Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Vršački Grožđebal zadovoljio sve ukuse

Vršački Grožđebal zadovoljio sve ukuse

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Najveća vršačka manifestacija 59. "Dani berbe grožđa", održana od 15. – 18. septembra, uspešno je završena. Srećom da se prognoze meteorologa o kišnom vikendu i zahlađenju nisu obistinile, pa su organizatori, Turistička organizacija opštine Vršac, imali mogućnost da sprovedu sve ono što je planirano, a svi programski sadržaji, od koncerata, sportskih nadmetanja, izložbi na otvorenom, došli su do izražaja. Osim što je publika navikla da se u Vršcu svašta lepo događa, raznovrsni program prilagođen svim uzrastima i sunčano, toplo vreme u Vršac doveli oko 100.000 posetilaca. Domaćini kažu da je to za njih bila izuzetno velika čast koja ih obavezuje da u narednom periodu budu još bolji i uspešniji.

Kareneval, dečji maskenbal, izbor za miss, turistički obilazak grada, izlet do Vršačkih planina, Vršačkog zamka, Vidikovca i Crkve Sv. Teodora, put do Gudurice i degustacija vina, bogat dnevni program na centralnoj bini i večernji koncerti Jelene Tomašević, Sare Jo, Crvene jabuke, Snežane Đurišić i Zorana Kalezića, Ane Kokić i benda „ Unutrašnji portret“, neki su od sadržaja koje su organizatori pripremili da pokažu da i u našoj zemlji pored brojnih manifestacija ima veliki broj destinacija koje su izuzetno lepe. Uz korišćenje vaučera veći broj turista bi sledeće godine trebalo da poseti bar pet destinacija u svojoj zemlji.
- Nadam se da smo zadovoljili sve ukuse, da smo opravdali poverenje posetilaca. Za protekla četiri dana Vršac su posetili turisti iz 30 zemalja. Najbrojniji su bili gosti, blizu 25.000 iz susedne Rumunije. Naravno da je na ovaj broj uticala blizina granice, ali i to što TOO Vršac dugi niz godina ima kvalitetne promocije u Temišvaru, Rešici, Lugošu, Aradu, i na taj način im ovu destinaciju činimo interesantnom. Zato iz godine u godinu njihov broj je sve veći, i oni su zaista dragi gosti - objašnjava Tatjana Palkovač, direktorka TOO Vršac.
Gospođa Palkovač je izrazila zadovoljstvo brojem učesnika u karnevalskoj povorci, brojem Vrščana koji su podržali, bilo svojim učešćem, bilo kao publika, ovu manifestaciju od bezmalo šest decenija trajanja. Ono čime gospođa Palkovač nije zadovoljna je broj izlagača grožđa. Naime, privatizacija Vršačkih vinograda, koji su svake godine bili sponzori ove manifestacije, ne samo u novcu već i u grožđu i vinu, odrazila se i na ovu manifestaciju. Na prethodnim Grožđebalima bilo je desetak, petnaestak budica u kojima se po promotivnim cenama prodavalo grožđe, vinska ulica...
- Kada je reč o vinu tu ni ove godine nismo manjkali, jer je bilo petnaestak vinara koji su nudili svoja vina, ali što se tiče grožđa, moglo je da bude više. Privatnici nisu bili spremni da dođu i prodaju svoje grožđe, a prema podacima sa ranijih manifestacija, ovde se za četiri dana proda i do 20.000 kg. Vršački vinogradi, koji ove godine nisu imali zakonsku osnovu da nastupaju, su te količine ranijih godina uspeli bez problema da obezbede. U narednom periodu bi to trebalo da se poboljša i da se za sledeću godinu napravi bolja saradnja sa privatnicima, da im se obezbede uslovi kako bi imali vremena da se pripreme – kaže gospođa Palkovač.
Sledeće godine, 60. jubilarna berba održaće se od 14. - 17. septembra 2017. godine. Kada organizatori nakon ove manifestacije svedu rezultate i naprave izveštaj, kreću u pripremu sledeće. Za sada otkrivaju da će se održati na nekoliko lokacija, da će biti na više mesta postavljeni breneri za pečenje kobasica, više grožđa i tamburaša po ulicama..., svakako glamuroznije, atraktivnije i dostojno jednog Vršca i Vrščana. Oni to znaju. Ovaj 59. Grožđebal organizovala je Turistička organizacija opštine Vršac, uz pokroviteljstvo Grada Vršca, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, uz generalnog sponzora Kooperacije Vršački vinogradi - Profinex i sponzora: UniCredit Bank, SMATSA aviation academy (SAA), Swisslion Takovo, JKP 2. oktobar Vršac i brojnih prijatelja.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com