Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Igor Luković: Sva lica Prokupca

Igor Luković: Sva lica Prokupca

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Igor Luković, urednik magazina Vino i Fino, jedan je od inicijatora obeležavanja Dana Prokupca, prve sorte vinove loze sa područja centralne i istočne Evrope koja će ove godine dobiti svoj dan.

U susret 14. oktobru, Svetskom danu Prokupca, u novosadskom restoranu „Sabbiadoro“, u utorak, 11. oktobra upriličeno je okupljanje na kojem je Igor Luković (www.winefine.org), uz pomoć kolege, Tomislava Ivanovića (urednika portala vinopedia.com), predstavnicima medija približio ovu ideju kroz priču o ovoj najznačajnijoj autohtonoj sorti Srbije - Prokupcu, vinu koje na moderan način nosi deo srednjovekovne Srbije. Priča o Prokupcu, bila je potkrepljena degustacijom vina: Pro Rose 2015 – vinarije „Čaša vina i priča“, Ražanj; Sveti gral 2015 – Vinarije „Botunjac“, Aleksandrovac; Vila Vina 2014 – Vinarija „Milosavljević“, Trstenik; Prokupac 2013 – Vinarije „Virtus“, Viteževo; Prokupac 2015 – Vinarija „Ivanović“ Aleksandrovac i Boje lila 2009 – Vinarija „Budimir“, Aleksandrovac. Između ostalog, saznali smo da je Prokupac vino koje odlikuje rubin do tamno crvena rubin boja, aroma crvenog voća (višnja), blago začinske arome, srednje telo, blage kiseline, dosta tanina, kompleksna završnica, dugo trajanje ukusa, veliki potencijal za odležavanje...
Po rečima gospodina Lukovića, uz Prokupac, koji je malo delikatnije vino, najbolje ide jagnjetina, jagnjeći kotleti na roštilju pa tek onda jagnjetina ispod sača, ili na neki drugi način, šljiva u slanini, teletina ispod sača, pačetina i pačje grudi, ali ne prejaka mesa, ne biftek, ne prezačinjeni sosovi i prelivi.
Jedna od veličina Prokupca je to što može da iznedri crvena vina različitog spektra i različite upotrebne vrednosti, od izrazito voćnih i svežih vina proizvedenih za brzu potrošnju, namenjenih da se piju pomalo i neobavezujuće, do velikih, kompleksnih vina koja mogu dugo da odležavaju i koja stajanjem dobiju na kvalitetu.
Prokupac je naša stara autohtona sorta koja je u prošlosti imala mnogo veći značaj nego danas i gajena je još u vreme Cara Lazara, razlog je više da joj se da na značaju.
- Činjenica da se Prokupac sve više traži i pije, i kako se srpsko tržište zasićuje domaćim vinima vinari traže tržišni izlaz u izvozu. Stranac, konzument, vinopija koji dolazi iz Engleske, Španije, Meksika, Mađarske, Bugarske, kada traži vino iz Srbije on ne traži Cabernet i Chardonnay već nešto autentično. Danas smo svesni da je Prokupac velika sorta, koja može da da vrhunska vina. Za to imamo i materijalne dokaze - vina koja su proizvedena na taj način i nemamo razloga da se ne odlučimo za nešto što je lokalno, autentično u odnosu na nešto internacionalno i nešto uklopljeno u mediokritetski šablon – izjavio je tom prilikom ovaj vrhunski vinski novinar i somelijer.
On je takođe pokušao da odgovori na pitanje koliko Prokupcu (zajedno sa grupom drugih autohtonih sorti) smeta negativna konotacija iz vremena industrijskog vinogradarstva od pre pola veka, pa do početka 90-tih godina.
Po njegovom mišljenju, malo, s obzirom na to da su veliki kombinati propali i da su ti koji su tvrdili da Prokupac nije dovoljno dobra sorta, godinama unazad slabo prisutni u javnosti, te do šire publike nisu ni stigle glasine nasleđene iz prošlog veka. Jedino što je ostalo, po njegovom mišljenju, su devastirani vinogradi i smanjene površine pod Prokupcem, ali i to se progresivno povećava iz godine u godinu. Tome doprinosi i kvalitetan sadni materijal koji se može nabaviti u Italiji ili u nekoliko rasadnika u Srbiji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com