Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA Svetski dan jabuka u znaku klupskih sorti

Svetski dan jabuka u znaku klupskih sorti

  • PDF

Predstavljena nova sorta Evelina kao i našem tržišti dobro poznate Pink Lady, Kiku 8 (klon Fuji-a) i Modi. Jeli su se kolači od jabuka, pio se sok od jabuka pa i jabukovača.
Nema bez razloga jedna od najupotrebljivanijih izreka posvećena zdravlju (“an apple a day keeps the doctor away”) u središtu jabuku. “Jabuka na dan i doktor vam nije potreban”, rekli bi naši ljudi. Bogata vitaminima C,A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem i magnezijumom trebala bi da bude naša svakodnevna namirnica. Zbog toga i ne čudi što jabuka ima svoj dan – 21. Oktobar.

Sve je počelo na istočnim obodima West enda 1990-te na čuvenoj pijaci voćem i povrćam Covent Gardenu u Londonu koja je ustoličena još pre više od 400 godina. Obeležavanje dana jabuke se širilo iz zemlje u zemlju da bi danas postalo globalni fenomen.
Svečano je bilo u Crowne plaza hotelu (ex. Continental) gde je kompanija Delta agrar proslavila “Dan jabuke” na sličan način kako se to obeležava u svetu. Predstavljene su klupske sorte, jeli su se kolači od jabuka, pio se sok od jabuka pa i jabukovača. Uz pomoć nove tehnologije deo hotela je pretvoren u virtuelni voćnjak.
U Delta Agraru su iskoristili priliku da predstave novu klupsku sortu Evelinu koja je nastala u Nemačkoj ukrštanjem Clivie i Zlatnog delišesa. Ta sorta će biti dostupna na našem tržištu već sledeće godine. Uz ovu promovisane su klupske sorte Pink Lady, Kiku (klon Fuji-a) i Modi. U ovoj kompaniji kažu da će našem tržištu uskoro ponuditi još 4 nove klupske sorte.
U Srbiji se jabuka gaji na manje od 30.000 hektara, a ukupan rod varira od 250-350.000 tona. Varira i kvalitet od vrhunskih plodova do plodova iz starih jabučnjaka koji mogu da se iskoriste za pravljenje koncentrata. Godišnje izvezemo jabuka u vrednosti do 100 miliona dolara, a bezmalo ¾ bude plasirano na rusko tržište.
Tekst i fotografija:
Đorđe Simović, http://poljoprivreda.info
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar