Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Šimić Josip Marino: Druženja gljivara potrebna i sa stanovišta gljivarstva i sa stanovišta razvoja ljudskih odnosa

Šimić Josip Marino: Druženja gljivara potrebna i sa stanovišta gljivarstva i sa stanovišta razvoja ljudskih odnosa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Ove godine sedmi po redu Dani vrganja na Kopaoniku, biće održani od 2.- 4. septembra. Organizatori: Turističko sportska organizacija Raška, Opština Raška, Turistička organizacija opštine Brus, Nacionalni park Kopaonik i MK Mountain Resort i ove godine, u cilju okupljanja zaljubljenika u prirodu, planinarenje, gljivarenje i sl., za goste, gljivarska društva iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Italije pripremaju bogat i raznovrsan program.

Prošle godine jedan od aktivnih učesnika bio je i bračni par Marino, gospodin Šimić Josip Marino, predsednik Društva „Boletus“ Bujštine, Umag, potpredsednik Hrvatskog mikološko gljivarskog saveza i gospođa Vesna Arzenšek, gljivarica i aktivna članica Društva. Ovo je druga, uzvratna poseta bračnog para Marino Gljivarskom društvu Kopaonik, Raška, na kojoj su ostvarili i takmičarski uspeh: u gastro nadmetanju, na Vatrištu, mestu predviđenom za ovakva dešavanja, pored spomenika Vrganju, simbolu ove planine, u kategoriji hladnih predjela osvojili treće mesto i pripremili najukusniji desert (naravno od gljiva).
- Nagrada može da da trenutno zadovoljstvo, ali trodnevni boravak ne može ništa zameniti. Priče, veselje, bez političkih tema, samo čisti, spontani razgovori o onome što nas najviše interesuje - a to su gljive, to su naša druženja. Nama koji smo preko 10-15 godina u ovom svetu, najvažnije je da nešto naučiti i upoznamo nekog ko će umeti da nam objasni ono što ne znamo – objašnjava gospodin Marino.
Ove godine saradnja se nastavlja. Ona je uspostavljena 2006. kada je na gljivarijadu u Istru, autostopom, došao jedan momak iz Sribje i otvorio vrata ovoj saradnji. Godine 2007. u Umag su došli članovi Mikološkog društvo Srbije, a naredne su već svi shvatili da je barijera skinuta, da je atmosfera dobra, a ljudi prijatni. Od tada ceo gljivarski region planira da prvi vikend aprila, vreme održavanja Smrčkijade, provede u Umagu. Prošle godine Smrčkijada je okupila zaljubljenike u gljive i prirodu iz Grčke, Srbije: MDS iz Beograda, ED „Medvednik“ iz Valjeva, GD Kopaonik, 30 GD iz Slovenije, 5-6 iz Italije, ukupno oko 450 gljivara i duplo više gostiju. Ove godine, na 11. Smrčkijadi učestvovalo je oko 500 gljivara iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Italije i Austrije, a dr. Jasna Glamočija, rukovodilac Odeljenja biljne fiziologije iz Beograda, održala je predavanje o lekovitim gljivama. Gospodin Šimić Josip Marino kaže da su ovakva druženja potrebna i sa stanovišta gljivarstva i sa stanovišta razvoja ljudskih odnosa.
- Mi imamo mediteranske gljive i zanimljivo nam je doći u ove visinske krajeve i gljivariti u uslovima kakve nemamo kod kuće. Interesatno je na 1700 m tražiti zanimljive vrste gljiva koje još u životu nismo sreli na terenu. Ja se sa gljivama družim oko 30 godina, uz put sam postao i determinator, i ovo je odličan način da nadogradim svoje znanje – kaže naš sagovornik.
Drugi, po njemu ništa manje bitan razlog dolaska na Dane vrganja je upoznavanje novih ljudi, druženje, razmena znanja i iskustava. Jer, pri svom prvom dolasku na Kopaonik 2014. godine nije bilo lepo vreme, a magla nije dozvoljavala da se bilo šta vidi. Po rečima našeg sagovornika, gljivarima vreme nije važno. Neretko ih u šumi uhvati pljusak, ponekad nema gljiva, jer priroda ima svoje zakone. Loši vremenski uslovi daju mogućnost za studijski rad, što je za gljivare vrlo značajno. Prošle godine je vreme „poslužilo“ i gospodin Marino je organizatorima obećao da će na Dane vrganja 2016. dovesti veći broj gljivara iz svog udruženja. Problem je što u Istri turistička sezona u vreme manifestacije još traje, počinje i berba grožđa, ali boljom organizacijom može se sve nadomestiti.
Gospodin Marino smatra da kako je Smrčkijada vodeća manifestacija te vrste u regionu, da će Dani vrganja postati to isto u ovom regionu. Jer, članovi GD Kopaonik, koji su godinama posećivali njihovu gljivarijadu, umeli su da vide i prepoznaju ono najbolje, i kasnije primene na svojoj manifestaciji, što je za svaku pohvalu.
- Vidimo se u septembru, poručuje gospodin Marino, koji otkriva da mu put od 1050 kilometara ne pada teško jer je to prilika da se priseti svojih vojničkih dana, kada je pre 28 godina služio, prvo u Kraljevu, a onda i u Raški, i već tada je, svestan dara koji nosi, prepoznao lepote Kopaonika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com