Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Lovište Karakuša u nastojanju približavanja svojih usluga lovcima

Lovište Karakuša u nastojanju približavanja svojih usluga lovcima

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

Lovište „Karakuša“ bilo je domaćin novinarima povodom predstojećeg 49. LORIST-a, koji će se održati od 29. septembra do 02. oktobra, a organizotor JP „Vojvodinašume“, sa višedecenijskim ugledom među lovcima.
Lovište „Karakuša“ ima veoma povoljan geografski položaj. Nalazi se pored magistralnog puta Novi Sad - Ruma - Šabac i u blizini tur¬is¬tičkih centara. Od autoputa Beograd - Zagreb udaljeno je 21 km, a od aerodroma Nikola Tesla 65 km, pristupačno za dolazak strane klijen¬tele. Ovo lovište se prostire na površini od 7.895 ha, uglavnom pod šumom, od čega je 2.250 ha ograđeno, poznato je po lovu na divlju svinju, evropskog jelena i srneću divljač. 

                            Đorđe Gračanac, rukovodilac službe lovstva i ribarstva u šumskom gazdinstvu Sremska Mitrovica, zadužen za gazdovanje i gajenje na lovištima „Karakuša“ u Rumi, „Kućine“ i „Vranjak“ u Višnjićevu, „Bosutske šume“ u Moroviću i Višnjićevu i „Kupinik“ u Kupinovu, odgovarao je na pitanja novinara, uglavnom zainteresovanih za lovni turizam. Gospodin Gračanac je objasnio da se u lovištu organizuje 20 lovnih dana pogona u ogradi i oko 25 lovnih dana u otvorenom lovištu, ukupno 45 lovnih dana godišnje, što nije malo s obzirom da se pogonom lovi samo tokom novembra i decembra.
Dok su u pojedinačnom odstrelu najzastupljeniji domaći lovci, u lovu pogonom na divlje svinje u ograđenom lovištu su uglavnom stranci. Od 2009. godine najzastupljeniji su lovci iz Velike Britanije, i od tada se njihov broj povećava, što znači da su zadovoljni uslugom, gostoprimstvom, odstrelom, lovnim danom. Takođe dolaze Nemci, Austrijanci, Španci, koji su bili pristuni dugi niz godina, ali sada ređe dolaze. Trenutna situacija sa lovom pogonom je takva da su lovni dani rezervisani, odnosno uplaćeni avansi već u martu i aprilu, za lov u novembru i decembru.
Onaj ko dolazi u lovište dolazi uz prethodnu najavu i dogovor, gde se definišu pozicije i lovca i domaćina, želje lovca i mogućnosti lovišta. Gospodin Gračanac je objasnio na koji se način ubire novac od lova:
- Lovac ima određene želje. Ukoliko pre toga nismo tog jelena prodali, avansirali ili nešto drugo, prema novcu kojim klijent raspolaže dogovaramo dan kada će doći i šta će odstreliti. Zna se koliko vredi zlatni, srebrni i bronzani jelen. Zlatni jelen npr. vredi od 6 hiljada evra naviše. Pre četiri godine imali smo slučaj da se cena popela na 33 hiljade evra, koliko je bio vredan jelen (242,5 poena) kada je odstreljen. Za taj iznos, lovac dobija trofej, a meso ostaje u lovištu. Količina mesa koja se posle odstrela pakuje u hladnjaču je za sve vrste divljači, do stotinak komada jelenske divljači i oko 800 grla divljih svinja, oko 35 tona na godišnjem nivou.
Planovi odstrela za prošlu i pretprošlu godinu se ispunjavaju u okviru onog što država od lovišta traži skoro 100%.
Može se reći da je lovni turizam razvijen u lovištima u okolini Rume, Višnjićeva i Kupinova, mada ima planova da se u narednim godinama poveća nivo usluge u samim načinima izvođenja lova, dolaskom u lovište i sl. S tim u vezi, u „Karakuši“ je podignuta fazanerija koja je ove godine proizvela 25.000 komada fazanskih pilića. Prodato je sve osim 1.800 komada potrebnih za dalju proizvodnju, za koje se već u idućoj godini planira porast za još 10.000, što će ukupno biti 35.000 fazanskih pilića.
U samom lovištu nalazi se lovački dom koji pruža smeštaj za tridesetak lovaca koji dolaze u višed¬nevni lov. Otvaranje lovačke kuće „Vranjak“ kapaciteta 10 osoba, planirano je za 30. septembar, u vreme sajamske manifestacije LORIST 2016.
                                  

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar