Mon02192018

Poslednja izmena:01:14:42 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Pingpongašice STK Novi Sad vrhunske sportistkinje i vrhunske studentkinje

Pingpongašice STK Novi Sad vrhunske sportistkinje i vrhunske studentkinje

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Malo koji klub u Srbiji može da se pohvali da u svom sastavu ima sportistkinje, iz kategorije olimpijskog sporta, koje su ubedljive kako u svojoj zemlji tako i u regionu, a pri tome nižu desetke na studijama. Takav jedan redak primer je stonoteniski klub „Novi Sad“ koji je godinama unazad jedan od najuspešnijih ženski sportskih kolektiva u zemlji, a ima nameru da jednog dana to bude i u Evropi.

Stonoteniserke Novog Sada zaista su bez premca u Srbiji. Poslednje tri godine igrale su u finalu plej ofa Superlige Srbije, a 2014. su se okitile titulom državnog prvaka čime su prekinule višedecenijsku vladavinu Senćanki. Ove sezone, od kada je Srbija samostalna zemlja, ostvarile su najveći uspeh na međunarodnoj klupskoj sceni pošto su predvodile STK „Novi Sad“ do 12 najboljih ekipa u Kupu Evrope, nakon što su eliminisale rumunskog višestrukog prvaka AĆS Dumbrovicu iz Temišvara.
Vrhunska ostvarenja u ekipnoj, Novosađanke su zaokružile neverovatnim nizom medalja i u pojedinačnoj seniorskoj konkurenciji. Uspostavile su potpunu dominaciju, nakon što su 2015. godinu završile na prva četiri mesta rang liste Srbije. Osvojile su gotovo sve medalje na bodovnim turnirima, a kuriozitet je da su na poslednja tri turnira od 16 mogućih medalja osvojile 14. Drugim rečima, uspele su, skoro svaki put, da se sve četiri domognu polufinala, te smo gledali njihov međusobni dvoboj za odličja.
Potvrdu njihove superiornosti u Srbiji potvrdile su na najvažnijem turniru u sezoni - državnom prvenstvu koje je proteklog vikenda održano u Nišu. U finalu singla nadmetale su se Viktoria Tružinski i Ana Žofia Fenjveši, a sa 4:2 u setovima slavila je Tružinska. U finalu dublova, takođe, sastale su se članice STK „Novi Sad“. S jedne strane mreže Tružinski – Maksuti, a s druge Fenjveši – Savić. Trijumf je ostvario prvi pomenuti par. Potpunu dominaciju Novosađanki krunisala je Fenjvešijeva pošto se okitila zlatom u miksu. Ukoliko u maju mesecu, po drugi put, osvoje titulu ekipnog državnog prvaka, moglo bi se reći da će to biti „sezona iz snova“ pošto bi ostvarile rezultat koje nikad niko ranije u istoji ženskog stonog tenisa, kod nas, nije uspeo.
Ogroman potencijal stonoteniserke Novog Sada najavile su još pre nekoliko godina kada su nastupale za juniorsku reprezentaciju Srbije, te nam donele na desetine medalja. Iako su imale poziv mađarske federacije, Fenjvešijeva, Maksutijeva i Tružinska sa ponosom su predstavljale naš državni tim kojem su podarile bronzu na Evropskom prvenstvu u Češkoj 2013, dok je dubl Maksuti-Tružinski osvojio svetsku vicešampionsku titulu na omladinskom prvenstvu u Maroku u decembru iste godine. Njih dve su na tom prvenstvu praktično slovile za najbolji evropski par budući da su jedine, sa našeg kontinenta, bile na pobedničkom postolju, a u društvu Kineskinja, apsolutnih „vladarki“ ovim sportom.
Samo što su iz juniorke konkurencije kročile u seniorske vode, uspele su, doduše, prvo u kategoriji mlađih seniora, da nastave nisku uspeha. Tako je Viktoria Tružinski 2014. na Balkanskom prvenstvu u Tirani (do 21. godine) osvojila tripl krunu pošto se okitila zlatom u singlu, dublu i miksu. Prošle godine su Novosađanke Tružinski i Makusti, na Balkanijadi u makedonskom Štipu, osvojile titulu u ženskim parovima.
Ono što je posebno zanimljivo za igračice STK „Novi Sad“ je to što je između njih neznatna razlika u godinama. Fenjveši, Tružinski i Maksuti su rođene 1995, dok je Savićka godinu dana mlađa. Danas, osim što su vrhunske sportistkinje, one su i uzorni studenti. Aleksandra Savić ima prosek 10,00 na medicini, a Ana Žofia Fenjveši 9,70. Obe su na drugoj godini studija, a prilikom upisa bile su među najboljima na prijemnoj listi. Za njima ne zaostaju mnogo Aneta Maksuti koja pohađa Filozofski fakultet, odnosno Viktoria Tružinski koja je na Menadžmentu bezbednosti, takođe redovne na drugoj godini studija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar