Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dr Milica Pavkov Hrvojević: PMF ima najproduktivniji stručni kadar i optimalne uslove za rad

Dr Milica Pavkov Hrvojević: PMF ima najproduktivniji stručni kadar i optimalne uslove za rad

  • PDF

Prirodno-matematićki fakultet je sa više od 6.000 studenata i preko 600 zaposlenih, drugi po veličinu fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Na njegovom čelu, od 1. oktobra 2015. godine je prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, koja priznaje da dok nije sela u stolicu dekana nije mogla da razume odgovornost i ozbiljnosti ove pozicije, iako je pre toga bila na poziciji Prodekan za međunarodnu saradnju, nauku i razvoj.

Ona je jedina osoba koja odgovara za sve što se na fakultetu dešava, počevši od studentskih pitanja, komunikacije sa studentima prodekanima, studentskim parlamnetom, studentima kojima drži nastavu, pa preko pravnih aspekata sa kojima priznaje da do sada nije bila upoznata, pa do bezbednosnog aspekta, jer PMF (u svom sastavu ima pet departmana: Departman za biologiju i ekologiju, Departman za fiziku, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine i Departman za matematiku i informatiku) radi i sa zapaljivim i opasnim hemikalijama podložnim incidentnim situacijama.
Izbor za dekanicu PMF-a prof. dr Milice Pavkov Hrvojević poklopio se sa smanjenjem pokrajinskog budžeta za nauku za 50%, što se direktno odrazilo i na rad fakulteta jer u periodu od oktobra do decembra nije bilo nikakvog priliva sredstava za stalne troškove (struju, grejanje) što je direktno uticalo na rad samog fakuletet. Novoizabrana dekanica morala da se suoči sa još jednim problemom. Naime, baš u tom trenutku se poklopilo da su međunarodni projekti istekli, odnosno privedeni su kraju.
- Tek sada se otvaraju novi pozivi i očekujem da ćemo dobiti značajan broj projekata kao što je bio slučaj i do sada, i da će na neki način situacija biti mnogo bolja, ne samo u finasijskom nego i u svakom drugom smislu. Nažalost, sada se dešava i prekretnica kada su u pitanju republički projekti pa je u svakom smislu situacija dosta nestabilna i neobična, ali se nadam da dolaze bolja vremena - izjavila je dr Pavkov Hrvojević.
Ono što je ohrabruje je odličan tim saradnika. Neke je poznavala od ranije, za druge je čula da su dobri u svojoj struci i mnogo lepih reči. Za prof. dr Milicu Pavkov Hrvojević kažu da je možda najmlađi dekan Novosadskog Univerziteta, ali njen tim je sigurno najmlađi. Dr Tatjana Pivac je prodekan za nastavu, dr Nataša Krejić - prodekan za organizaciju i finansije, dr Srđan Rončević, - prodekan za nauku, međunarodnu saradnju i razvoj, dr Lana Zorić - prodekan za doktorske studije, akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta je „tim saradnika koji ohrabruje, a njihov entuzijazam nosi posebnu energiju i volju za radom i napretkom, koju po definiciji ne mogu da nose određene godine pri zalasku karijere“.
- Posle šest meseci zajedničkog rada uverena sam da sam odabrala prave ljude na prava mesta. Svaki sektor je maksimalno pokriven, radi se danju i noću. Neki se već šale sa prodekanom za nauku koji je obično oko 1:00 ili 2:00 posle ponoći najaktivniji u komunikaciji mejlovima. Mislim da ćemo zajedničkim snagama moći mnogo toga da uradimo - izjavila je dekanica.
PMF je fakultet koji nudi fantastične uslove za rad kako studenata tako i nastavnika. Savremeno opremljene laboratorije u kojima i naučnici i studenti rade su najbolje na Univerzitetu. Profesorski kadar je najproduktivniji (što se meri brojem radova), a mnogi su članovi prestižnih institucija. Dva profesora PMF-a, akademik prof. dr Vukadin M. Leovac i akademik prof. dr Endre Pap, članovi su Vojvođanske akademije nauka i umetnosti; Srpska akademija nauke i umetnosti prošle, 2015. izabrala je dva nova člana, akademika prof. dr Vladimira Popsavina (sa hemije) i akademika prof. dr Slobodana D. Markovića (sa geografije) najmlađeg dopisnog člana SANU. Akademik prof. dr Stevan Pilipović sa Deparmtana za matematiku i informatiku (redovan član SANU od 2009) je predsednik ogranka SANU u Novom Sadu. Objektivnu sliku PMF-a čini izuzetno kompetentan kadar i prijatni uslovi za rad koji se kontinuirano nadograđuju. Dr Milica Pavkov Hrvojević je najponosnija na zalaganje i marljiv rad zaposlenih na realizaciji projekta EU u vrednosti od 1,2 milion evra, koji je obuhvatio nadogradnju dva sprata, pri čemu je PMF dobio dodatnih 2.000 m2, gde su smeštene nove učionice, kabineti, laboratorije i centralna čitaonica opremljena najsavremenijim IT uređajima.
- U našu čitaonicu počeli su da dolaze sa celog Univerziteta pa smo bili prinuđeni da uvedemo kontrolu, kako bi našim studentima omogućili da je koriste. Kažu nam da je slična onoj na Harvardu, i osim što lepo izgleda studentima pruža mogućnost da u prijatnoj atmosferi uče i rade - sa zadovoljstvom je zaključila dr Milica Pavkov Hrvojević, i na taj način pokazala da bez obzira na prisutne teškoće, PMF spremno dočekuje nove studente nudeći im uz eminentne profesore-predavače i vrhunske uslove za rad.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com