Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Galot vina sa ukusom ljubavi

Galot vina sa ukusom ljubavi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

Vinarija originalnog naziva „Galot“ nalazi se u Banatskom Karlovcu, u opštini Alibunar. Veći deo područja Banatskog Karlovca pripada prirodnom rezervatu Deliblatska peščara, na čijem obodu se nalazi 17 hektara vinograda vinarije „Galot“.

Vlasnik vinarije, gospodin Dragan Jovanović, od malih nogu je počeo da se interesuje za vinogradarstvo i vinarstvo, a od 1992. je i u prilici da to interesovanje i ispolji. Ali, tek 2011. godine registruje vinariju i sva znanja iz svoje primarne profesije zaštitara, kao i dotadašnje iskustvo stečeno u vinogradu i vinariji, uz veliku ljubav pretače u konkretan proizvod - vino, koje osvaja najviše nagrade, gde god da se pojavi.
Na XI Vinofestu održanom u Vršcu 18. i 19. marta 2016. godine vina vinarije „Galot“ dobila su zasluženo tri zlatne medalje. Najbolje ocenjeno vino, petnaestočlani žiri, na čelu sa dipl. ing. tehnologije, gospodinom Miodragom Kertesom, u konkurenciji belih vina (90,67) bilo je Chardonnay iz 2015. godine iz vinarije „Galot“. Zlatnu medalju dobila su i vina „Balerina“ iz 2015. (90,00), kao i Sauvignon Blanc iz iste godine (87,33), pa je vinarija „Galot“ sa tri nagrađena uzorka, bila jedna od najuspešnijih vinarija XI Vinofest-a.
Gospodin Jovanović kaže da tajna dobrih vina leži u ljubavi prema vinogradu, vinu i tom poslu, kao i znanju. Međutim, on takođe otkriva da je vinarija „Galot“ jedna od retkih u Srbiji sa vinogradima na crnom pesku, na obroncima Deliblatske peščare. Kada je svojevremeno tražio poziciju za svoje vinograde, bazirao se na parcelama starim između 200 i 300 godina, gde se i u vreme carice Marije Terezije gajila vinova loza.
Svaki rejon ima svoj specifikum sorti koje daju najbolje rezultate na tom području. U vinariji „Galot“ je zbog toga, u odnosu 70:30, data prednost belim sortama u odnosu na crne. Chardonnay, Sauvignon, Traminac, uz Tamjaniku žutu, interesantan su spoj internacionalnih sorti i domaćeg ukusa. S ciljem dobijanja vrhunskog vina formirani su i zasadi Pinot Grigio (Burgundac sivi). Od crvenih sorti to su: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Merlot. Gospodin Jovanović kaže da je suština proizvodnje kvalitetnog vina u proizvodnji sopstvenog grožđa jer se od dobrog grožđa može napraviti loše vino, a loše grožđe nikada ne daje dobro vino. Po njegovom mišljenju na kvalitet vina čak 70 – 80% utiče grožđe.
Osim jedinstvenog vina, opet zahvaljujući poziciji, vinarija „Galot“ je u prilici da razije i poseban vid turističke ponude. Deliblatska peščara ili Banatski pesak jedinstvena je peščara u Evropi i kao takva zanimljiva turistima. U zavisnosti od vrsta gostiju i njihovih želja vinarija „Galot“ nudi različitu ponudu. Ako su gosti poznavaoci vina poseta je bazirana na vinogradu i vinu. Ako su u pitanju ljubitelji vina uključen je obilazak peščare, vinograda i kraća degustacija.
Vinarija „Galot“ je porodična vinarija u kojoj preovladava mladost. U rad u vinogradu i vinariji, pored gospodina Jovanovića, uključeni su i njegova supruga Slavica, njihova deca David i Tanja, kao i snaja Milica i zet David, pa brat gospodina Jovanovića, sinovac...
- Cela familija je uključena u ovu priču i ta porodična ljubav, sloga i podrška su neosporno dodatna snaga da idemo dalje. Bez toga mislim da se ne bi ništa moglo uraditi. Ja predstavljam iskustvo, mladost oko mene mi daje energiju, tako se dopunjavamo i sve postižemo - objašnjava Dragan Jovanović, zvani Gale (nadimak koji je uz latinsko značenje galot (poklon) kumovao imenu vinarije).
Danas Dragan Jovanović kao čuvar tradicije nema nikakve sumnje da će njegovo delo nastaviti njegovi naslednici, jer kako kaže, oni za to imaju želje, snage i energije. Naravno i puno ljubavi, na kojoj je i zasnovan rad i razvoj vinarije „Galot“.

 


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com