Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO U poseti Vinariji Cramele Recaș kraj Temišvara

U poseti Vinariji Cramele Recaș kraj Temišvara

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Turistička organizacija Vojvodine je u četvrtak, 14.07.2016. godine, organizovala manifestaciju ’’Dani Vojvodine u Temišvaru’’. Osim učesnika: Turističke organizacije opštine Vršac, Turističke organizacije grada Novi Sad, JP Turističkog centra Zrenjanin, Opštine Kikinda, Turističke organizacije opštine Kovin, Turističke organizacije opštine Novi Bečej, Turističke organizacije opštine Temerin, Turističke organizacije opštine Žabalj, Turističke organizacije opštine Šid, Turističke organizacije opštine Bela Crkva, predstavnika Privredne komore Vojvodine, ovu manifestaciju su ispratili brojni novinari iz naše zemlje, ali i susedne Rumunije. Sadržajan program, brojne konferencije, prezentacije, drugog dana začinila je poseta vinariji Cramele Recaș.

 Našoj novinarskoj ekipi je tom prilikom domaćin bio gospodin Kosmin Pelić koji ih je u najkraćim crtama upoznao sa istorijatom i savremenom proizvodnjom ove vinarije. On je istakao da se od davnina, na prostoru Banata proizvodilo vino. Prema drevnim legendama na ovoj zemlji je rođen i odrastao sam Bahus - Bog vina.
Najstariji izvori kažu da je vinogradarsvo bilo razvijeno još u vreme Rimljana (III vek naše ere), a najstariji pisani dokumenti pominju vinograde u Rekašu iz 1447. godine. Tokom burne istorije ovaj region je bio pogođen mogim ratovima i najezdama, a i mnogim kolonizacijama od strane Mađara, Austrijanca, Srba, Hrvata. Za vinsku kulturu poseban značaj je donela kolonizacija Švaba iz južne Nemačke, koji su, doseljavajući se na ovom područje, sa sobom donosili vinovu lozu i znanje, odnosno novu tehnologiju za proizvodnju vina, o čemu svedoči i presa, danas izložena ispred vinarije. Kao priznanje Švabama za podizanje vinske kulture ovog kraja u vinariji je nastalo kultno vino - Schwaben Wein. Pored ovog, vinarija Cramele Recaș je prepoznatljiva i po vinima: Te lubesc, Castel Huniadem, Cocosul dintre Vii, La Putere, Solo, Selene, Cuvee Uberland. Najpoznatije vino vinarije je Solo Quinta, proizvedeno od pet sorti grožđa. U više navrata, rezultati sa brojnih nacionalnih i međunarodnih vinskih festivala su potvrdili kvalitet ovih vina i doneli mu vidljivo povećanje popularnosti.
Od 1998. godine vinarija je privatizovana, kada je i počelo sa sprovođenjem novog programa rekonverzije, odnosno sadnje novih plantaža vinove loze. Pored pozatih internacionalnih sorti, kao što su: Sauvignon Blanc, Viognier, Rajnski i Italijanski Rizling, Chardonnay, Muscat Ottonel, Pinot Gris (Pinot Grigio) od belih i Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Syrah, Cabernet Dorsa, Zweigelt, od crnih i tzv. autohtone sorte: Furmint, Kadarka, Negru de Dragasani, a pre svega Feteaska Regala (Feteaskă regală) i Feteaska Alba (Feteaskă Alba). Domaćin, kaže da dobro vino uvek dolazi od dobrog grožđa, da je jako je bitan rad na plantažama, ali ništa manje bitan i rad u vinariji, za čega najveće zasluge imaju enolozi. U vinariji Cramele Recaș, već deset godina, tim enologa vodi iskusni Australijanac Hartley Smithers.
Čak 40-45% proizvodnje vina vinarije Cramele Recaș izvozi se u više od 25 zemalja kao što su SAD, Velika Britanija, Kanada, Italija, Španija, Francuska, Japan, Koreja, Nemačka, Austrija itd., u svim većim trgovinskim lancima u zemlji, enotekama i vinotekama, kao i u reprezentativnim restoranima svih većih gradova. Još uvek se ne mogu naći na tržištu Srbije. Priča iz vinarije Cramele Recaș je čudo za sve one koji ne znaju dovoljno o rumunskim vinima. Rumunija se po površini na kojoj se gaji vinova loza, nalazi na petom mestu u Evropi i šesti je proizvođač vina na kontinentu. Rumunija ima 8 vinskih regija, 180.000 hektara registrovanih vinograda i oko 250 vinarija koje su aktivne na tržištu.
Lepo iskustvo i pozitivan gest organizatora, Turističke organizacije Vojvodine, da novinari, koji pišu o našim vinarijama, imaju saznanje o tome šta rade susedi.

                      

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar