Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Gospojina 2016 prilika za novu afirmaciju Novog Bečeja

Gospojina 2016 prilika za novu afirmaciju Novog Bečeja

  • PDF

Novobečejska Gospojina, ubraja se u red modernih manifestacija koje čuvaju tradiciju banatskog duha, prezentujući ga na drugačiji način, organizacijom mnoštva propratnih programa kojim se omogućavaju celodnevne stručne i zabavne aktivnosti i sve vrste uživanje. To Gospojinsko vikend uživanje dovelo je u minulih 10 godina na stotine hiljada turistia u malu optštinu Novi Bečej, za koju kažu da ima ne samo najlepši kej na Tirsi, već i vojvođansku manifestaciju broj 1 po posećenosti u odnosu na broj stanovnika.

A upravo su prateći program: takmičenje u kuvanju riblje čorbe, takmičenje tamburaških bandi, Gospojinski Poljo fest, Etno bazaar, tj. ulica starih zanata i rukotvorina domaće radinosti, Avlija zabavlija i Dečja ulica, Gospojinska litija, te nastupi brojnih kulturno-umetničkih društava i udruženja građana, a u večernjim satima i brojni koncerti muzičkih zvezda različitih žanrova, ono što desetine hiljada putnika namernika dovode u Novi Bečej. Organizatori i ove godine najvljuju da će iskoristiti priliku da posetioce Gospojine upoznaju sa kulturom, tradiciju i prirodnim bogatstvom koje imaju.
Na konferenciji za medije, upriličenoj u Sportskom i poslovnom centru “Vojvodina” u Novom Sadu, na jednom mestu našle su se sve strukture bitne za promociju jedne ovakve manifestacije.
Važno je bilo ćuti da ni ove godine neće izostati podrška Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i, uopšte, Vlade AP Vojvodine, što govori da je Gospojina jedna od najbitnijih manifestacija u Vojvodini.
- Gospojina okuplja veliki broj ljudi, spada u porodične manifestacije i svi oni sadržaju koji se dešavaju, tokom jednog vrlo značajnog verskog praznika, na najbolji način opisuju Vojvodinu. Tih dana Novi Bečej je Vojvodina u malom i zato i podržavamo Gospojinu, a podržavaćemo je i u buduće. Pomoći ćemo i finansijski, u skladu sa sredstvima kojima raspolažemo, ali je sigurno da ćemo svojim prisustvom i podrškom, kako profesionalno, tako i lično, biti na Gospojini – najavio je gospodin Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.
I Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine, igrom slučaja baš Novobečejka, najavila je dalju podršku ovoj tipično vojvođanskoj manifestaciji.
- Ono što Gospojinu izdvaja od drugih manifestacija u Vojvodini (ima ih oko 1.200), to je činjenica da je dostigla trajni kontinuitet i da je afirmisala opštinu, kao i okrug u kome se nalazi. Gospojina je jasno definisan turistički proizvod preko kog je i Novi Bečej postao poznata turistička destinacija. Naravno, na ovome ne treba stati, već, pored manifestacije, treba raditi na promovisanju i drugih sadržaja koje Novi Bečej ima da ponudi, kao što su zaštićena prirodna dobra koje ima, ali i kulturna, kao što je Arača – izjavila je Nataša Pavlović.
Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine, objasnio je Novi Bečej, treba posećivati ne samo u vreme Gospojine, ove godine od 26. do 28. avgusta, već i tokom cele godine:
- Novi Bečej je vrlo lepa i ugodna varoš koja se nalazi na levoj obali Tise. Imamo prelepo priobalje, sada već poznato široj javnosti, a koje naši vredni Novobečejci već generacijama u nazad koriste za održavanje Gospojine i, uopšte, predstavljanje našeg grada. Tokom godina Gospojina je izrasla u bezbednu, porodičnu manifestaciju, čime se najviše i ponosimo, ali i brojnim drugim manifestacijama koje se održavaju gotovo svakog vikenda, nastojimo da naš lepi grad i opštinu približimo posetiocima i privučemo ih da kada god imaju slobodnog vremna, dođu u našu sredinu i uživaju.
Gospojina 2016. počinje u petak 26. avgusta. Oko 16h je planirano otvaranje 4. Gospojinskog poljo-festa, manifestacije koja je vrlo bitna za opštine koja ponajviše živi upravo od poljoprivrede i plodova zemlje. Prvi dan ovogodišnjeg programa obeležiće zvuk tambure, a završiće se u istom duhu, koncertom grupe Garavi sokak.
U subotu, već od 10h, svi zainteresovani mogu posetiti Poljo-fest, a biće otvoren i Etno bazar, odnosno ulica starih zanata i rukotvorina domaće radinosti. Istog dana je i Avlija zabavlija, namenjena najmlađima posetiocima, a kuriozitet je da ona ove godine slavi 18 rođendan. Gospojinska litija, verski praznik, biće obeležena u okviru subotnjeg programa u 16h.
Kruna drugog dana Gospojine biće čak tri koncerta; mađarske grupe Playboys, sarajevskog Zabranjenog pušenja, i zagrebačkog Prljavog kazališta.
U nedelju 28. avgusta, pored pratećih programa koji će i dalje trajati, od 13h održaće se i 23. revija paradnih zaprega, koju sa velikim uspehom organizuje lokalni konjički klub Vranjevo.
Tačku na ovogodišnju Gospojinu staviće večernji koncerti grupe Lexington i Saše Matića.
Danilo Gurjanov, vođa stručnog tima za medije i marketing Velikogospojinskih dana - Gospojine 2016, najavio je da će Gospojinski karavan biti u Adi, Senti, Molu, (13. avgusta), u Subotici i Bačkoj Topola (14.), Bečeju (20.), Temerinu (21.), a put završava u Novom Sadu (23. Avgusta). Promocije će takođe biti održane u Zrenjaninu (03.), Bačkom Petrovcu – Petroland (05.), Srbobranu,Vrbasu i Kuli (10.), Bačkom Gradištu, Čurugu, Žablju (17.), Bašaidu, Kikindi (19.) i Srpskoj Crnji i Novoj Crnji (22. avgusta).
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar