Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Salon vina 2016. u Kragujevac doveo najbolje srpske i regionalne vinare

Salon vina 2016. u Kragujevac doveo najbolje srpske i regionalne vinare

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

Kragujevac, privredni, kulturni i sportski centar Šumadije, zaslužio je da bude uvršten i u srpsku vinsku priču. Ne samo zbog tradicije gajenja vinove loze i dobrih šumadijskih vina, veći i zbog izuzetne aktivnosti Vinskog viteškog reda Šumadija, koji je, iako među najmlađima (osnovan 25. maja 2013. godine), svakako najaktivniji ili bar jedan od najaktivnijih redova.

Kompaktno društvo ovog reda, na čelu sa osnivačem, Kancelarom Zoranom Dragoljevićem, popularnim Žoržom, vinskim vitezovima Milošem Čomićem, Petrom Milikićem, Nikolom Maraš, Životom Đorđevićem, Branislavom Pavićevićem, Sašom Novakovićem, Dejanom Zdravkovićem i Pericom Radovićem, kao i Vinskim damama Jelkom Ranković, Ljiljanom Čomić, Marinom Milikić, Milicom Maraš, Oliverom Đorđević, Zoricom Pavićević i Anom Koprivica, a uz podršku gotovo svih važnijih šumadijskih vinara, od prvog dana koristi svaku priliku da radi na onome čemu su se obavezali (za razliku od nekih drugih vinskih viteških redova) - unapređivanju vinogradarske i vinarske kulture Šumadije i Srbije svuda i na svakom mestu, da neguju i šire vinske viteške vrline, ističu visoku vrednost vina i, kad god mogu, uživaju u njemu sa svojim prijateljima pijući vino sa merom.
Ovaj viteški red, čijem je osnivanju kumovao Vinski viteški red Simeon iz Vlasotinca, pojavljuje se na organizovanim i vrednim vinskim svečanostima, gde su svojom pojavom, članovi i primećeni i zapamćeni, što zbog svog izgleda, što zbog ponašanja koje dolikuje vitezovina vina. Jedan od načina da promovišu vinogradarstvo, pijenje vina i vinsku kulturu uopšte je, od prošle godine organizovan u njihovoj režiji, Salon vina, već prve godine je okupio tridesetak vinarija, a ove godine gotovo značajno više (48), kao i na stotine zainteresovanih i, ispostaviće se na kraju, više nego zadovoljnih vinoljubaca.
Ovogodišnji Salon vina, drugi po redu, održan je u subotu, 02. marta 2016. godine, u hotelu „Kragujevac“ u Kragujevcu, od 12-20 časova. Prema programu Salona, posetioci su uz odgovarajuću gastronomsku ponudu, mogli da degustiraju vrhunska vina iz 41 vinarije iz svih krajeva Srbije i iz 7 vinarija iz regiona. Dovoljno je reći da su paletu svojih proizvoda izložile vinarije Aleksandrović, Radovanović, Matalj, Kovačević, kragujevački Art Wine... i shvatiti da je to bio skup najboljih domaćih vina koja se trenutno mogu popiti u Srbiji. Naravno, tu je bila i ponuda vina vinarija Plantaže, Tikveš, Bovin... da upotpune ovu hedonističku priču.
Prema programom Salona vina 2016. predviđeno od 11 časova, najpoznatiji i najcenjeniji, enolog Vinarije Aleksandrović, Vlada Nikolić, održao je predavanje za vinare i govorio o „Proizvodnji vrhunskih vina“.
Salon je svečano otvorio Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, u 12,45h. Pozdravljajući prisutne, među kojima je bio gradonačelnik Kragujevca, gospodin Radomir Nikolić, gospodin Dragan Reljić, direktor Zadužbine Kralja Petra I sa Oplenca i drugi, Prestolonaslednik Aleksandar je izrazio zadovoljstvo što je i sam deo ove vinske priče:
- Moj pradeda Kralj Petar I, i moj deda Kralj Aleksandar I, želeli su da osnivanjem i modernizacijom Kraljevske vinarije u Topoli podstaknu napore da Šumadija postane svetski prepoznatljiva vinska regija. Ta tradicija se nastavlja i meni je drago da je danas ovde preko četrdeset vinarija izlagača iz Šumadije, Srbije i šireg regiona - rekao je Prestolonaslednik, koji je nakon zvaničnog otvaranja razgovarao sa izlagačima i uživao u degustaciji vina.
Nakon toga, Dejan Živkoski, somelije, Života Đorđević, vinski vitez, održao je radionicu pod nazivom „Srpski sovinjoni“.
Od 15,30h, Darko Jakšić, rukovodilac Grupe za vinarstvo i vinogradarstvo Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine RS, Zoran ŽorŽ Dragoljević, vinski vitez, predstavili su „Nove oznake geografskog porekla vina regiona Srbije - vinski region Šumadija“.
Tzv. radni deo zatvarilo je predavanje somejea Đurđe Katić i blogera Perice Radović o „Srpskim merloima“. Sve radionice su bile sa degustacuijom vina. Za posetioce, ulaz na predavanja je bio slobodan, a za radionice zainteresovani morali ranije najaviti.
Predstavljanje vinarija i degustacija vina na štandovima na ovogodišnjem Salonu, trajalo je od 12–20h. Sve vreme odvijao se muzički program uživo, a između ostalih su nastupili Dua Pijano i David Zdravković.
Fotografije: Zoran Petrović

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar