Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Puna podrška Centra za omladinski rad da Novi Sad postane Omladinska prestonica Evrope

Puna podrška Centra za omladinski rad da Novi Sad postane Omladinska prestonica Evrope

  • PDF

Po drugi put, Novi Sad se našao u trci za Omladinsku prestonicu Evrope. Prvi put, Novi Sad je bio kandidat za ovu laskavu titulu 2018. kada se našao u društvu britanskog Mančestera, italijanske Peruđe, mađarskog Kečkemeta i portugalskog Kaškajiša. Ali u mentalitetu mladih ne postoji pojam sa značenjem odustajanja.

Stoga je kandidatura Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope ovoga puta bila još jača, još intenzivnija i kao retko kada ovaj projekat je okupio veliki broj različitih aktera, od stakeholder-a koji brinu o mladima - od omladinskih organizacija i udruženja do Ministarstva omladine i sporta. Svi oni neće stati dok Novi Sad ne postane Omladinska prestonica Evrope.
Ovaj projekat, između ostalog, mladim ljudima pruža veliku priliku da se njihov glas čuje, da se čuju njihovi planovi za pokretanjem i postignućima u poboljšanju pitanja koji se tiču osnovnih egzistencionalnih i statusnih pitanja do pitanja njihovih prava i budućnosti.
Da Novom Sadu postoji ogromna snaga i potencijal omladinskih inicijativa, govori i Igor Stojilović, omladinski radnik Centra za omladinski rad, organizacije za mlade sa stažom dužim od petnaest godina koja, počev od svog osnivanja pa sve do danas ima viziju na stvaranju uslova mladih za postizanje svojih potencijala.
- Rad Centra se zasniva na direktnom radu sa mladima i razvoju njihovih kompetencija, odnosno veština, znanja, sposobnosti. S druge strane radimo sa svim donosiocima odluka kako bi mladi dobili prostor koji zaslužuju. U skladu sa tim Centar za omladinski rad je snažno podržao inicijativu OPENS-a, kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019, zato što u njoj prepoznaje inicijativu za podršku mladima ljudima, koja mlade ljude stavlja u fokus. Neophodno je da mladi budu viđeni kao resurs, a ne kao, što je do sada često bio slučaj, problem u zajednici – istakao je Igor Stojilović.
Kao ilustracija onoga što je Igor Stojilović rekao, moglo bi se navesti otvaranje Omladinskog kluba, prostora za mlade u Kineskoj četvrti, otvorenog prostora namenjenog mladim ljudima željnih da se afirmišu, dobro zabavljaju, putuju, prethodnici budućeg ''Youth creative polis''- a, a koje je upriličeno u okviru procesa kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine.
U okviru Omladinskog kluba Centar za omladinski rad davaće svoj doprinos njegovim aktivnostima u vidu raznih treninga, semnara, edukacija, pre svega vezanih za obrazovanje mladih, izgrađivanje njihovih veština za budući rad kao vršnjačkih edukatora. Centar će takođe usmeriti svoj rad na promociju zdravih stilova života, pre svega za život bez alkohola, jer to prepoznaje kao ključni problem mladih danas.
Ukoliko Novi Sad postane Omladinska prestonica Evrope, a svakako hoće, od toga će neprocenjivu korist imati ne samo mladi u Novom Sadu već i u celoj Srbiji, a vreme kandidature je najbolje potrošeno vreme, jer su pripreme uključene mnoge omladinske organizacije i udruženja sa velikim brojem inicijativa i predloga.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar