi Sad. Ploču su otkrili Njihova kraljevska visočanstva princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola 17. marta 2016.”

Tom svečanom činu, uz predstavnike grada Novog Sada, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vukovićem, prisustvovali su i Sead Stefan Lorbek i Staša Lorbek - unuci Meri Lorbek, kao i Dušan Marinković i Milica Bogdan Ličen, unuci Irine Marinković.
Prinčevski par je tragom neobične priče o tri žene, svoje sunarodkinje, majke Margarete Polemis koja je sa svoje dve ćerke, Irine (Rine) i Meri, krenula iz Velike Britanije, preko Grčke do Srbije, vođena humanim ciljem pružanja pomoći deci ratnoj siročadi u vreme između dva rata.
Sve tri, kao bolničarke - dobrotvorke, prošle su put od Soluna (1918), preko Nice, Beograda (Košutnjak) i Sremske Kamenice (Novi Sad) gde god je trebalo osoblje za Dom za ratnu siročad koje je osnovao američki industrijalac Džon Frotingem.
Starija sestra, gospođa Irina Polemis, udala se u Novom Sadu za gospodina Dušana Marinkovića, dok su majka i sestra Meri, kada je u Sremskoj Kamenici, Dom smešten u dvorac Marcibanji-Karačonji 1927. godine zatvoren, otišla je put Vranja, gde je otvoren novi. Meri se potom udaje za Draga Lorbeka, muzičara vojske Kraljevine Jugoslavije.
Posle Drugog svetskog rata sve tri nastanjuju se u Novom Sadu. Majka Margaret, živi sa ćerkom Meri do kraja života na adresi Katolička porta br. 6, na trećem spratu.
Nije ni čudo što je ovakva jedna priča inspirisala dolazak i na ovaj način odavanje počasti prinčevskog para ovim vanrednim ženama. Princ Čarls i supruga Kamila iskoristili su priliku i uz obavezno rukovanje, proćaskaju sa Novosađanima. Bilo je lepo biti deo ovog događaja, jer se stekao utisak da svi Novosađani odlično vladaju enleskim jezikom, što govori o njihovom obrazovanju.
Ali, na pitanje koje je postavljao pojedinim građanima, kako je živeti u gradu kao što je Novi Sad, princ Čarls je dobijao mahom iste odgovore: Moglo bi i bolje ili samo sleganje ramena. Da li su Novosađani bili iskreni ili zbunjeni teško je reći, ali je na čelnicima grada ova topla priča, kao povod da ugoste ovako visoke goste, bila prilika da na najbolji način promovišu ono što ovaj grad ima.
Tokom obilska grada, prinčevski par je posetio Galeriju Matice srpske gde su im predstavnici Britiš kaunsila predstavili projekat „Pokretni muzeji“. Zatim je princ Čarls posetio manastir Kovilj, a vojvotkinja prisustvovala prezentaciji srpske hrane u Muzeju pčelarstva i vinskom podrumu porodice Živanović u Sremskim Karlovcima. Ovom događaju prisustvovala je i princeza Jelisaveta Karađorđević, dajući mu dodatni šarm.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar