Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Udruženje somelijera Vojvodine obeležilo deceniju postojanja

Udruženje somelijera Vojvodine obeležilo deceniju postojanja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

U sredu, 11. Maja 2016. godine, Udruženje somelijera Vojvodine, u Yachting Clubu Skipper na Ribarskom ostrvu, kraj Novog Sada, uz brojne goste iz vinskog sveta i medija, obeležilo je deset godina uspešnog rada.

Sve je počelo 2006. godine kada je grupa od desetak entuzijasta završila prvu sertifikovanu obuku za somelijere u restoranu Jatak (danas Zak), u Novom Sadu. Po rečima Igora Lukovića, predsednika Udruženja, bio je to nukleus iz kojeg se kasnije razvilo Udruženje somelijera Vojvodine, koje danas broji preko 150 članova (od čega 60 aktivnih), i koje je do sada uspešno organizovalo 22 obuke, učestvovalo u svim značajnijim vinskim događajima u Srbiji, čiji članovi rade širom sveta, na brodovima, u ugostiteljskim objektima...
On je istakao da su somelijeri aktivni članovi vinske scene Srbije, pre svega u prodaji, napominjući da je saradnja Udruženja sa vinarima, ugostiteljima i uvoznicima vina svake godine sve bolja, jer imaju zajednički cilj da Srbiju ponovo načine vinskom zemljom.
Gospodin Luković se nada da će narednih deset godina Udruženje okupiti nekoliko puta više članova, a planovi su da reorganizovano Udruženje, koje je deo nacionalne asocijacije somelijera SERSA, sa kojom od osnivanja zajednički radi na edukaciji profesionalca u vinskom poslu i promociji i unapređenju vinske kulutre, aktivnije uključi u rad Međunarodne asocijacije A.S.I. (Association de la Sommellerie Internationale), tim pre jer će od 3. -5. juna, u hotel Hyatt Regency Belgrade, biti održana ovogodišnja Generalna skipština A.S.I.
- Kolika je uloga somelijera govori i podatak da je pre deset godina u Novom Sadu samo jedan restoran imao vinsku kartu, a danas nema restorana bez vinske karte, u nekoliko objekata somelijeri rade na poziciji somelijera, i na desetine u kojima somelijeri rade kao ugostiteljski radnici i na poziciji somelijera. Renesansa vinske kulture u Srbiji je rezultirala time da se danas vino pije u neuporedivo većoj količini nego ranije, da imamo preko 400 registrovanih vinarija. Somelijeri su postali integralni deo vinske scene u Srbiji - objasnio je Igor Luković.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar