Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Zrenjanin - grad sa perspektivom

Zrenjanin - grad sa perspektivom

  • PDF

Na svečanosti povodom 22. dodele Regionalne nagrade BIZNIS PARTNER 2016., održane u hotelu Metropol Palace u Beogradu, u organizaciji Mass Media International, Grad Zrenjanin je nagrađen specijalnom nagradom kao društveno najodgovornija lokalna samouprava u regionu. Ispred Grada Zrenjanina, gradinačelnik, gospodin Čedomir Janjić, u najkraćim crtama, opisao je svoj grad: po broju stanovnika (125.000) najveći u Banatu i treći u Vojvodini, a po površini administrativne teritorije (1.326 m2), najveći u Vojvodini i drugi u Srbiji. Zrenjanin je obrazovni centar regiona sa 27 osnovnih škola, Visokom tehničkom školom strukovnih studija i Tehničkim fakultetom „Mihajlo Pupin“, koji jedini u Srbiji, u saradnji sa kompanijom NIS, školuje inženjere u obasti eksploatacije nafte i gasa.

Zrenjanin je grad dinamičnog investicionog razvoja i jedan od najpogodnijih za investiranje ne samo u Srbiji i regionu, već i u Evropi, o čemu govore i mnogobrojna međunarodna priznanja. Među prvima u Srbiji dobio je Slobodnu zonu, a tri „grinfild“ industrijske zone – Bagljaš, Jugoistok-Ečka i Severozapad-Elemir, sa kompletno uređenom infrastrukturom, potencijalnim investitorima nude više od 1.000 hektara zemljišta za izgradnju proizvodnih pogona, trenutno predstavljaju najveće potencijale te vrste u Srbiji.
U toku prethodne dve godine, Grad Zrenjanin je potpisao ugovore sa preko 40 domaćih i stranih investitora o kupovini zemljišta i otvorio preko 2.000 radnih mesta u realnom sektoru. Među investitorima su i preduzeća iz Zrenjanina, što je znak oporavka lokalne privrede, ali i novi trend privrednika da svoj razvoj vezuju za grad u kojem su započeli biznis. Najveći poslodavac i izvoznik u Zrenjaninu je nemačka kompanija „Drekslmajer“, koja je nekoliko puta proširivala proizvodne kapacitete u industrijskoj zoni „Bagljaš“ i od početnih 800, danas zapošljava oko 3.500 radnika. Najveća završena investicija u toku prošle godine u gradu bila je ritej-park kompanije „Aviv Arlon“, u koji je uloženo blizu 30 miliona evra, uz zapošljavanje između 300 i 400 ljudi.
Potvrda da se u Zrenjaninu ozbiljno radi na stvaranju dobrog poslovnog ambijenta jesu i neke od nagrada - FDI Magazin (FDI Magazin Financial Times), proglasio je zrenjaninsku Slobodnu zonu najboljom u Evropi po podsticajima za investitore. Slobodna zona Zrenjanin dobitnik je i značajnog priznanja „Brend Lider Award“. Investitorima se nude i Kancelarije u Biznis inkubatoru, administrativna i tehnička pomoć oko dobijanja dozvola, finansijski podsticaj (30% umanjenje cene zemljišta za jednokratno plaćanje i oslobađanje plaćanja doprinosa za proizvodne delatnosti), a prošireno je i područje Slobodne zone.
Zrenjanin je u protekle dve godine postao veliko gradilište. Završena je kapitalna rekonstrukcija glavnog trga i nekoliko okolnih ulica, čime je grad dobio jednu od najvećih i najlepših pešačkih zona u Srbiji. Na prostoru novog Trga slobode održani su koncerti u sklopu manifestacije „Dani piva“, koje je prošle godine posetilo 400.000 ljudi.
Grad je realizovao niz investicija na poboljšanju saobraćane infrastrukture: obnovljeno je 12 kilometara biciklističkih staza, rekonsturisano i asfaltirano više prometnih saobraćanica, izgrađene tri kružne raskrsnice. Očekuje se nastavak radova na izgradnji obilaznice oko grada, početak rekonstukcije puta Zrenjanin - Novi Sad. Počela je izgradnja postrojenja za prečišćavanje pijaće vode, čime će konačno biti rešen višedecenijski problem grada.
Lokalna administracija na čelu sa gradonačelnikom, gospodinom Čedomirom Janjićem, radi na poboljšanju efikasnosti, promociji potencijala koje Zrenjanin ima i iznalaženju mogućnosti za razvoj u novim oblastima. U Strategiji razvoja najviše projekata vezano je za područje ekonomskog razvoja grada, privrede i poljoprivrede.
Zrenjanin je prvi grad u Srbiji u kojem je izdata građevinska dozvola nakon usvajanja novog Zakona o izgradnji i to jednoj italijanskoj kompaniji, a članovima tima koji su radili na tom projektu, pripalo je specijalno priznanje za dorpinos reformama i sprovođenju zakona u Srbiji u 2015. godini.
Unapređena je agrarna proizvodnja i pružena pomoć ovdašnjim poljoprivrednicima kroz konkretne projekte: dodelu visokokvalitetnih steonih junica (do sada su u dva navrata kupljene 93 steone junice), uložena su sredstva za bušenje bunara za navodnjavanje, izgradnju atarskih puteva, pomoć u kreditiranju, osemenjivanju junica, kao i druge vrste podsticaja. Potvrda uspešnosti jeste i Plaketa za razvoj govedarstva u srednjem Banatu, koja je Gradu Zrenjaninu dodeljena na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.
Zrenjaninu se vraća epitet „Grada sportova“ koji je nekada imao. Trenutno se finansira rad preko 130 sportskih klubova i organizacija, ulaže se u vrhunski, masovni, rekreativni i školski sport, a Zrenjaninci su posebno ponosni na velika međunarodna takmičenja koja su organizovana u gradu, kao i na obnovu sportske infrastrukture.
Zrenjanin je i grad sprtskih šampiona u kojem su ponikli asovi poput: Vanje i Nikole Grbića, Jovane Brakočević i Maje Ognjenović, Ivana Lenđera, Čabe Silađija, Dejana Bodiroge, Žarka Čabarkape, Zorana i Duška Tošića, Davora Štefaneka, Kristijana Frisa, Željka Trajkovića, Momira Rnića, i aktuelne svetske šampionke u skoku u dalj, Ivane Španović.
Grad Zrenjanin je oduvek bio relevantan privredni, sportski, kulturni centar... To je grad koji neguje tradiciju i obeležja svih naroda na ovom području Banata, i u tom smislu ima mnogo toga da ponudi.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com