Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Trail race Kopaonik - trka zadovoljstva u prirodi uz miris borova i borovnica

Trail race Kopaonik - trka zadovoljstva u prirodi uz miris borova i borovnica

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Na Kopaoniku, drugog dana manifestacije „Dani borovnica“, održane 29. i 30. jula, od ove godine, u organizaciji Sportskog udruženja „Na sve strane“, svi ljubitelji trčanja imali su mogućnost da učestvuju u „Trail Race Kopaonik“. Pripremljena je „lagana“ staza dužine 7 km i visinske razlike 115 metara, i za one u boljoj kondiciji, staza dužine 15 km i visinske razlike 450 metara.

Srbija polako, ali sigurno, poslednjih pet-šest godina, postaje zemlja trkača. U cilju podsticanja trkačkog duha „Trail Race Kopaonik“ pruža mogućnost svim ljubiteljima trčanja da iskuse vrhunsko zadovoljstvo prolazeći kroz NP „Kopaonik“ i predele jedinstvene lepote.
- Po prvi put je organizovana trka „Tri strane Kopaonika“, u trail trčanju - trčanju šumskim stazama. Pripremili smo jednu kraću i jednu duža stazu, u muškoj i ženskoj konkurenciji i starosnim dobima: od 30 – 40 godina; od 40 - 50; 50+; i za seniore od 18 do trideset godina, u muškoj i ženskoj konkurenciji - ukupno oko 300 takmičara – objasnio je Nikola Hajduković, jedan od osnivača Sportskog društva “Na sve strane”.
Trenutno nema zvaničnog kalendara za trail trke, ali uzlazni trend trčanja po ovakvim terenima pre nekoliko godina zahvatio je u masovnijem obimu i sportiste, rekreativce i profesionalce, u Srbiji. Oni se svake godine takmiče po regionu, trče polumaratone, maratone, učestvuju u trkama raznih tipova i po različitim terenima, pa su organizatori SD „Na sve strane“ odlučili da pored MTB „Tri strane Kopaonika“ upriliče i jednu ovakvu trku. U pomoć su im pritekli Opština Raška i Opština Brus uz veliki broj sponzora: Capriolo (bicikle za pobednike), Comtrade (je obezbedio kamere), MK Mountain Resort (vaučer za dve osobe), Sport time (vredne nagrade u vidu Nike robnih vaučera), Italico (obroke od ovsenih kaša), Dietfarm (magnezijum), Sweety (slatke zalogaje), Nacionalni park „Kopaonik“, Skijališta Srbije, KIA motors...
- Danas svi trče i ovakva vrsta sportova doživljava ekspanziju u celoj Evropi. Trudili smo se da svi mogu da pretrče staze, da ne budu previše zahtevne, dostupne i rekreativcima. Trčalo se delom asfaltnim putem, a delom šumskim putevima i možda je bilo malo blaže pa se veliki broj rekreativaca odvažio i pretrčao dužu deonicu – naglašava gospodin Hajduković, snowboarder, licenciran instruktor Snowboard-a I nivoa, čovek koji se rekrativno bavi biciklizmom i trčanjem, ljubitelj ektremnih sportova i učesnik ekspedicije na Himalajima “Anapurna 2014″. Najpozitivnije u celom događaju je, osim zadovoljstva samih učesnika koji su stigli na cilj, bilo je zadovoljstvo organizatora što je trka prošla bez povreda i osim par nagnječenja, normalnih prilikom intenzivnijeg bavljenja sportom, nije bilo ozbiljnijih povreda.
- Sledeće godine obavezno dolazimo i planiramo da nastavimo ovu trku. Nadamo se da će se sve više ljudi odazivati ovakvim izazovima – rekao je na kraju Nikola Hajduković.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija/media_set?set=a.1342466655766824.1073743471.100000105079334&type=3&pnref=story.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar