Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Novi Sad - Omladinska prestonica mladih iz čitavog sveta

Novi Sad - Omladinska prestonica mladih iz čitavog sveta

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Samo dan nakon što je Novi Sad, kao prvi grad iz zemlje koja u ovom trenutku nije članica Evropske unije, i zvanično proglašen Evropskom prestonicom kulture 2021. godine, na Trgu slobode u Novom Sadu održana je manifestacija „OPENS DAY 2016“ povodom kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu mladih 2019. Tom prilikom organizovani su različiti sadržaji za mlade, kao što su predstavljanje omladinskih organizacija, mini - bioskop, ''Fun zona'', ''Chill zona'' i druge. Ovom događaju, pored velikog broja predstavnika omladinskih organizacija - učesnica Foruma, prisustvovali su i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, rektor Novosadskog univerziteta Dušan Nikolić i član Gradskog veća Novog Sada zadužen za sport i omadinu Predrag Svilar.

O Evropskoj prestonici mladih 2019. odlučuje se 16. novembra 2016. godine. Za ovaj konkurs pripremljena je i poslata kvalitetna i sadržajna aplikacija, sa blizu 200 stranica teksta, preko 40 različitih pisama podrške, kao i hiljade potpisa građana i preko 100 organizacija iz Novog Sada, podržavaoca kandidature. Titula Omladinske prestonice Evrope doprinela bi jačanju odnosa evropskih institucija i lokalne samouprave, a u cilju implementiranja načela omladinske politike grada u sve aktuelne društvene tokove.
Jelena Radojčić, omladinska radnica Iniicijative za Omladinsku prestonicu Evrope 2019 godine je rekla da su ovom „Danu otvorenih vrata“ prisustvovali učenici četrnaest novosadskih srednjih škola, dvadeset učesnika međunarodnog kongresa, koji su došli iz cele Evrope, predstavnici Grada, Pokrajine i Republike, nadležni u oblastima rada sa omladinom.
- Novi Sad je kandidat za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. Zvaničnici Grada Novog Sada su podržali inicijativu za aktivno učešće mladih u društvu i odlučili da otvore vrata Grada pre svega mladim Novosađanima i Novosađankama, da im ponudi različite programe koji se tiču pre svega njihovog boljeg statusa i brige za mlade. Na ovom događaju su svi mogli da vide kako mi to zamišljamo Novi Sad 2019. i kako će grad finkcionisati i obrise onoga kako će izgledati, kada bude Omladinska prestonica Evrope - naglasila je Jelana Radojčić.
Primajući u Gradskoj kući predstavnike Nacionalnih saveta za mlade koji su u trodnevnoj poseti Novom Sadu u sklopu procesa kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope, gradonačelnik Miloš Vučević sa kompletnim projektnim timom “OPENS 2019”, najavio je da će se Novi Sad boriti da pored titule Evropske prestonice kulture 2021. godine, postane i Omladinska prestonica Evrope 2019.
- Drugu godinu zaredom smo u najužem izboru, i smatram da smo napravili snažan iskorak u odnosu na prošlogodišnju kandidaturu. U ovaj projekat uključeno je preko 100 nevladinih omladinskih organizacija i udruženja, kao i veliki broj pojedinaca. Imamo sjajnu podršku Krovne organizacije mladih, koja će u Bugarskoj prilikom odluke o dodeli titule, nadam se biti izabrana za punopravnog člana Evropskog foruma mladih, što je u integrativnim procesima za našu državu veoma bitan segment. Takođe, veliku podršku u ovoj kandidaturi dobili smo od Vlade Republike Srbije na čelu sa Premijerom, kao i od Pokrajinske vlade i administracije, i uz pomoć te sinergije podigli smo i participativnost nevladinog sektora do maksimuma za omadinski sektor. Okosnica ove kandidature se u dobroj meri naslanja i na „Youth Creative Polis“, prostor za mlade u Kineskoj četvrti, gde se otvara Omladinski klub. Verujem da koračamo stabilnim koracima ka dobijanju titule Omladinske prestonice Evrope 2019, i da će pobeda koju smo izvojevali u Briselu 13. oktobra biti dobar podsticaj i za ovu kandidaturu - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Koordinator inicijative "OPENS 2019" Vukašin Grozdanović je tom prilikom naglasio da postojanje snažne saradnje između donosioca odluka i mladih može da napravi dobru razvojnu šansu kako za mlade u gradu, tako i za sve ostale građane. On je istakao da su mladi sposobni da preuzmu odgovornost i pomognu Novom Sadu da, kako je rekao, bude bolji grad za omladinu.
„Omladinska prestonica Evrope“ je inicijativa koja podstiče građane i građanke da sprovode inovativne ideje i projekate koje podstiču aktivno učešće mladih u društvu. Istovremeno kroz ovu inicijativu se pronalaze uzori za budući razvoj omladinske politike u drugim evropskim zajednicama. Jedan od ciljeva ove inicijative je jačanje veze između evropskog i lokalnog nivoa. Svrha ove titule je da prikaže dodatnu vrednost građanstva na evropskom, nacionalnom i lokalnom nivou, pri čemu se fokus stavlja na mlade.
Titula - Omladinska prestonica Evrope, jednom gradu obezbeđuje da u jednoj godini postane svejevrstan „dom mladih“ ne samo iz Evrope, već iz celog sveta, koji ima veliki uticaj na porast broja turista, ali i događaja, aktivnosti koje privlače mlade.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com