Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Dani Borovnice po sedmi put predstavile jednu od najvećih vrednosti Kopaonika

Dani Borovnice po sedmi put predstavile jednu od najvećih vrednosti Kopaonika

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

U dane vikenda, 29. i 30. jula, održana je manifestacija „Dani borovnice“, sa ciljem očuvanja i zaštite ovog šumskog blaga planinkog centra Kopaonik. Direktor Turističke organizacije opštine Brus, gospodin Dragoljub Marković, otvarajući manifestaciju istakao je da se „Dani borovnice“ održavaju po sedmi put što dovoljno govori o kvalitetnoj saradnji dve opštine, opštine Brus i opštine Raška (Turističko-sportske organizacije opštine Raška), kao suorganizatora, na čijoj teritoriji se Kopaonik prostore, i da veliku zahvalnost duguje MK Mountain Resort-u i Nacionalnom parku „Kopaonik“ koji su prepoznali značaj realizacije ove ideje koju podržavaju i pomažu od prvog dana.

- Taj podatak govori da će ova manifestacija živeti još dugo jer u vreme svakojakih podela mi trajemo i trajaćemo i ubuduće - istakao je gospodin Marković. Samonikla borovnica se na Kopaoniku prostire na površini od 300 ha i bere se krajem jula i tokom avgusta. O njenom značaju, lekovitosti i hranljivim vrednostima napisano je mnogo toga, ali posebna draž je kada se o njoj govori na mestu gde ona raste. Smisao i svrha manifestacije je da se širi znanje o borovnici i njenom značaju, što je bio povod za mnogobrojne aktivnosti i takmičenja, čiji pobednici su nagrađeni vrednim nagradama. A da nijelako doći do nje uverili su se takmičari u branju borovnica, kojih ovoga puta nije bilo mnogo (svega sedam) a kuriozitet je bio što se „rame uz rame“ sa profesionalnim beračima nosila i nekolicina turista. Ipak, pobednici ovog nadmetanja bili su majka i sin, Snežana i Dalibor Đokić iz Brusa, koji su za deset minuta nabrali identičnih 100 g borovnica.
Ove godine bilo je dinamično i takmičenje u pripremi proizvoda od borovnica u pet kategorija (sokovi, slatka i želei, džemovi i pekmezi, alkoholna pića i uređenje štanda). Petočlani stručan žiri je priznao da ocenjivanje nikada nije bilo neizvesnije jer su proizvodi, koji su za vreme trajanja manifestacije bili izloženi na štandovima u Turističkom centru Kopaonika, sve kvalitetniji. Apsolutni pobednica takmičenja i nagrađena u svim kategorijama bila je Živadinka Čajić iz Brusa.
Želja i potreba očuvanja prirode i zaštite borovnice navela je organizatore da u okviru manifestacije uvedu stručno predavanje o ovoj temi, a predavač, gospođa Berislava Ilić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, govorila je, između ostalog, i o velikom paradoksu, da čovek, čija je najveća obaveza da se bavi zaštitom prirode, ujedno je i najveći krivac za njenu destrukciju.
Svake godine u okviru „Dana borovnice“ Planinarsko-ekološko društvo "Zeleni putokazi“ organizuje pešačku turu „Borovnici u pohode“, sa ciljem edukacije učesnika o ovoj divnoj i divljoj planini i upoznavanjem sa nekom od njenih staza.
Paralelno sa „Danima borovnice“ održana je prvi put trka „Trail race Kopaonik“ (30. jul) i treća biciklistička trka ,,Tri strane Kopaonika“ (31. jula) u organizaciji Sportskog udruženja ,,Na sve strane”.
U kulturno-umetničkom programu učestvovali su Etno umetnički klub „Čerenjski“ i KUD „Rudar“ iz Baljevca i KUD „Brvenica“ iz Raške.
Direktor manifestacije, gospodin Zoran Jelenković, čovek koji je uspeo u svom naumu da rehabilituje letnju turističku sezonu na Kopaoniku, i pokaže da najveći i najznačajniji zimski turisitčki centar Srbije može i treba da živi i leti, zatvarajući manifestaciju, zahvalio se svima koji su pomogli njeno održavanje, i turiste pozvao na nova dešavanja na „krovu“ Srbije. Već 07. avgusta, u okviru Međunarodnog vojnog trening kampa, biće održana 6. CISM planinskih trka - Regionalno vojno prvenstvo u planinskom trčanju. „Dani vrganja“ - najveća smotra gljivara u Srbiji, na kojoj su učešće već najavili učesnici i svih zemalja Balkana, biće održani od 02 do 04. septembra.

Više fotografija sa “Dana borovnice” možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija.

 

 


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com