Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO PIK Oplenac svečano obeležio 60 godina od osnivanja

PIK Oplenac svečano obeležio 60 godina od osnivanja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Topola, prestonica srpskog vinogradarstva i vinarstva, subotu, 23. aprila 2016. godine, obeležila je značajan jubilej - 60 godina od osnivanja PIK „Oplenac“, nekada privrednog giganta na prostoru SFR Jugoslavije. Svečanosti su uz domaćine, vlasnike gospodina Nebojšu Jocića i gospodina Andreja Semikina, prisustvovali vladika šumadijski Jovan, njihove ekselencije ambasadori, predstavnici ministarstava, lokalno rukovodstvo, privrednici, nekadašnji radnici PIK Oplenac, građani Topole i njihovi gosti.

U ime nekadašnjih radnika, prisutne je pozdravio bivši direktor AD PIK „Oplenac“, Zoran Vukašinović, podsetivši na vreme nastajanja, razvijanja, ekspanzije, ali i degradacije i propadanja, i ponovnog uzdizanja PIK „Oplenac“, kolektiva koji se godinama pozicionirao u vrhu vinogradarstva i proizvodnje alkoholnih pića, koji je proizvodnim kapacitetima, kvalitetom, kadrom, ali i brojem ljudi koji su u njemu stasavali prerastao okvire Topole i Srbije i na terirtoriji SFRJ postao jedna od vodeći privrednih organizacija. Gospodin Vukašinović u ponovnom otvaranju vinarije vidi šansu za prosperitet Topole - prestonice srpskih čokota, za zapošljavanje njenih građana.
- Grad koji je imao i ima vinariju poput PIK „Oplenac“ ima privilegiju da živi i radi za ovu kompaniju, da bude rasadnik kadrova, da uspon PIK-a bude put uspona Topole kao mesta, ali i standarda njenih građana. Sve kapacitete kojima je raspolagao PIK „Oplenac“ sadašnji vlasnici su vratili i postavili ga na pijedestal. Tradicija francuske, srpske, ruske kulture spojena sa najsavremenijom tehnologijom proizvodnje i prerade uvodi Topolu i PIK na novi put razvoja, prosperiteta, ali i put na kojem ćemo svi zajedno raditi i što će nam se mnogostruko vratiti, a proizvodi koji će se naći na tržištima Srbije, EU i Rusije predstavljati ne samo Topolu već i opštini doneti ekonomski benefit.
Predsednik Skupštine opštine Topola, gospodin Dragan Jovanović, je pozdravljajući prisutne naglasio da obeležavanje 60 godina PIK „Oplenac“ predstavlja nov početak i zahvalio sadašnjim vlasnicima, gospodinu Nebojši Jociću i gospodinu Andreju Semikinu što su Topolu i Šumadiju prepoznali kao mesto gde mogu da ulože svoj novac, mesto gde će nastati jedna firma koja će označavati prekretnicu u proizvodnji vina, voćnih rakija, sušara i mnogo čega dobroga, koja će uposliti više stotina kooperanata, iz Topole ali i iz okruženja, i koja će dati nov život Šumadiji, nazvavši ga embrionom razvoja mnogih domaćinstava.
Ambasador Belorusije u Srbiji, NJ. E. gospodin Vladimir Čušev, podsetio je da su beloruski grad Zoslav i Topola gradovi pobratimi, da Belorusija ima saradnju sa ovim krajem, i da je spremna da je proširi i produži svim oblastima, i naravno u oblasti poljoprivede i vinarstva.
- PIK „Oplenac“ je moderno preduzeće koje bi moglo da bude partner ne samo sa Belorusijom već i sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EEU), savezom pet zemalja koji obuhvata 180 miliona stanovnika i to je razlog da budemo optimisti u budućnosti. Možemo graditi obostranu korist, da naša saradnja ne bude samo na bratskim već i na pragmatičnim osnovama. Belorusija je uvek bila pouzdan parrtner Srbiji, kao što je i srpski narod uvek ostao iskren prijatelj beloruskom narodu - istakao je tom prilikom gospodin Čušev.
Topola je srpska prestonica vina i vinogradarstva. Tradicija uzgoja vinove loze duga je bezmalo dva milenijuma, a uzgajanje vinove loze i vinarstvo predstavljaju značajni deo razvojih potencijala Srbije.
Državani sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, gospodin Željko Radošević, čestitao je sadašnjim vlasnicima na odvažnim i hrabrim potezima koje preduzimaju u cilju unapređenja srpskog vinogradarstva i vinarstva i postizanju standarda EU i tom prilikom poželeo da osvajaju ne samo nagrade već i evropska i svetska tržišta, a da će im Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredina na tom putu pružiti svu potrebnu podršku.
Uz zabavni program u kojem su nastupili Snežana Đurišić i bend Dejana Petrovića domaćini su priredili i primeren koktel, degustaciju vina iz vinarije PIK „Oplenac“.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com