Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Dani gljiva i lekovitog bilja na Medvedniku

Dani gljiva i lekovitog bilja na Medvedniku

  • PDF

Ekološko društvo „Medvednik“ iz Valjeva biće domaćin međunarodne manifestacije pod nazivom: DANI GLJIVA I LEKOVITOG BILJA, koja će biti održana od 1. - 3. jula na valjevskoj planini Medvednik. Očekuje se dolazak članova brojnih gljivarskih društava iz Srbije, predstavnika Italije, Slovenije, Hrvatske (Istra), Grčke, sa kojima ED „Medvednik“ ima odličnu saradnju, kao i svi ljubitelji gljiva i lekovitog bilja i oni koji će to tek postati.

U okviru manifestacije, biće upriličena izložba gljiva i izložba lekovitog bilja sa determinisanim vrstama a vodiči kroz izložbu biće članovi Društva koji će posetiocima davati potrebna, stručna objašnjenja i odgovarati na pitanja. Od planiranih aktivnosti za sve posetioce biće branje gljiva i lekovitog bilja uz stručnu pratnju, kao i organizovan obilazak Medvednika biciklovima, takođe uz pratnju vodiča, dobrog poznavaoca planine.
Manifestaciju će upotpuniti prisustvo paraglajdera, posetioce će sa svojim hobijem upoznati člana ovog Društva koji gaji ptice grabljivice, a za one željne avanture, predviđen je obilazak terena i fotografisanje leptirova, u pratnji dva člana Društva, najeminentija stučnjaka za leptirove.
Manifestacija DANI GLJIVA I LEKOVITOG BILJA biće održana ispred Planinarskog doma „Krušik“ na Medvedniku. Za sve one koji žele da ovu trodnevnu manifestaciju isprate od petka do nedelje, domaćini su, zbog ograničenog smeštajnog kapaciteta planinarskog doma, obezbedili prostor za postavljanje šatora. Ishrana će biti organizovana u planinarskom domu, po pristupačnim cenama a na platou ispred, biće organizovano kuvanje starinskih, zaboravljenih jela od gljiva u kotliću, što će verovatno mnogi ljubitelji prirode i prorodnog poželeti da probaju.
Predsednik ED „Medvednik“, gospodin Mihailo Birčanin, kaže da gljivarstvo u ovom kraju ima sve više pristalica i da smo do sada kaskali za ostatkom Evrope, pogotovo Slovenijom i Hrvatskom, ali i da se trudimo da ih, krećući se džinovskim koracima, sustignemo. Osnivaju se nova gljivarska društva, a njihovo članstvo širi.
- Gljiva traži ozbiljno poznavanje i ozbiljan rad. Jedan od ciljeva našeg i svih ostalih GD u Srbiji okupljenih u Mikološko-gljivarski savez Srbije (MGSS) je da edukujemo ljude, da im skrenemo pažnju na opasnost koja preti od pojedinih vrsta i na taj način sprečimo neželjene ishode. Radimo na tome da zaštitimo određen broj vrsta, katalogizujemo sve vrste na određenom području da bi znali čime raspolažemo i koliko smo bogati, i to ne samo Medvednik već sve srpske planine. ED Medvednik – gljivarska sekcija ubuduće će da radi gljivarsko mapiranje Valjevskih planina: Medvednka, Jablanika i Povlena i nadam se da će našim primerom krenuti i ostala gljivarska društva. Svi naši napori usmereni su ka popularizaciji gljiva i otvaranju vrata gljivarskog turizma, za koji se mi zalažemo i mislimo da ima veliku perspektivu - objasnio je gospodin Mihailo Birčanin.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
0 #2 Bircanin 24-06-2016 09:46
Bravo Birco!
Citiraj
 
 
0 #1 Pinki 18-05-2016 21:58
Bravo Mihailo sve čestitke i puno uspeha na manifestaciji na Medvedniku vidimo se. LP Pinki
:-)
Citiraj
 

Dodaj komentar