Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Trećim festivalom šumadijski vinari overili reputaciju Srpske Toskane

Trećim festivalom šumadijski vinari overili reputaciju Srpske Toskane

  • PDF

Treće izdanje Festivala šumadijskih vina, održano je u subotu, 11. juna u kraljevskom ambijentu Kraljevske vinarije na Oplencu. Društvo prestižnih činilo je dvanaest vinarija: „Aleksandrović“, „Radovanović“, „KraljevskA vinarijA“, „Art Wine“, „Despotiku“, „SS-MAR“, „DeLine“, „Rogan“, „Tarpoš“, „Stari Hrast“, „Arsenijević“ i „Podrum Madžić“.
Fešta je počela u poslepodnevnim časovima otvaranjem izložbe radova akademskih slikara i vajara u Vinogradarevoj kući na Oplencu, koju je otvorio gospodin Dragomir Acović, predsednik Krunskog saveta, a samo sat iza toga, čast da otvori festival pripao je poznatoj književnici i rediteljki, gospođi Vidi Ognjenović.

Festivalska publika, osim degustacije vina koju su za nju priredili vinari Šumadije, mogla je da prisustvuje veličanstvenoj ceremoniji uvođenja novog viteza u viteški red Šumadije u kojoj je učestvovao Veliki majstor vinskog viteškog reda Šumadije, dr Petar Milikić. Ovoga puta u viteza vina promovisan je dipl. tehnolog – enolog u vinariji “Aleksandrović”, gospodin Vlada Nikolić, doajen enološke struke u Srbiji. On je četrnaesti redovni član vinskog viteškog reda osnovanog u Kragujevcu 25. maja 2013. godine na Svetski dan vina. Ovo Udruženje Vinskih vitezova i vinskih dama, osnovano sa ciljem afirmacije vinske kulture, nauke o vinu i vinogradarstva, ekologije, kao i viteških vrednosti i humanitarnih aktivnosti, danas broj četrnaest redovnih članova, četrnaest počasnih članova (vlasnika svih šumadijskih vinarija) i četrnaest prijatelja reda.
Treći Festival šumadijskih vina ove godine je ugostio čuvenog Decanter Wine Specialist, vinskog eksperta za jugostočnu Evropu, gospodina Darrel Josepha, koji je u toku prošle nedelje obišao sve vinarije na teritoriji Šumadije i na Master Class, održanoj u Kraljevskoj vinariji, Najbolje šumadijsko vino po njegovom sudu je „Rodoslov“ vinarije “Aleksandrović”, Vinča, Topola, zatim Argument (Cabernet Sauvignon) vinarije “Art Wine” iz Kragujevca, i Merlot vinarije “Arsenijević”, Vinča, Topola. Najbolje rose vino ocenio je Rose iz vinarije “Stari Hrast” iz Žirovnice kod Kragujevca, a među belim Chardonnay Selekcija “Podruma Radovanović”, iz Krnjeva.
Gospodin Darrel je održao i sjajno predavanje i, ono što je za vinare Šumadije bilo od izuzetne važnosti, zaključio da ova vina imaju sjajan potencijal. Zato nije ni slučajno što je u zbirku najvećeg muzeja vina na svetu Bordou, otvorenog 31. maja ove godine, uvršeno 21 vino iz devet šumadijskih vinarija, jedinih sa prostora Srbije.
Uz koncert iznenađenja, u sjajnoj atmosferi, u dvorištu Kraljevske vinarije pod Opelncom, organizaotra ovaj susret, završen je ovaj događaj „za uživanje“, kako su komentarisali prisutni.
Vinski doživljaj je nastavljen sledećeg dana, u nedelju, 12. juna, na Dan otvorenih vinskih podruma, gde su vinariji primali goste na mestu gde se vino rađa. Po saznanjima gospodina Zorana Dragoljevića Žorža, člana vinskog viteškog reda Šumadije, posebno dinamično bilo je u vinariji Despotika, u Vlaškom Dolu, nedaleko od Smederevske Palanke.
Da li su popularnosti šumadijskih vina doprineli vinari koji proizvode tako kvalitetna vina na području za koji kažu da je Bogom dano za gajenje vinove loze, ili su tome doprineli vitezovi vinskog viteškog reda koji su se obavezali da će „poštovati i unapređivati vinogradarsku i vinsku kulturu Šumadije, svuda i na svakom mestu negovati i širiti vinske viteške vrline i isticati visoku vrednost vina i, kad god mogu, uživati u njemu sa svojim prijateljima“, tek vina Šumadije su zauzela krovnu poziciju na vinskom pijadestalu Srbije. Potvrda za to su udruženi vinari sposobni da organizuju dva dana vinskog sadržaja i privuku brojnu publiku i opravdaju njihova očekivanja.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar