Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Vinsko hodočašće Milorada Miloševića

Vinsko hodočašće Milorada Miloševića

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

Na jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika – Preobraženje, kada je prvi put postala vidljiva božanska priroda Isusa Hrista, i kada se u crkvi osvećuje grožđe i deli narodu u znak zahvalnosti Bogu na njegovim plodovima, u selu Šuljam, kraj Velikih Radinaca (Sremska Mitrovica), rođen je Markus Aurelius Probus, jedan od rimskih careva iz doba Tetrarhije. Legenda kaže da je veliki rimski imperator, rođen 19. avgusta u selu Grgurevci, u III veku, na Šuljamačkoj glavici zasadio vinovu lozu, čime je postao rodonačelnikom kontinentalnog vinogradarstva, koji se iz Srema proširilo u druge krajeve Evrope.

Godine 2012. je, gospodin Milorad Milošević, slovenački biznismen, rođen u Velikiim Radincima, na mestu Probovog vinograda, posle XVII vekova, podigao zasad od 5 ha i otkrio spomen ploču imperatoru, obećavši da će, ne samo obnoviti Probove vinograde, već pokušati da utiče na razvoj celog kraja.
Pet godina posle, parcelu od 30 ari, Milorad Milošević je proširio na bezmalo 21 ha, od kojih je na Šuljamačkoj glavici, na 14 ha posađena vinova loza, a na 4 ha u Irigu, u saradnji sa Srednjom stručnom školom “Borislav Mihajlović Mihiz”. Ove godine 6 hektara vinograda je u punoj berbi, dobijena je građevinska dozvola za podizanje moderne vinarije, a najvažnije je, da je ime Marka Aurelijusa Probusa zaštićeno i na nacionalnom i na međunarodnom nivou.
- Imamo obavezu prema istoriji da je ispoštujemo i očuvamo. Zaštitom brenda dobili smo potvrdu da je M. A. Probus naš, da je zasadio prvu vinovu lozu u Sremu. To smo uradili na vreme, i bila bi prava šteta da kranjsku kobasicu, proizvedenu u Kranju (Slovenija), zašiti neko u Milanu, ili Istarski pršut u Tunisu. To se moglo desiti i sa Probusom - objašnjava gospodin Milošević i dodaje da Probusovo ime i brend otvora prostor za široku paletu aktivnosti i pravce razvoja ovog kraja, od turizma do proizvodnje suvenira. Takođe napominje, da on, kao pojedinac, ne može sve to da uradi sam, i da to mora biti cilj i lokalne samouprave, Pokrajine, na kraju krajeva i Republike Srbije, jer to je brend ove države.
Gospodin Milošević podseća da se pored Boga vina, Dionisa u grčkoj ili Bahusa u rimskoj mitologiji, ime cara Proba najčešće spominje.
- Možda ja nisam ni svestan svega ovoga što se dešava, ali napravio sam prave korake, u pravom smeru i videćemo kako će to dalje da se razvija. Siguran sam samo u to, da će moja deca, moji unuci, nadograditi ono što sam ja započeo, odnosno ovu moju viziju razviti koliko god je to moguće, i proizvoditi vino vrhunskog kvaliteta - izjavio je Milorad Milošević.
Njegovi najvažniji partneri u ovom poslu su članovi njegove porodice, ali smatra, da za priču koju je on započeo u ovom kraju, to nije dovoljno. Zato je započeo saradnju sa Srednjom stručnom školom “Borislav Mihajlović Mihiz” iz Iriga, područje rada: poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane (vinogradar – vinar), nauman da pomogne školi kako bi iz nje izlazili obrazovani kadrovi, spremni i teorijski i praktično za rad u vinogradu i vinskom podrumu.
- Ja sam diplomirani pravnik i iskustvo me je naučilo da u životu u ono što ne znam, ne treba da se petljam. Moj zadatak je da organizujem ljude koji znaju, da ih platim i da od njih očekujem da urade to onako kako treba. Da bi to mogao potrebno je stvoriti kadrove. Smatram da je ova škola na pravom mestu, jer Irig je poznat po voćarstvu, vinogradarstvu i da njeni učenici imaju sjaju priliku da ono što uče u školi, na terenu mogu praktično da primene – objašnjava gospodin Milošević.
Cilj porodice Milošević je da proizvodnja vina vrhunskog kvaliteta, i tek kada dostignu potreban kvalitet da izađu na tržište, jer improvizacija nije način njihovog rada. Sledeće godine planiraju sadnju novih sorti, i hektar i po Probusa, zaštitinog znaka svih njihovih vina. Planira se proizvodnja slatkih i ledenih vina, kako bi ponudu, kakva dolikuje jednom ozbiljnom podrumu, maksimalno opravdali. Planira se i podizanje spomenik M. A. Probusu, kasnije i Probusov hram vina, u samom vinogradu, na oko 900m2.
I ovom prilikom gospodin Milošević je pozvao na saradnju sve one koji ovaj brend prepoznaju kao svoju šansu.
- Kroz ovaj brend može da se plasira sve, od turizma do proizvodnje i prodaje suvenira, i svi mogu da imaju korist od njega. Sremski okrug je poznat i po proizvodnji kozjeg sira, rakije, voćarstvu..., koje može da napravi sve ono o čemu sada samo sanjamo. Ovo je mesto koje možemo da ponudimo i Slovencima, Italijanima, Austrijancima, imamo dobru hranu, dobra vina. Samo treba da se dobro organizujemo – zaključio je gospodin Milošević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar