Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Aleksandar Roman, najbolji u Srbiji i Balkanu, spreman je da osvoji svet

Aleksandar Roman, najbolji u Srbiji i Balkanu, spreman je da osvoji svet

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

Prethodnog vikenda u našem najpoznatijem zimskom planinskom centru, održana je treća po redu MTB trka „Tri strane Kopaonika“, u organizaciji Sportskog udruženja „Na sve strane“ iz Beograda. Kroz liniju cilja prošlo je rekodnih 253 takmičara, a pobednik najteže, ujedno i najatraktivnije discipline, velikog maratona (65 km) bio je Novosađanin, Aleksandar Roman, član BK „Patizan“. On je trku završio u vremenu 03:20:51, ispred Ivana Jovanovića (03:21:21) i Filipa Turka(03:25:33).

- Vrlo težak, verovatno najzahtevniji maraton u regionu, visinske razlike 2.490 metara, i na momente sam razmišljao da nisam dovoljno spreman za ovako dugu trku. Na kraju je došla pobeda i jako sam zadovoljan – izjavio je neposredno po ulazak u cilj Aleksandar Roman, i napomenuo da su za ovakva takmičenja najvažnije snaga i izdržljivost, ali da ne treba zaboraviti konstantnu hidriranost organizma i dobro se hraniti tokom cele trke, kako bi se potrebna energija održala do samog kraja. Ništa manje nije bitna ni psihološka pripremljenost, u dužim trkama bitnija nego u kraćim, i važnost neodustajanja bez obzira na trenutne slabosti, kojih je sve više što je trka zahtevnija. Da bi se sve držalo pod kontrolom bitan je dobar tim koji pored biciklističkog trenera, čine i kondicioni i fitnes trener, nutricionista, maser...
- Vrlo je bitno na profesionalnom nivou da sportista ima sve odlično organizovano, jer iako je veliki deo u nogama, jako je važno da celo telo funkcioniše besprekorno, tada će i rezultati biti očekivani – objašnjava Aleksandar Roman.
Ovaj sportista se šestu godinu bavi planinskim biciklizom. Godine 2014. je bio juniorski balkanski prvak, ove godine je odbranio titulu u mlađoj seniorskoj konkurenciji. Treću godinu zaredom osvaja državno prvenstvo, kako u planinskom biciklizmu, tako i u ciklo-krosu. Za razliku od mnogih njegovih kolega, prelazak iz juniorske u seniorsku konkurenciju za njega nije bio posebno stresan, jer je i kao junior širom Srbije učestvovao u takmičenjima sa starijim kolegama. Velika razika između juniorskih i seniorskih takmičenja je u iskustvu i u samoj dužini trke.
Ove godine Aleksandar Roman je postao redovan student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu (nastavni program - softverske informacione tehnologije). Punu pažnju posvećuje treninzima i sportskom načinu životu i kaže da uz dobru organizaciju uspeva da uskladi sve obaveze.
Jedan od najboljih biciklista na Balkanu i svakako najbolji u Srbiji, rodom iz Šida, sa obronaka Fruške gore, danas živi i trenira u Novom Sadu, za koji kaže da mu je osim promene u načinu života, doneo mnogo bolje uslove za trening. Okruženje kolega, vrsnih sportista, uz dobre uslove treninga doprineli su njegovom napretku u mountain bike-u i odličnim rezultatima.
Njegovi ciljevi su očekivani:
- Sada kada sam dostigao i prestigao balkanski nivo cilj je usmeren ka rezultatima evropskog ranga, i naravno olimpijske igre, koje su i moj veliki san kao što su san svakog sportiste – kaže naš sagovornik.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar