Mon02192018

Poslednja izmena:01:14:42 AM

Back HRANA I PIĆE VINO SERSA sa uspehom organizovala Godišnju skupštinu asocijacije somelijera ASI

SERSA sa uspehom organizovala Godišnju skupštinu asocijacije somelijera ASI

  • PDF

Generalna skupština svetske asocijacije somelijera ASI (Association de la Sommellerie Internationale), održana 5. juna u hotelu Hyatt u Beogradu, bila je veliki ispit za srpsko udruženje somelijera SERSA, domaćina ove značajne konferencije, koju je uspešno položila. Štaviše, SERSA je ovom prilikom svetskim somelijerima uspela u 7 dana (3 oficijelna i 4 revijalna) da prikaže celokupnu vinsku scenu Srbije i predstavi dobar deo naših vinogradarskih i vinarskih potencijala svetskoj eliti.

Nakon zaista naporne nedelje, a rekli bi i meseci rada na organizaciji ovog, nismo ni svesni koliko važnog događaja, razgovarali smo sa gospodinom Dejanom Živkoskim, predsednikom SERSE, o aktuelnim temama. Prvo nas je zanimalo njegovo mišljenje o važnosti organizovanja jednog ovako značajnog događaja udruženje i za afirmaciju ovog poziva, a naravno i vinskog turizma u Srbiji?
- Generalna skupština međunarodnog udruženja somelijera je izuzetno priznanje za rad i profesioanlizam koji krasi Udruženje somelijera Srbije, ovo je takođe bio veliki događaj za vino Srbije i sve srodne delatnosti oko njega. Uspostavljanje somelijera kao struke unutar obrazovnog sistema i kao radno mesto u HoReKa objektima viših kategorija je cilj koji smo sebi zacrtali pre trinaest godina. Udruženje somelijera Srbije - SERSA godišnje organizuje tri obuke za somelijere nivo 3, verujte mi odziv je odličan, što znači da struka ima popularnost i što je najvažnije - budućnost. Vinski turizam kao tema unutar obuke za somelijere je prisutna odavno i to je deo turističke ponude koji moramo svi, svi koji smo unutar njega, da razvijamo u koordinaciji.
Kako smo se predstavili gostima iz inostranstva i da li je to bilo ono - najbolje iz Srbije?
- Udruženje somelijera Srbije je radilo na pripremama dve godine, veliki broj članova je bio uključen, imali smo podršku iz HoReKa objekata, vinara, proizvođača rakije, države... svi mi različiti više ili manje, ali sa istim ciljem; stvaranje novih Ambasadora Srbije, srpskih vina i rakije, srpskog gostoprimstva i srdačnosti, tardicionalne i moderne srpske gastronomije... Svi smo bili uzbuđeni i nestrpljivi da počnemo, ali se sve odvijalo po planu, mada mogu da kažem da smo i sada uzbuđeni, ali zadovoljstvom što je sve proteklo u najboljem redu.
Kada ste pravili plan obilaska vinarija, šta je bila osnovna ideja da se pokaže?
- Zamisao Udruženja somelijera Srbije bila je da kroz vino pokažemo naše sorte grožđa, našu zemlju, od autohtonih preko odomaćenih i novonastalih do internacionalnih. Želeli smo da vide potencijal naših vinograda, ali i različitost, mogućnost za sve stilove vina, jednostavno, da vide, osete i uživaju u vinima Srbije. Obišli smo vinarije Zvonko Bogdan, Kovačević, Aleksandrović, Radovanović, Cilić i Temet. Nažalost, put do negotinskog i župskog vinogorja je izostao, ali to ćemo prvom sledećom prilikom. Gosti su bili oduševljeni sa svim što smo im priredili. Ovakve Generalne skupštine nikada nije bilo, jer u Francuskoj, prošle godine Skupština je trajala samo jedan dan, sa oficijalnim programom. Mi smo ovde napravili tri dana oficijelno i četiri dana neofocijelno, sedam dana druženja, razgledanja Srbije, upoznavanja sa njenom gastronomijom, i naravno gostprimstvom Srbije. Za njih je posebno bilo značajno da probaju različita vina veoma su zadovoljni sa onim što smo im prikazali, različite ne tipski iste vinarije, po vinima i u različitim rejonima
Kakav je benefit od organizovanja ovog međunarodnog skupa i kakvi su dalji planovi?
- Juče smo završili knjigu, zatvorili je, držimo je blizu kao podsetnik i opomenu, a danas, od danas pišemo nove stranice u novoj knjizi vinogradara, vinara i somelijera Srbije. Kao i pre dve godine kada su nam srpski vinari bili najveća podrška za realizaciju 6. Takmičenja somelijera Srbije, tako i danas, velika podrška srpskih vinara pobeđuje i pokazuje da zajedno možemo realizovati Generalnu skupštinu međunarodnog uduženja somelijera, ali i u još veće projekte, a biće ih!
Svi imamo korist od organizovannja ovakvih i sličnih manifestacija, država od poreza, turizam od novih gostiju poput ovih na skupštini koji će dalje da pronose dobar glas o našoj vinskoj priči, proizvođači vina i rakija nove poštovaoce, mediji pozitivnu priču, a mi, Udruženje somelijera Srbije imamo sve, jer je Srbija bila centar vinskog sveta, a to smo i želeli. Gostima, kolegama somelijerima, trgovcima venom, ispričaali smo istoriju ugostiteljstva i hotelijerstva, vina i vinarstva Srbije, u želji da shvate da to kod nas nije počelo prekjuče, već da postoji više od veka i u tome smo uspeli.
Već 2. juna u Beograd su stigli članovi tehničkog komiteta sa deset bitnih ljudi koji su zasedali, utvrdili stavove za Generalnu skupštinu, odredili raspored, tačke dnevnog reda i čitav tok događaja. U komitetu je bio i naš mentor Mišel Šanton, generalni sekretar čitave organizacije, kao i naš veliki prijatelj Andreas Rozberg, predsednik Panamerike i Udruženja somelijera Argentine. Narednog dana pristigli su delegati, predsednici nacionalnih udruženja, za koje je održan mali salon srpskih proizvoda, na kome se predstavilo dvadesetak vinarija, nekoliko proizvođača rakije, te uvoznici kafa i čajeva, čaša, bar opreme…
Da zaključim. Plan je bio obiman i uspeli smo da ga ostvarimo. Nastavićemo našu borbu i doneti Srbiji još veće projekte - izjavio je na kraju razgovora gospodin Dejan Živkoski.
Inače, Godišnjoj skupštini prisustvovalo je 48 osoba i celog sveta. Na Skupštini su donete neke bitne odluke vezane sa unutrašnja pitanja ove organizacije. Tako se npr. govorilo o tome da sajt bude otvoreniji nego što jeste, da se više ulaže u drštvene mreže i sličnim stvarima više unutrašnje prirode.
Ono što je bitno za javnost je da je u borbi između Francuske i Belgije, ova druga pobedila za domaćina Svetskog tamičenja somelijera 2019. godine, kada pada i godišnjica udruženja.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar