Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Borislava Perić Ranković: Rođena kao pobednik, rešena da uspe

Borislava Perić Ranković: Rođena kao pobednik, rešena da uspe

  • PDF

Za najbolu stonoteniserku sveta u konkurenciji sportista za invaliditetom u 2015. godini na ceremoniji Svetske stonoteniske federacije u Lisabonu u dececmbru prošle godine, proglašena je naša sportiskinja, Borislava Perić Ranković.

Sa osvojenom zlatnom medaljom u pojedinačnoj konkurenciji na Evropskom prvenstvu u Danskoj i srebrnom u ekipnoj konkurenciji na istom takmičenju, sa tri zlatne medalje na takmičenjima za Svetski kup, ona je to priznanje i zaslužila. Borislava Perić Ranković (1972) je rođena u Bečeju, gde je i živela do 2006. Usled povrede na radu postala je invalid i ostala u kolicima 1994. Sportom je počela da se bavi rekreativno 2001., prvo košarkom, a godinu dana kasnije, po nagovoru Zlatka Keslera stonim tenisom i od tada niže uspehe.
Inicijalna kapisla za njen sportki uzlet bio je upravo njen današnji trener i selektor paraolimpijske reprezentacije, Zlatko Kesler koji joj je sugerisao da se posveti samo jednom sportu, a na njeno pitanje, koliko je to potrebno da se stigne do samog vrha odgovorio: - Ah, nije to tako lako stići do vrha! Ta rečenica ju je pokrenula da postigne toliko toga, mnogo više od onoga što je planirala kada je prvi put uzela u ruke reket za stoni tenis u sali na prvom spratu novosadtakog SPENS-a. Brzo posle toga stigla je do evropske titule a onda je sve krenulo svojim tokom.
- Prednost svih nas koji treniramo u Novom Sadu je iskustvo koje imaju Zlatko Kesler i Ilija Đurašinović i put koji su oni prokrčili nama je mnogo olakšao da krenemo dalje. Naš zadatak sada je da taj put još bolje utabamo za one koji će doći posle nas i da se izborimo za njih za što bolje pozicije, i u gradu, pokrajijni i državi, da oni koji dolaze ne moraju da prolaze isto što smo mi prošli, kao što mi ne prolazimo kroz ono šta su prolazili Zlatko i Ilija na samom početku, nedostatkom prostora, termina. Sada su jedino finansije donekle problematićne. Sve je to sada na sasvim drugom nivou, 100% profesionalnom, a na nama igračima je da to što imamo iskoristimo i da damo svoje maksimume, u svakom momentu kada god je to moguće – kaže Borislava Perić Ranković.
Pitamo je da sada sa ovim iskustvom, iz svog ugla kaže, šta je najbitnije da bi neko postao šampion ?
- Bitno je da se ono što se radi stvarno voli i želi da se u tome uspe. Ukoliko je to radi zbog druženja ili zato što je neko rekao da treba da se radi, tu uspeha nema. Osim želje da se uspe, potreban je jedan određen period potpune posvećenosti, i tada će uspeh svakako doći. Kada stigne prvi uspeh lako je posle ostati u tome – kaže naša sagovornica, koja se i pored toga što je majka, pored obaveza oko kuće i porodice, izborila za titulu najbolje stonoteniserke sveta. Kaže da ima apsolutnu podršku svoje porodice, a ćerkica se raduje svakoj njenoj pobedi i zajedno je proslavljaju. Na razumevanje porodice umnogome doprinosti i odnos gospodina Zlatka Keslera koji, kad god je to moguće, u nekim momentima pripreme, daje mogućnost da reprezentativci povedu svoje porodice. Jer, kada su oni sa njima, pripreme ne padaju teško.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar