Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Ivan Đoković: Poziv turistima Rumunije da otkriju bogatstvo Vojvodine

Ivan Đoković: Poziv turistima Rumunije da otkriju bogatstvo Vojvodine

  • PDF

- I pored opšte tendencije pada spoljno-trgovinske razmene uslovljene ekonomskom krizom, u ovoj godini u prvih šest meseci zabeležen je rast broja turista iz Rumunije u Srbiji za 13%, a u AP Vojvodini za 17% - izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, gospodin Ivan Đoković, na manifestaciji Dani Vojvodine u Temišvaru.

Ovaj događaj je organizovan od strane Turističke organizacije Vojvodine, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, a u cilju jačanja ekonomske, privredne i međususedske saradnje ove dve zemlje. Gospodin Đoković je rekao da Srbija i Rumunija imaju dobru međugraničnu saradnju kroz evropske projekte. Do sada je realizovano oko devet miliona evra zajedničkih projekata, a šest kompanija iz Rumunije koje su investirale na teritoriji pokrajine, otvorile su 450 novih radnih mesta u Vojvodini. S druge strane, rumunska nacionalna manjina u Srbiji i srpska u Rumuniji čine turistički potencijal bogatijim.
Zato su se na centralnom gradskom trgu, Trgu ujedinjenja u Temišvaru, 14. jula, predstavili privrednici, zanatlije, udruženja, ali i predstavnici opština, turističkih organizacija deset vojvođanskih opština: Vršca, Novog Sada, Zrenjanina, Kikinde, Kovina, Novog Bečeja, Temerina, Žablja, Šida i Bele Crkve, svim onim čime bi mogli “isprovocirati” građane Rumunije da krenu na put u Vojvodinu.
Gospodin Đoković smatra da do sada turistički potencijal Vojvodine nije dovoljno iskorišćen, i da građani Rumunije uglavnom gravitiraju prema Banatu. Dolaskom u Temišvar, Vojvodina je pokušala da predstavi i rumunskim građanima manje poznate destinacije: Novi Sad sa Fruškom gorom, Petrovaradin, Šid, Suboticu, Gornje podunavlje, međunarodnu biciklističku rutu EvroVelo6, neke neistražene i nedovoljno poznate delove. Tu su i ruralne sredine, salaši, čarde, još nepoznate rumunskim turistima, kao i tradicionalna ljubaznost naših domaćina.
Gospodin Đoković je istakao da je jedan od strateških pravaca delovanja nove Pokrajinske vlade usmeren na razvoj turizma.
- Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je i do sada pokazao značajne rezultate, a privredu i turizam prepoznao i uobličio kroz zakonodavni i finansijski okvir. U vreme svog mandata nastojaću da održim dostignuti nivo određenih stvari koje su dobro uređene, druge pokušati da unapredim, ali pre svega moramo da nađemo i napravimo strateške pravce delovanja, da oblikujemo strateška dokumenta, akcione planove i alate koji će omogućiti da se oni i operativno sprovedu na terenu. Međutim, pojedinci, privrednici, zanatlije, ruralna domaćinstva, turoperatori, hotelijeri, su ti preko kojih se ostvaruje turistička i privredna saradnja. Mi ćemo stvoriti što širi okvir, truditi se da što više sarađujemo i iskoristimo te odnose ali, na tim ljudima, koji su danas ovde, je da uspostave direktan kontakt i da to na neki način kapitalizujemo – zaključio je pokrajinski sekretar.
Manifestaciji su, uz gospodina Đokovića, prisustvovali generalni konzul Srbije u Temišvaru, gospodin Lazar Manojlović, predsednik Saveza Srba u Rumuniji, gospodin Ognjen Krstić, direktorka TO Vojvodine, gospođa Nataša Pavlović, direktor TO Novi Sad, gospodin Branislav Knežević, predstavnici Privedne komore Vojvodine.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com